Следвайте ни

Родните политици за пример: Гласуваха за бъдеще, доходи, Шенген и нов кабинет

viber icon

23 партии и коалиции се състезават за народната любов на днешните избори. За първи път в историята вотът у нас ще се проведе изцяло на машини, съгласно последните промени в Изборния кодекс, реализирани в краткия живот на предходното 45-то Народно събрание.

Изключение от правилото са само секциите с под 300 избиратели, гласуването с подвижна урна, както и секциите, разкрити в болници, специализирани институции и плавателни съдове. Там остава традиционната хартиена бюлетина.

Някои от първите политици в страната вече минаха през избирателните стаички и дадоха гласа си.

Румен Радев припомни урока от 4 април

Държавният глава Румен Радев гласува около 11:00 ч. в Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан” в София. "Гласувах за България, в която гражданите живеят достойно", заяви президентът. Той призова хората да излязат и да гласуват. "Когато имаме висока избирателна активност, това значи че ще имаме легитимно правителство и парламент", заяви Радев. "Силно се надявам, че партиите извлякоха своя урок от предишните избори и ще подходят много по-отговорно към очакванията на гражданите", заяви Радев на въпрос очаква ли новият парламент да състави правителство.

Стефан Янев очаква ново правителство

Както „Марица“ писа, служебният премиер Стефан Янев гласува 108 СУ „Никола Беловеждов“ около 9:30 часа. По думите на Янев, от нас българските граждани зависи бъдещето на страната. "Затова призовавам хората да гласуват масово. От нашия глас зависят достойните старини на нашите родители и бъдещето на поколенията след нас“, бяха първите му думи, след като упражни своя вот.  "Гласуването е нашата отговорност и възможност чрез партиите да покажем нашето желание за конструирането на властта и прозрачно управление", допълни той и изрази надежда  този път да бъде съставено правителство. "Защото бъдещето на България зависи от един предвидим и стабилен кабинет. Ние имаме нужна да се утвърди парламентаризма и от стабилно управление, което да се стреми към прозрачност", добави служебният премиер.

Бойко Борисов срещу хаоса

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде гласа си в избирателната секция в Банкя. „Гласувах за единствената демократична партия, защото това, което доживя Европа да види е избори по венецуелски, по мадурски. Тотален хаос в страната, а в чужбина е кражбата на века, това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като гласува в Банкя.

Бойко Рашков си спомни детска песничка

Министърът на вътрешните работи от служебния кабинет Бойко Рашков гласува в 39 СУ „Петър Динеков“. „Имаше миналата година на площада в центъра на София едни малки момиченца, които пееха една песен и свиреха на китара. Искам да се случи това, което те пееха. Трябва да има промяна, за да може утре тези деца да живеят по-добре от нас“, заяви Рашков.

Христо Иванов иска трансформация

Христо Иванов, съпредседател на “Демократична България” гласува в 93 СУ "Александър Теодоров - Балан" към 9:00. "Гласувах за дълбока промяна, трансформация. Оптимистичен съм, просто трябва да си свършим работата. Независимо от политическите убеждения на хората, призовавам - излезте и гласувайте. Не оставяйте другите да решават вместо вас вашите мечти. Ние правим всичко възможно за това да има честни избори и да, очаквам да са честни. Ние ще работим за кабинет, който ще има волята и капацитета да направи дълбока трансформация. Ще работим за кабинет на дълбоката трансформация", подчерта Христо Иванов.

Корнелия Нинова за високи пенсии

По-рано гласува и лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Гласувах за правова държава, която се управлява от официална Конституция, не от скрити кръгове. За образовани деца, здрава нация. За стабилна икономика, работни места, високи доходи и пенсии. За чист въздух, чиста земя и вода. Независима, суверенна България“, заяви Нинова.

Мустафа Карадайъ настоя за рестарт на държавността

Малко след откриването на изборния ден пък правото си на вот упражни и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.  „В България има криза на държавността, отстъпление от правата и свободите, затова ние от 7 години повтаряме, че трябва да се възстанови нормалността, демокрацията и държавността в политиката. Затова аз гласувах за рестарта на държавността, защото виждаме, че демокрацията е едно такова явление, което веднъж отвоювано, не е завинаги и по много лесен начин могат да се получат отстъпления. Но от друга страна, бих искал да заявя още отсега, възстановяването на демокрацията не може да се случва с недемократични средства и инструменти“, посочи Карадайъ.

Ахмед Доган без коментар

Ахмед Доган гласува в 52 ОУ "Цанко Церковски". Почетният председател на ДПС гласува с машина на предсрочните парламентарни избори. Той отказа да прави изявления, след като гласува.

Румен Христов чака Еврозоната и Шенген

Председателят на СДС Румен Христов гласува в 2 СОУ „Акад. Емилиян Станев“. "Гласувах за една просперираща България – член на ЕС, на НАТО, на Еврозоната, на Шенген; за европейски доходи, за стабилност и не на последно място за дясно управление. Имаме право да избираме, а тези, които избират, после имат право да изискват от нас".

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

тулупи

тулупи

11.07.2021 | 13:18

Край, чака ни Рая на Земята, след това направо да не ходя да гласувам!

Отговори
2 0
Асан

Асан

11.07.2021 | 12:58

Всички тия са за Шенген не ни трябват тука :)))

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?