Следвайте ни

Разнасят машините за тренировъчен вот в областта, в Пловдив ги държат под ключ

viber icon

Избирателите в Пловдивска област вече  могат да се упражняват на машините, преди да отидат на урните на 11 юли. В Пловдив обаче демонстрациите все още не са започнали и не е ясно кога и къде ще бъдат монтирани устройствата.

В 17-а РИК са направили график и обиколят всеки ден с машините общините. „Няма никакъв проблем, натоварваме ги в колите и тръгваме според разпределението. Миналата седмица бях в Стамболийски, където за машината беше определено място в центъра, и предоставяме на гражданите да се обучават. Утре (б.а. - днес) съм в Перущица. Има интерес от страна на хората, явно се притесняват, защото не са гласували машинно и не искат да изпадат в затруднено положение”, разказа зам.-председателят на 17-а РИК Дарина Тодорова.

Последната й демонстрация приключва в четвъртък в Кричим.  Всички общини са разпределени между членовете на комисията.

В Пловдив в 16-а РИК тестването на машините се превърна в ябълката на раздора. Спорният въпрос на кои места да бъдат ситуирани устройствата ще се решава тази вечер. Шефът на комисията Спас Шуманов и неговите колеги от квотата на ГЕРБ бяха предложили две от машините да се поставят в районните кметства, трета -  в община Пловдив, а демонстрациите да се проведат на 5 и 9 юли. Този план обаче беше бламиран от останалите членове, без да се посочат аргументи или поне да се предложат алтернативни варианти.  

Партиите на протеста се опасяват, че трите машини ще бъдат манипулирани, тъй като шестте кметства се оглавяват от кметовете на ГЕРБ, както и Голямата община.

„Помолих всички членове да направят предложения къде да се проведат демонстрациите и се надявам на заседанието в понеделник да се вземе решение. Важно е да не лишаваме избирателите от тази възможност”, каза Спас Шуманов.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?