Следвайте ни

"Тренд": Интрига до последния момент между ИТН и ГЕРБ

viber icon

Практически паритет между „Има такъв народ” и ГЕРБ, с минимална преднина на партията на Трифонов. И очаквана избирателна активност в страната - малко над 3 милиона. Това сочи проучване на „Тренд”. То е направено сред 1002 души, с пряко полустандартизирано интервю „лице в лице”. Проучването е проведено в периода 3-7 юли по поръчка на NOVA broadcasting group.

„Можем да говорим за практически паритет между първите 2 партии. Минимална преднина в нашето проучване за „Има такъв народ”. Интрига ще има до последния момент. Запазва се тенденцията от последните два месеца за ерозия на подкрепата за ГЕРБ и лек ръст на „Има такъв народ”. Това е моментна снимка, не е прогноза за изборния резултат”, заяви социологът Димитър Ганев.

Според проучването „Има такъв народ” получава 21.3% подкрепа, като така повежда с минимална преднина пред ГЕРБ – с 20.5%. Победата до голяма степен ще бъде решена от избирателната активност, като при по-ниска активност ГЕРБ ще има по-голяма относителна тежест заради твърдия и мобилизиран електорат, докато при по-висока активност „Има такъв народ” може да увеличи разликата си заради по-голямата електорална периферия, с която разполага, смятат още социолозите от „Тренд”.

„На трето място е БСП, която е със сериозна дистанция от втория и ще бъде със сериозна дистанция от четвъртия. Интригата за четвъртото място продължава да стои. Отчитаме лек ръст и на „Демократична България”, коментира в предаването „Здравей, България” Димитър Ганев.

Според изследването на „Тренд” БСП стои на твърда трета позиция с 15.9% от гласуващите.

В хода на предизборната кампания „Демократична България” (12.4%) регистрира ръст в подкрепата си, отделяйки се на малко над 1% от конкурента за четвъртото място в лицето на ДПС (11.3%).

Тъй като и двете формации разполагат с електорален резерв в чужбина, който няма как да бъде отчетен в проучването, гласовете извън България могат да се окажат решаващи за четвъртото място, смятат още от „Тренд”.

Според проучването коалицията „Изправи се! Мутри вън” с голяма степен на вероятност ще има парламентарно представителство в следващото Народно събрание, като 5.1% от всички, заявяващи че ще гласуват декларират, че ще ги подкрепят. Около 4%-вата бариера стоят и Български патриоти (ВМРО, Воля и НФСБ), като влизането им в парламента ще зависи от мобилизацията в последните няколко дни на предизборната кампания, сочи още проучването на „Тренд”.

Под парламентарната бариера, но с лек ръст в рамките на кампанията, е партията на Костадин Костадинов „Възраждане” (3.1%). Формацията около Васил Божков „Българско лято” регистрира подкрепа от 1.6% от всички заявили, че ще упражнят правото си на глас на 11 юли. Коалицията около Жан Виденов събира 0.8% подкрепа.

51% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас, сочи още проучването на „Тренд”.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Нали

Нали

09.07.2021 | 14:19

Видяхме я интригата в Благоевград! Победителят с под 10 процента подкрепа от имащите право на глас!

Отговори
2 0
Густо  .

Густо .

09.07.2021 | 11:34

Грам интрига няма Видяхте ли колко са много в ГЕПИ???ГЕПИ умират.... Вчера на мълчаливия протест нямаха и един файтон...хора....Кучияша Гърневски си го беше хванал и се чудише къде да гледа.... Целия окръг едва 20 глупака бяха хванали...

Отговори
11 4
ИСТИНАТА ИТН № 1

ИСТИНАТА ИТН № 1

09.07.2021 | 09:14

НЯМА НИКАКВА ИНТРИГА ПРОСТО ИТН ПЕЧЕЛИ И ДУМКА ГЕРБ В СТЕНАТА КАТО МАЧЕ О ДЕРЕК.... ДРУГ Е ВЪПРОСА ЧЕ ТЕЗИ МЕДИИИ КОИТО ЛАПАХА ПАРИ ЗА ДА ЛЪЖАТ СЕГА ЩЕ ИМ КАПЯТ ЛИГИТЕ СЛЕД ИЗБОРИТЕ ....И ЩЕ МОЛЯТ ЗА МИЛОСТИНЯ....

Отговори
10 5
Сик

Сик

09.07.2021 | 10:19

И Марица е в тоя кюп, ама вече се усетиха и сега са се присламчили към новата бозка.

Отговори
8 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?