1553
Следвайте ни

Страх от COVID: Вижте коя страна забрани на българите да гласуват

viber icon

Тъжно, но факт. Властите в Окланд, Нова Зеландия, оттеглиха съгласието за провеждането на изборите на 14 ноември заради влошена пандемична обстановка.

Министерството на външните работи информира днес, че посолството ни в Австралия е било уведомено тази сутрин българско време, че във връзка с влошената пандемична обстановка от COVID-19 в Нова Зеландия, и в частност в Окланд, където има най-много заразени, местните власти в града днес са оттеглили съгласието за провеждането на изборите за президент, вицепрезидент и Народно събрание на 14 ноември.

Нова Зеландия е единствената страна, която забрани да се гласува на нейна територия. Миналата седмица страната регистрира 200 заразени. Това се случва за първи път от началото на пандемията. 

Секционната избирателна комисия в Окланд се е събрала в пълен състав, за да подготви секцията. При опит за влизане в общинската зала, предварително заплатена и потвърдена, СИК-Окланд е била уведомена, че във връзка с влошената пандемична обстановка не се разрешава провеждане на изборите. На предпоследните избори на 11 юли в Окланд са гласували 145 български граждани. Тогава е имало секция и в Крайстчърч.

Посолството ни в Канбера, което е акредитирано и за Нова Зеландия, както и СИК-Окланд незабавно са отправили настоятелна молба към общината да бъде разрешено гласуването по изключение, но е получен отказ.

Съгласно изразено становище от посолството ни и председателят на СИК-Окланд, че предписанията на местните власти следва да бъдат уважени, МВнР изпрати писмо до ЦИК с молба секцията да бъде закрита като бъде взето решение за заличаване на мястото Окланд от Решение № 792-ПВР/НС от 23 октомври 2021 г.

Членовете на секционната избирателна комисия, които бяха изпълнили всички указания за подготовка на изборите и оборудване на помещението, са уведомили потенциалните гласоподаватели за отказа на властите в Окланд да се проведат избори на 14 ноември, информираха от МВнР. 

Министерството на здравеопазването съобщи, че напълно ваксинирани са 80 % от населението. Но тази защита не е равномерно разпределена между етноси, региони или възрастови групи. Здравните власти предупреждават, че Нова Зеландия е изправена пред перспективата за потенциално хиляди хоспитализации и нарастващ брой смъртни случаи. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

13.11.2021 | 18:50

Голям праз.То все едно там има милиони българи и ние ще разчитаме на тях.

Отговори
1 2
Здравчева

Здравчева

13.11.2021 | 18:37

То това е целта да страхува хората, но не мисля, че вече някой се лъже

Отговори
2 1
222

222

13.11.2021 | 18:00

Много си прав под тепето имат кръчми там направени с парите на Америка за б_я на които слугуват от години

Отговори
2 0
Щом си

Щом си

13.11.2021 | 18:00

Напуснал страната и си заминал на майната си да нямаш право да гласуваш . Откъде накъде някви емигранти ще ми определят на мен бъдещето в България . Да им се отнемат правата да гласуват . Щом не плащаш данъци в България никви гласуване . Нямаш ли средно образование също . Не можеш да четеш и пишеш на български да не можеш да гласуваш . Цигани е емигранти ще ми определят бъдещето . Не съм съгласен .

Отговори
10 1
Коментар

Коментар

13.11.2021 | 17:25

Новозеламдците са големи страхопъзльовци. Колкото там са се заразили у нас умират за ден и нищо. Не ни пука.

Отговори
4 3
Румбата Р.

Румбата Р.

13.11.2021 | 16:34

Спокойно, и без гласовете от Нова Зеландия аз резултатите вече съм ги наредил!

Отговори
4 4
хленч, сълзи-сополи

хленч, сълзи-сополи

13.11.2021 | 16:31

Под идиоЦкото заглавие "СТРАХ . . ." дръ-дрън жалката публикация пропуска най-главното: че тъкмо НОВА ЗЕЛАНДИЯ ТЪКМО СЪС СТОМАНЕНА ДИСЦИПЛИНА СТАНА ЗА ЧУДО И ПРИКАЗ, ЗА ПРИМЕР НА ЦЕЛИО СВЕТ КАК СЕ ДЕЙСТВА ПРИ ЧУМАТА, ПРИ СТРАХОВИТА ПАНдемия! За разлика от "Заспал Муйко В Сламата" = АЙЛЯКбудала у Наше Село: само отворете ПодТепето "К'во Да Пра'им таа седмица" къде да заповядаме да се сгъчкаме с вирусоносители, вирусоносителки и техните вирусоносителчета че да им напра'им оборота на кръчмарците да не би да фалират милите

Отговори
9 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?