Следвайте ни

Стефан Шилев: ГЕРБ издига образованието като основен приоритет

viber icon

Висшето образование е част от естествения процес на придобиване на професионални знания и умения, чрез който младите хора продължават да се развиват и реализират в живота. Осъзнавайки важността му за бъдещето на страната, ГЕРБ издигна образованието като стратегически приоритет и направи много през последните години за неговото реформиране и за превръщането му в едно модерно, качествено и ефективно образование. Това заяви петият в листата на коалиция ГЕРБ-СДС в Пловдив-град доц. Стефан Шилев, който е университетски преподавател. Той подчерта, че във висшето образование са извършени важни реформи, свързани с обвързване на финансирането с качеството на обучението, науката и реализацията на висшистите. „Приемът на студентите беше преструктуриран според нуждите от специалисти. В тази връзка, разшири се обхватът на техническите специалности и кадрите необходими за задоволяване на нарасналите потребности на индустрията. Създадоха се редица защитени специалности, определени като приоритетни за държавата с оглед бъдещото развитие”, допълни доц Шилев и изброи част от постиженията:

„В резултат на провежданите целенасочени политики от държавата и висшите училища, през последните 5 г. двойно се увеличи научната продукция, но и броят на чуждестранните студенти, което е атестат за качество. Повиши се делът на обучаваните студенти в педагогическите, инженерните, хуманитарните, медицинските и аграрните науки за сметка на други, с намалено значение и търсене. Инвестира се в нови, модерни научни центрове и в модерно оборудване, в дигитализация и електронно обучение. Реализираха се редица мерки за по-ефективна работа на висшите училища и за стимулиране на развитието на младите преподаватели и научни работници. Постигна се двойно увеличение на учителските заплати, с което променихме радикално социалния статус на учителската професия и я направихме по-привлекателна за младите хора. По този начин много млади хора вече избират или се завръщат към учителската професия. Дадохме тласък за развитие на научния потенциал чрез създаване на Национални научни програми в приоритетните области”. 

Стефан Шилев посочи, че в Пловдив се реализира Център за компетентност „Персонализирана иновативна медицина“ и проект PlantaSYST по Програма „Хоризонт 2020“, съфинансиран от ОП „Наука за образование и интелигентен растеж“. Поради постигнато първо място в съответните професионални направления, Министерството на образованието и науката финансира изграждането на Учебни центрове за практическо обучение на студентите в Аграрен университет и в УХТ. Отбеляза, че Пловдив първи постигна 100% свързаност на училищата в облачни технологии. 

„Поради опита и реализираните до момента политики, ГЕРБ има увереността да застане пред избирателите и да поиска подкрепата им за нов четиригодишен мандат, продължавайки да издига образованието като основен приоритет, като най-важна инвестиция за развитието на страната ни. В тази връзка, ние се ангажираме да има чуваемост, диалог, консенсус по различни въпроси и цели в образователния сектор, но без да отстъпваме от основните наши обещания и приоритети за следващия мандат”, каза още доц. Шилев и допълни: 

„Имайки предвид целенасочената политика през периода 2017-2021, довела до увеличение на разходите за образование от 3,6 на 4,5 % от БВП(с 2,2 млрд.лв. повече), ние се ангажираме да повишим тези разходи до 5%от БВП, включително тези за висше образование до 1 %. Знаейки, че човешкият потенциал е богатството и най-ценното в системата, ще продължим с увеличението на учителските заплати и на тези в университетите в замяна на повишено качество на преподаване и постигнати резултати. Възнагражденията ще достигнат нива над 125% и 140% от средните за страната (над 2500 лв. и 2800 лв., съответно, към 2025 г.).Заедно с това, средните възнаграждения на непедагогическия персонал в детските градини, училищата и на непреподавателския персонал във висшите училища ще бъде поне равни заплата за страната(2000 лв.). 

Ще направим така, че висшите училища да ръководят формулирането на основните политики и инициативи за развитие на регионите заедно с държавата и общините. Ще работим за обучение в мрежи, за съвместни програми между нашитеи европейските висшите училища, за синхронизиране на връзката и взаимодействието между научноизследователските звена и бизнеса. Финансово и ресурсно ще стимулираме научната дейност срещу постигнати резултати. Ще изградимнови 10 модерни студентски кампуса и ще обновим 25 студентски общежития. Тъй като визията ни е за следващите 30 г., ще инвестираме в младите хора във висшето образование с увеличаване на стипендиите на студентите и докторантите, както направихме със заплащането на асистентите през предходното управление”. 

Основният приоритет на коалиция ГЕРБ-СДС е задържане на младите хора в страната ни - да се обучават,да работят и да живеят в България.

Коалиция ГЕРБ-СДС е с номер 5 в бюлетината.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Ани

Ани

26.06.2021 | 15:40

Коза да вържеш в двора на училището диплома ще вземе. Няма смисъл от друг коментар.

Отговори
2 0
Авери на герб

Авери на герб

26.06.2021 | 15:31

Да не говори за турско образование?! Приеха новините на турски по националната телевозия.

Отговори
0 1
КОКО

КОКО

26.06.2021 | 14:44

АКО НЕ РАЗИГРАВАТЕ ТОМБОЛА ЖИВИ СТЕ УМРЕЛИ ЗА КАКВО ОБРАЗОВАНИЕ ГОВОРИШ НЕЩАСТНИКО

Отговори
4 1
Баджо

Баджо

25.06.2021 | 17:40

Да ме прощават обаче, тия сринаха в последните 15 години висшето ни образование. Завършили бакалаври не знаят какво е това дорб и яде ли се или е делене на две числа...

Отговори
7 2
Лазар

Лазар

25.06.2021 | 17:09

Скрий се Шиле и децата знаят как се взимат дипломи при вас потънали сте до шия в лайна

Отговори
6 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?