Следвайте ни

В Раковски: Първо литургия, после избори и накрая трапеза с агнешко СНИМКИ

viber icon

Съвпадането на католическия Великден с парламентарните избори затрудни подготовката на гласуването в Раковски, където се намира една от най-големите католически общности в Пловдивско. Проблемът дошъл с попълването на секционните избирателни комисии. Хората искали да празнуват и отказвали да изкарат деня в стаите за гласуване. 

"Наложи се да помагат хора, които не са католици от съседни села - Белозем и Чалъкови", обясни кметът на Раковски Павел Гуджеров. 

22 415 души имат право на глас в 32 секции в града. Избирателната активност към 12,30 ч. в Община Раковски беше едва 12,18 процента.

Католическата общност там избра първо да отиде на празничната литургия в църквата, а след това до избирателните секции, за да гласува, видя екипът на "Марица".

Най-голямата църква в Раковски "Пресвето сърце Исусово" се оказа тясна да побере всички богомолци. Литургията започна точно в 10 часа, като половин час по-рано камбанен звън извести началото й и към храма започнаха да се стичат богомолци, които се поздравяваха за празника. Ярка светлина и цветя украсяваха олтара на църквата. Млади и стари в един глас произнасяха молитва и пееха за възхвала на Исус.  

Католическата общност в Раковски и селата около Калояново и Хисаря наброява над 22 000 души. 

"Не ни пречи това, че днес са изборите. Вкъщи сме сложили вече агънцето да се пече и чакаме най-близките ни хора", разказа Цветанка Гуджерова. Ще приемаме гости и изпращаме през целия ден , разказа домакинята, която чакаше сутринта пред една от секциите за гласуване, за да пусне бюлетина.    

 В различните квартали на града избирателната активност варираше според часа на службата в местната църква. Вярващите първо отиваха на литургия, след това до урните, а после се прибираха по домовете си за посрещането на близки и роднини. На трапезата поставяха боядисани яйца, козунак и печено агнешко.

Най-ранобудни се оказаха в кв. "Парчевич", където църковната служба бе в 7,30 часа и в 8,30 пред една от секциите имаше опашка от 12 души, други 15 пък вече бяха минали. В една от секциите в ОУ "Христо Смирненски" пък подаряваха на избиратели боядисано великденско яйце.

Да гласува в Раковски, а не в Пловдив избра първата в листата на ГЕРБ-СДС  Дани Каназирева. Точно в 11,30 ч. тя пристигна пред ОУ "Христо Ботев" , за да упражни правото си на глас. Придружаваше я синът й Теодор. Посрещнаха ги кметът на общината Павел Гуджеров и кандидатът за депутат от ГЕРБ-СДС Младен Шишков.

В изборната секция Дани Каназирева избра да гласува по класическия начин- с бюлетина, а не машинно.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Галя

Галя

04.04.2021 | 19:28

Не мисля, че съвпадането на празника и изборите е проблем. Те ще гласуват, но като ги гледам колко са нагъсто в църквата, не знам. Мисля, че не е позволено струпването на много хора на закрито.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?