Следвайте ни

В седмицата преди изборите: Какво предлагат партиите за рестарт на икономиката

viber icon

Броени дни преди вота на 4 април предизборната надпревара е в разгара си и кандидатите за следващия мандат в Народното събрание чертаят своите идеи за светло бъдеще в опит да ни убедят, че могат да изведат България от дъното на европейските класации за жизнен стандарт, брутен вътрешен продукт и инвестиции.

„Марица“ провери какво обещават ключовите предизборни документи на основните партии по важните въпроси, касаещи икономиката, бизнес климата, финансовата и социалната политика. След ГЕРБ И БСП, тази седмица ще погледнем другите партии с шанс за парламентарно представяне.

Републиканци за България

Новата дясна партия излиза на изборите с една от най-сериозните програми от над 50 страници. Републиканците са заложили няколко ключови точки в платформата - връщане към политиката на строга финансова дисциплина, влизане в еврозоната при настоящия обменен курс на лева спрямо еврото и намаляване на служителите на държавната администрация наполовина и 50 % увеличаване на заплатите на останалите.

В данъчната си политика партията ще търси запазване на плоския данък върху доходите и печалбата, съществуващ към момента, но като точка е заложено разширяване на обхвата на патентните данъци като мярка за малка бизнес. В икономически план Републиканци за България предлагат създаване на бизнес хъбове във всеки от шестте икономически района за развитие, както и въвеждане на ускорена амортизация за големия бизнес.

Демократична България

Десните по традиция излизат и на избори с подробната програма, включваща детайлни мерки в 35 отделни категории. Коалицията обвързва пряко цялата си програма като пакет от взаимосвързани мерки. Прилагането на всички структурни и административни реформи според Демократична България ще позволи над 50 млрд. лева от ЕС да бъдат усвоени на 100% от предприятията и страната. Другата цел е   повишаване на частните чуждестранни инвестиции с 2 млрд. лева всяка година, като в края на мандата те трябва да достигнат 10 млрд. лева годишно.

Според коалицията, ключово за ускореното икономическо развитие е електронното управление, което да дойде с дигитализиране на 70 % от услугите. От Демократична България са категорични, че в момента страната не използва пълния си потенциал и изпуска ключови възможности да се превърне в модерна дестинация за инвестиции. Ключов акцент за бизнеса обаче е идеята на десните за развитието на регионите чрез фискална децентрализация и прехвърляне на повече правомощия на местните власти.

Има такъв народ

В много по-стегнат вид партията на Слави Трифонов поставя 5 икономически акцента с конкретни срокове. На първо място е постигане на последователно и устойчиво икономическо развитие, следвано от по-добър контрол и достъп до източниците на финансиране като фундамент за развитие на икономиката. Децентрализацията на икономиката също е акцент на партията, заедно със създаване на условия за иновации в бизнеса. Всичко това от партията смятат, че могат да направят за 4-годишен мандат.

Във финансовата политика акцент е преструктуриране на разходната и приходната част на държавния бюджет, с оглед постигане на функционално бюджетно равновесие и цикличното му балансиране, както и поетапно намаляване на бюджетния дефицит до 1 % в рамките на един мандат.

Ключова е и идеята за провеждане на политика по намаляване на данъчно-осигурителната тежест и въвеждане на необлагаем минимум. Другите предложения са по-скоро свързани с подобряване на контрола по изпълнението на текущи мерки и закони.

Движение за права и свободи

От ДПС предлагат ускорен, догонващ, иновативен икономически растеж и сериозно ориентиране към „зелена икономика“, което да осигури дългосрочни перспективи за развитие пред страната. От партията ще работят също така и за развитие на икономика на знанието - дигитализация и високи и водородни технологии, подкрепа на IT сектора, развитие на „ икономика на нематериалните активи“.

В ДПС смятат, че насърчаването на инвестициите ще стане чрез активната помощ на държавата и участието й във всички фази на инвестиционния процес с цел ускоряването му. От партията обаче не предлагат никакви конкретни данъчни или фискални политики, както и мерки, които бизнесът може да очаква в приходната или разходната си част в резултат на тези политики.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Васко

Васко

29.03.2021 | 21:18

ДеБъ няма абсолютно нищо, което да предложат на хората

Отговори
0 0
Асен

Асен

29.03.2021 | 20:22

Демократична България каквото и да предлагат все искат да си напълнят джобовете, това е истината!

Отговори
1 0
Ужас

Ужас

29.03.2021 | 13:46

Значи който и да спечели,българите ще са загубени! Обещания друг път! Искате лапачка! Добре е,да си спомним какво се случи в Румъния с Чаушеско!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?