Следвайте ни

В Турция: Избират между машинно гласуване и хартиена бюлетина според секцията

viber icon

Българките граждани в Турция на практика днес имат избор да гласуват с хартия или машина в зависимост от секцията. В секциите с машинно гласуване, които бяха по-малко предпочетени, гласуването ставаше за броени минути и без опашка. Такъв беше случаят със секцията в генералното ни консулство в Истанбул, където по традиция на избори десетки, а често и хиляди български изселници идваха с организиран транспорт да гласуват и се образуваха дълги опашки, на които се чакаше с часове. Днес ситуацията беше много различна. Гласуването с инсталираната машина в секцията ставаше моментално, но и броят на гласувалите до обед беше символичен. 

По-възрастните хора единствено се затрудняват с новостите около машините, но членовете на СИК се опитват да им обясняват любезно и помагат от разстояние.

Оказа се, че нашите сънародници, уплашени от новостите на машинния вот, предпочетоха секциите, където се гласува традиционно. 

На тези избори в Турция българските граждани гласуват в 112 секции. В рекорден брой, 17 турски области има организирани избирателни секции. 

На изборите на 4 април гласуваха 22 259 души в Турция, сега се очаква този брой да се увеличи значително. 

Машинно гласуване има в 49 секции, като 23 са в Истанбул, а 14 са в Бурса, където има и най-голям брой български изселници. В 3 секции в Бурса дори ще има по две машини, защото там се очаква да гласуват най-много гласоподаватели. 

В консулството в Бурса поради голямата опашка се е стигнало до сблъсък между двама избиратели кой пръв да осъществи вота. 

Очаква се да гласуват поне 50 хиляди от 350 хил. българи живеещи в страната. 

От дипломатическите ни представителства в Турция все още нямат ясен отговор от ЦИК във връзка с казуса с декларациите за гласуване в чужбина - дали могат да бъдат предварително попълнени или не. Това е съществен проблем, защото много от хората с български документи, живеещи от дълги години или родени в Турция не могат да четат и пишат на български. Ето защо те прибягват до помощ от други хора, но това поставя под съмнение анонимността на вота.

Това бе и причината, за създалото се напрежение и намеса на дежурния полицай в две секции в Истанбулския квартал Авджълар. 

Застъпник на партия е създал напрежение в секция в квартал Авджилар в Истанбул. 

В секциите в Авджълар има много застъпници на различни партии които оспорват попълването на декларациите извън избирателните секции. Това води до напрежение сред избирателите. 

В град Люлебургаз агитацията за активно участие в парламентарните избори беше направена и чрез рекламни билбордове. Кампанията беше организирана от Асоциацията на балканските изселници, за култура и солидарност БАЛ-ГЬОЧ (BAL-GÖÇ). 

Гласуването и в Турция започна в 7 сутринта и приключва в 20 часа вечерта.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?