Следвайте ни

След изборите под индиго: Кабинет на Слави или избори 2 в 1 наесен

viber icon

Румен Радев може да получи цялата власт с депутати под наем и неконституционна президентска република. Подкрепата за ГЕРБ се срина под 700 000 гласа.  

"Има такъв народ" детронира ГЕРБ  и почти сигурно е първа сила в България след вота в неделя. Между двете партии се стигна до пълен паритет, като веднага след края на изборния ден различните агенции даваха малка преднина за доскорошните управляващи. Пълното паралелно преброяване обаче обърна мача и ИТН беше обявен за победител. С какъв аванс ще стане ясно от резултатите в чужбина, където партията на Слави Трифонов събра с 38 000 гласа повече от ГЕРБ на предишния вот на 4 април.

Машинното гласуване, което мина със сравнително малко неудачи, не промени значително съотношението на силите, но регистрира печален рекорд с най-ниска активност на парламентарни избори в най-новата ни история. На практика ГЕРБ и ИТН са с разлика под 20 000 гласа, но и двете партии остават под прага от 700 000 избиратели. Третата позиция отново е за БСП (14,5%), но на съвсем малка разлика пред "Демократична България" (13,6%). ДПС (12,1%) е на пето място в спора за четвъртото място. "Изправи се! Мутри, вън!" влиза в парламента с 5,1% подкрепа. 

При тази ситуация е ясно, че ГЕРБ ще има по-малко депутати в сравнение със 70-те, които вкара в Народното събрание на 4 април. Това прави абсолютно невъзможно правителство с мандата на партията на Бойко Борисов. Изключително важен избор предстои пред  "Има такъв народ" след вчерашния вот. Слави Трифонов трябва да реши дали този път ще управлява. Ако и сега е пас, може да сложи началото на ерозията на своя политически проект. Според очакванията обаче ИТН този  път ще  предложи кабинет със своя мандат. Той до голяма степен ще повтори състава на служебното правителство, но с друг премиер. Има и друг вариант - Слави просто да даде депутатите си под наем на Румен Радев, който да поеме изцяло отговорността за изпълнителната власт. Това на практика ще означава вариант на неконституционна президентска република, в който държавният глава реди и служебните кабинети, и редовните. При това положение подкрепа на бъдещия кабинет на националното съгласие би могла да дойде от партиите на протеста и БСП.    

Подобен вариант, но под името експертен кабинет, може да дойде и с мандата на БСП, ако от ИТН отново останат на позиция, че с 50 или 60 депутати не могат да управляват, и не предложат министър-председател и правителство. 

Като цяло изглежда, че 100 млн. за организация на неделните избори са отишли на вятъра, а 3 месеца не са достатъчни, за да се променят драстично нагласите на българите. 

Ако нито един от вариантите на политическите инженери около Слави Трифонов и президента Румен Радев не сработи, ще има трети парламентарни избори през 2021 година и вот 2 в 1 наесен.

За подобен вариант вече заговори Тошко Тодоров, който минава за човека на първа линия в "Има такъв народ".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

ЯНКО

ЯНКО

24.07.2021 | 12:40

Друг е въпроса колко хора ще отидат бахтън от размотаване напред назад

Отговори
2 1
Глад, пандемия иде

Глад, пандемия иде

14.07.2021 | 22:10

Ей, ако дойде фигуранта и станем президентска република, жална ни е майка. Вежте Беларус

Отговори
10 6
справедливост

справедливост

12.07.2021 | 08:18

Долу мафията, окрала милиарди от бюджета и европейските фондове! Вън некадърните партийни калинки от държавната администрация и общините! Мутрите - в затвора!

Отговори
19 18
Приказки с колажи

Приказки с колажи

12.07.2021 | 00:28

Депутатите под наем са идея на Бойко и компания, хайде стига подвеждания от медия на каижка!

Отговори
13 15
Киро

Киро

14.07.2021 | 11:35

Сравнително незабележим пунктоационен гаф, но след това граматически връх.

Отговори
3 4
Ха ха ха ха!

Ха ха ха ха!

11.07.2021 | 23:08

Sic transit gloriа мутри!

Отговори
8 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?