Следвайте ни

"Сова Харис": ГЕРБ и Има такъв народ на кантар до последно

viber icon

ГЕРБ и Има такъв народ са на кантар в битката за първото място на предстоящите парламентарни избори на 11 юли. Причината е, че подкрепата за партията на Бойко Борисов върви надолу, а феновете на Слави Трифонов растат. В момента обаче границата между двете водещи политически сили е в рамките на т.нар. "стохастична грешка". 

Това показва представително за пълнолетното население на страната проучване на "Сова Харис", проведено по поръчка на Dir.bg  дни преди изборите на 11 юли. В периода 2-6 юли 2021 г. 1000 български граждани са дали отговорите си по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента.

Ето го и детайлния анализ, представен от шефа на агенцията Васил Тончев:

Прогнозирайки резултатите на предстоящите избори, неминуемо стигаме до въпроса за избирателната активност. Този път имаме надежден ориентир - предишният вот се проведе само преди 3 месеца. Данните от проучването показват, че няма съществени промени в нагласите на хората. Би трябвало да очакваме ниво на активност, близко до полученото на 4 април, а именно около 3 300 000 гласували българи. Все пак е важно да изясним факторите, които могат да доведат до промяна:

По време на предишния вот епидемията от COVID-19 имаше пикови стойности.

Това предопредели значителна част от най-възрастните избиратели да проявят предпазливост, въздържайки се от участие в изборния процес. Тези опасения сега не съществуват и това е предпоставка за увеличение на активността.

Към момента обстановката е лятна и хората са по-активни.

Противоепидемичните мерки все още задържат хората по местоживеене. Ваканцуващите са относително малко. Това също по-скоро благоприятства увеличението на активността.

Има предварителни индикации, че възрастните избиратели (на възраст 70+) и функционално неграмотни групи трябва да преодолеят психологическа бариера при контакта с машините за гласуване. Този ефект ще доведе до отлив на гласоподаватели.

В последните години определени слоеве от населението бяха научени, че за да гласуват, трябва да им се плати - така нареченият купен вот. В момента отговорните институции приемат сериозни мерки за ограничаване на това негативно явление. Вероятният ефект ще бъде отлив на гласоподаватели.

Виждаме, че факторите, които очакваме да влияят на избирателната активност, са разнопосочни и ефектът от тях в някаква степен се уравновесява. Засега не регистрираме признаци нито за вълна, нито за срив на активността. Ако нещо може да предизвика съществена промяна в последния момент, това е грозното лице на политическата действителност в България. Няма дългосрочна визия за развитие, няма диалог. Има тежки взаимни обвинения, за които се чакат доказателства. За приемственост изобщо не се говори. Все пак засега надеждата за ново начало успешно противостои на тезата, че всички са маскари.

Изброените по-горе фактори същевременно оказват влияние и върху очакваните резултати за отделните партии и коалиции. При по-висока активност можем да предположим, че ще се повиши подкрепата за партиите на протеста. При по-ниска активност ще бъдат облагодетелствувани системните партии.

При възпроизвеждане на активността от 4 април, резултатите ще се доближат в голяма степен до регистрираните тогава. Данните показват, че трябва да очакваме структурата на политическата конфигурация да бъде близка до тази на 45-ото Народно събрание. Според данните от изследването има известна редукция на резултатите за бившите управляващи и повишение на подкрепата за "Има такъв народ".

Можем да кажем, че въпросът за победителя на изборите е открит - разликата е в границите на стохастичната грешка. Регистрираме известно повишение на подкрепата за БСП, ДПС и Демократична България. "Изправи се! Мутри вън!" са на надеждна дистанция над прага за участие в бъдещия парламент. Новото е всъщност добре познато старо - обединението на патриотичните формации събира достатъчно подкрепа за преодоляване на 4%-та бариера. Резултатите от проучването показват, че никоя от останалите партии не се доближава до възможността за преодоляване на 4-процентовия праг. Следващият парламент най-вероятно ще бъде съставен от 7 формации.

    


По въпроса дали парламентарните избори ще излъчат стабилно управление, общественото мнение е силно разделено. Около една трета от гласоподавателите са оптимисти, почти толкова са скептиците и тези, които не могат да преценят. Сигурно е обаче, че ако и този път не се сформира правителство, разочарованието от новите формации ще добие значителни размери.

ГЕРБ-СДС продължават да удържат образа си на силната формация. Дали заради присъствието си в местната власт, дали заради влиянието си в медиите и корените си в администрацията, утвърдената визия за силната партия още е реалност. Регистрираме процес на постепенна ерозия в отношението към ГЕРБ вследствие на действията на служебното правителство.

Одобрението на дейността на служебния кабинет е два пъти по-голямо от неодобрението. Тази значителна подкрепа показва, че изпълнителната власт в момента стои на здрава основа. Поне засега обаче избирателите не правят пряка връзка между правителството в момента и евентуалния бъдещ кабинет - в публичното пространство липсва свързващ елемент.

Съществуват опасения за това, дали служебното правителство ще успее да осигури провеждането на честни и демократични избори. Все пак преобладаващата част от активно гласуващите смятат, че служебният кабинет и изборната администрация ще се справят с поставените им задачи. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Нали

Нали

08.07.2021 | 12:31

Новоизбраният с 10 процента подкрепа от имащите право на глас кмет на Благоевград издигнат от ИТН, започна преброяването на домашните любимци като първа и неотложна работа! Следва преброяването на дивите зайци за да се завърши окончателно така жадуваната от комунистите промяна! Честито!

Отговори
5 4
Истината

Истината

08.07.2021 | 12:31

На срещата в Пловдив с Борисов на 07.07 в залата присъстват основно доведени по задължение служители на Районните кметства .Тези хора не са по собствено желание там а по принуда .Тези хора не са симпатизанти на ГЕРБ нито пък такива дето много искат да видят Борисов .Тези хора извикани още в 16 часа повече от два часа стоят чакат противно на желанието им.Тези хора доведени за масовка на дали ще гласуват за ГЕРБ , даже да приемем че биха имали намерение да подкрепят Борисов при така създалата се обстановка доведени принудително подобно на манифестациите преди 1989 година ще гласуват за друг. Ако не беше тази изкуствена масовка в залата щеше да има не повече от 100 човека. Кой заблуждавате с тези режисирани мероприятия Борисов ли ? Кой? На 11.07.2021 ще стане ясно.

Отговори
6 5
Нали

Нали

08.07.2021 | 12:36

Да, бяха ги вързали със синджир и ги биеха с камшици да дойдат а на срещата на Трифонов се бяха струпали около един милиард почитатели, които искаха да влезнат в залата, но лично Бойко Борисов ги разпръсна с водни струи от пожарникарския си шланг, Нали!

Отговори
5 6
Истина или долна лъжа?

Истина или долна лъжа?

08.07.2021 | 13:11

Тази лъжа и сто пъти да я повториш,няма да стане истина...Не съм фен на Бойко Борисов ,но където и да отиде залите и откритите места където се провеждат срещите винаги са пълни с хора!За разлика от Славчо Учиндолски който през краткия мандат на последната гротеска наречена "Народно събрание" си криеше като мишок в дупка а за тази кампания се срещна със студенти от ПУ които бяха колкото охраната му...Приятен ден и не стой на слънце!

Отговори
3 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?