Следвайте ни

Рекорд! 20 000 полицаи пазят изборите

viber icon

С рекордни сили МВР се подготвя за първите в историята ни избори по време на пандемия. Над 20 хил. полицаи ще бъдат ангажирани с охраната на парламентарния вот. Ще бъде създаден и специален междуведомствен щаб за борба с търговията на гласове.
 
Това заяви в ефира на bTV главният секретар на вътрешното министерство Ивайло Иванов.
 
Изборите на 4 април този път ще са различни за МВР. Причината е не само пандемията, но и машините за гласуване, които трябва да се транспортират до най-отдалечените райони в страната.
 
"Предвид разчетите, които сме направили и имайки предвид опита от предишни избори, в които сме участвали – бройката ще бъде над 20 хил. души. Говоря не само за изборния ден, но и по принцип, по обезпечаването на изборния процес", каза Иванов.
 
Той обясни, че това представлява цялата униформена полиция. "Освен униформените служители, ние ще трябва да имаме групи, които да реагират при подаване на сигнали за нарушаване на изборните права на гражданите. Много оперативни работници ще бъдат на терен.

Отделно звената за документи за самоличност ще работят, защото ние трябва да се погрижим и за хората, които имат невалидни документи, но желаят да упражнят правото си на глас и да го подсигурим", допълни той.

Щабът на прокуратурата, полицията и ДАНС ще следи за търговия с гласове. Иванов уточни, че това престъпление е много трудно доказуемо.
"Въпреки това ние няма да оставим сигнал, на който да не се реагира. Всеки един, който има такъв сигнал и разполага с информация за купуване на гласове – може да го подаде на тел. 112 или в най-близкото районно управление и областна дирекция на МВР.

Не трябва да забравяме, че в една такава обстановка много от сигналите имат съвсем друга цел – злепоставяне на някой конкретен опонент. За да сме обективни и безпристрастни, трябва да извършим пълна проверка, за да преценим дали това е реално подаден сигнал", посочи Иванов.
 
Той допълни, че до момента не са получени конкретни сигнали за купуване на гласове, но има информация за евентуално извършване на такива престъпления.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?