Следвайте ни

Студентка гласува да паднат квотите за мъже и жени във вузовете

viber icon

Срещу дискриминация между мъже и жени в образованието се обяви 18-годишната студентка в ПУ „Паисий Хилендарски”, която за първи път гласува днес в ОУ „Петър Берон”.

Неда Атанасова е приета да учи специална педагогика. Пред репортерския екип на „Марица” симпатичната девойка  препоръча на новата власт да изравни баловете при кандидатстване във висшите учебни заведения, а също така и в гимназиите. Сега в повечето учебни заведения има квоти за двата пола и обичайно момичетата влизат с по-висок успех.

 „Несправедливо е момчетата да влизат с по-нисък бал от момичета. Да не забравяме, че вече сме 21 век и че България има зад гърба си  вече 30 години демокрация”, напомни амбициозната студентка.

В ОУ „Петър Берон” от сутринта до обяд непрекъснато вървяха хора, за да пуснат бюлетини, докато не започнаха жегите. В секциите отбелязваха висока активност, каквато беше отчетена в целия район „Централен”.

Дори и 87-годишният Ованес Емфеджиян не пропусна извънредните парламентарни избори, макар че  докато пресече двора на училището с помощта на съпругата му Катя му бяха нужни половин час.  С мъка, подпирайки се на бастун, се качи по стълбите, но  щом го забеляза, председателят на една от секциите се втурна да помага. На първия етаж веднага упътиха възрастния мъж в специално разкритата секция за хора с увреждания. 

„Как няма да гласувам? Аз не пропускам избори, защото управляващите трябва да знаят какво мисли народът”, обясни Ованес Емфеджиян.

Съпругата му пък препоръча на парламента и правителството да обърнат внимание на ниските доходи на пенсионерите.  Обясни, че като учител е „заработила” мизерна пенсия от 350 лева. Ованес е бил тапицер и получава  повече - 437 лева на месец. Тези пари са многократно по-малко от тези на управниците, но кой да се погрижи как си купуваме лекарства, храна и как плащаме за отопление.? ", възкликна риторично жената. 

Оживление цареше пред повечето секции в ОУ „Петър Берон”. Към 11 часа 28-ма СИК отчете 14 процента гласували при 1030 избиратели по списък. В секцията са монтирани две машини, защото броят на избирателите е голям. 

„Никакви главоболия нямаме с машините, а и с хората, които гласуват. Само един възрастен човек – на 90 години – се затрудни, не можеше да се ориентира с бутоните, но и той успя да пусне бюлетина”, разказа Татяна Василева от 28-ма СИК.

В същата секция по-рано е гласувал и бившият главен прокурор Сотир Цацаров, сега шеф на КПКОНПИ , известна като комисия „Антикорупция”.

Към 12 часа  опашките намаляха, а от секционните комисии обобщиха, че средно избирателите гласуват за 1 – 1,20 минути. Но се случва възрастни хора да се задържат пет – шест минути, докато усвоят техниката. 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?