Следвайте ни

С градски рейсове возят чувалите с бюлетини

viber icon

С  градски автобуси са закарани чувалите с бюлетините и дезинфектанти във всички избирателни секции в Пловдив. Транспортът е договорен от община Пловдив с превозвачите, а за доставката на книжата са наети рейсовете, които не обслужват днес линиите. 

В неделя вечерта, след приключването на вота,  за представителите на СИК  по същия начин  са осигурени автобуси, за да отидат до панаира и да предадат протоколите на 16-та РИК. Транспорт има и за областта, също до панаира, където е настанена 17-та РИК. 

Полицейски коли придружават превоз  на членовете на СИК и изборните  материали от районните кметства до секциите.  Така ще бъде и  утре вечерта.

Големи чували изнасяха преди обяд от сградата на кметството на район „Южен“. На секционните комисии по списък и с подпис са раздадени  бюлетините, протоколи, избирателни списъци, дезинфектанти, маски, химикали, ръкавици.  Кметът на района Костадин Язов лично  координираше разпределянето на материалите, а служителят от администрацията обясни по какъв начин  ще се превозват и се съхраняват  книжата , след като приключи вотът. 

„Машинното гласуване  е по-лесно  отколкото да теглиш пари от банкомат. Трябва да си завършил все пак поне седми клас“, разказва Атанас Славов, който досега  е участвал като член на СИК почти на всички избори от Десети ноември насам. Този път е във 81-ва секция в ОУ „Стоян Михайловски“. 

Категоричен е, че в СИК няма как да бъдат  манипулирани данните от гласуването. „Ние сме от различни партии и всеки следи много прецизно“, подчертава  Славов. 

Антония Георгиева  също  е с голям опит в провеждането на изборите и е категорична, че  неграмотните не трябва да гласуват, независимо  дали има  машини или хартиени бюлетини. Споделя, че е срещала хора, които не знаят как се казва партията, за която са пуснали бюлетина, а някои дори нямат представа какви са изборите – дали за парламент, президент или за кмет.

Антония е в 73-та секция в ОУ „Стоян Михайловски“.  И двамата са сигурни, че при машинното гласуване  ще приключат  много по-бързо за разлика от всички предишни избори, когато се е случвало да преброяват бюлетините няколко пъти и да правят корекции , а след това да стоят по цели нощи в РИК.   

Бюлетините се зареждат в секциите само за крайни случаи, когато машината се повреди. Ще се ползват с разрешение на ЦИК. Това означава, че няма как да поискаш от комисията бюлетина под предлог, че не можеш да натиснеш няколко бутона на  машината.

„Организацията при нас на 4 април беше отлична, а близо 50 процента от хората гласуваха на машината. Нито веднъж не се развали. Избирателите се справяха добре.  Надявам се и този път денят да мине добре“, каза Димка Убинова. Нейната секция е в СУ „Св. Константин -  Кирил Философ“. И Ремзие Юмерова, секретар в 43-та СИК в същото училище препоръча  гражданите да не се притесняват от машините. 

Пътниците на автобусната спирка до кметството  също коментираха, че гласуването ще е лесно, но по друга причина – че много от хората са на море или в планината. Кой ще ти зареже почивката, при това – в тази жега 38 градуса, които обещават в неделя, риторично възкликна възрастен мъж.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Избори

Избори

10.07.2021 | 18:18

До сега на показваните снимки на машините, се вижда външен акумулатор със жички. Ако някой случайно или нарочно дръпни леко жичките какво ще стане с машината. Това с този външен Акумулатор въобще не изглежда сериозно като за избори. Такива ли са ни специалистите. Къде е Мария Габриел така ли се казваше специалистка по ай ти технологиите. Защо никой не обясни този акумулатор авариен ли е или ще служи за преминаване на хартиени бюлетини по желание на някой, е като му дойде времето.

Отговори
1 1
Тошко

Тошко

10.07.2021 | 16:58

Възрастните хора въобще да не отидат да гласуват утре, защото се очаква жега от 38 градуса и без това от нас не зависи нищо! Стойте си в къщи за да намалеем смъртността от жегата на опашка за машинно гласуване.

Отговори
1 4
Го4о

Го4о

10.07.2021 | 17:03

И без това Слави НЕ ще да прави правителство, по добре гласувайте на есен заедно за парламент + за президент!

Отговори
2 4
Директно казано

Директно казано

10.07.2021 | 16:16

С частни автобуси возят чувалите с бюлетини

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?