Следвайте ни

Репетиция преди вота: Разработиха симулатор за машинно гласуване

Целта е да се покаже колко лесно ще е да упражним вота си на 11 юли

viber icon

На 11 юли за втори път тази година българите ще избират 240 народни представители. Изборите за 46-о Народно събрание са предсрочни, след като избраният през април парламент не успя да излъчи правителство. 

Макар и да имаше кратък живот, последният парламент направи ключови промени в Изборния кодекс. Най-голямата промяна е, че в големите секции ще се гласува само с машини. Вотът с хартиена бюлетина ще се допуска единствено при технически проблеми и в секции с под 300 регистритани гласоподаватели. 

Във връзка с предстоящия вот в мрежата вече се разпространява симулатор за машинно гласуване. Той е достъпен за всички и е напълно безплатен. Всеки, който желае, може да се упражни колкото пъти иска на него. На екрана се появява примерно електронна бюлетина. В лявата й половина са разположени всичките политически сили, а в дясната преференциите. Стъпките в симулатора следват едно към едно реалния екран на машината, която ще бъде поставена в секциите на 11 юли. След обявяването номерата на партиите и самите листи симулаторът ще бъде актуализиран и с тях.

Достъп до виртуалната машина може да намерите ТУК

 

 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

не кнб

не кнб

31.05.2021 | 15:17

аз искам на лист никой не може ме задължи с машина!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?