2374
Следвайте ни

Ще се окажат ли парите за машините препъни камък за изборите 2 в 1?

viber icon

На прага на изборите 2 в 1 нова заявка за управление на България и нов проблем пред Централната избирателна комисия.

„Изправи се БГ! Ние идваме!” прогнозира правителство на промяната с формациите „Демократична България” и „Продължаваме промяната”.

В същото време парите се оказаха препъни камък в обществената поръчка за допълнителни машини за изборите, пише NOVA.

Днес е предпоследният ден за регистрации на партии и коалиции в ЦИК за изборите 2 в 1. От „Изправи се БГ! Ние идваме!” са готови да подпишат коалиционно споразумение с „Демократична България” и „Продължаваме промяната”, за да управляват страната след изборите. В партия „Възраждане” смятат, че и техни представители ще има сред новите 240 депутати.

А първият опит да се осигурят допълнителни 1600 машини за вота се оказа неуспешен. Причината - двете фирми, които участват в обществената поръчка, искат по-висока цена от максимално заложената – 9,5 милиона лева.

„Нашето очакване е, че следващата управленска конструкция ще бъде в основата си разположена върху новата формация „Продължаваме промяната", „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!”, заяви Мая Манолова.

Лидерът на „Възраждане” - Костадин Костадинов ще се изправи в битка срещу Румен Радев за „Дондуков” 2. От партията си поставят и цел да имат депутати в 47-я парламент.

„Шансовете разбира се са огромни. Ние сме много по-различни от досегашните партии, които само обещават, а нищо не правят в парламента”, заяви Петър Петров, зам.-председател на партия „Възраждане”.

На този фон, процедурата за доставка на допълнителни 1600 машини и нов софтуер е блокирана. И двете участвали фирми искат по-голяма сума от максимално заложената – 9,5 милиона лева.

„Това е вариант, който крие риск от създаване на напрежение. Затова ние се стремим да купим още устройства. Няма да провалим изборите, ако това не се случи”, заяви Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма”.

За преговори в ЦИК беше една от фирмите, участвали в поръчката, а коментарът им за случая - лаконичен.

„В преговори сме. Въобще не говорим за цена на машини, говорим за услугата”, каза Веселин Тодоров.

До няколко дни яснота по въпроса ще има, уверяват от ЦИК.

„При всички положения евентуалното завишаване на разходите за закупуване на устройства ще бъде съгласувано с Министерството на финансите”, каза Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

Целта на изборната комисия е в 2119 секции да има второ устройство за гласуване, за да няма опашки и струпване на избиратели за вота 2 в 1.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Искаме да гласуваме

Искаме да гласуваме

28.09.2021 | 22:26

Защо се дават пари за машини. Направете и хартиени бюлетини, да можем всички да гласуваме

Отговори
6 2
Измама

Измама

29.09.2021 | 03:25

За да може да се хакват и да спечели някой определен от олигарсите който ще закрива спец съда и ще гони Гешев. Затова и бележките от машинките отказаха да се броят паралелно.

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?