Следвайте ни

Подбалканът се бетонира в червено

viber icon

Голяма част от избирателите от малките градове и селата в Подбалкана и Пловдивско имат нов фаворит, като дадоха доверието си в тези избори на формацията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Те предпочетоха да гласуват за партията на шоумена. Фактът, че Слави влиза  от телевизията всяка вечер в домовете на хората  го прави близък на публиката. Макар той да не е формулирал публично платформа, най-общо неговите ценности са ясни на тази публика.

От 17 Пловдивски МИР „Има такъв народ“ ще има поне двама свои  представители в парламента. Единият от тях  ще е Лъчезар Бакърджиев от Карлово, който е трети в листата след Тошко Йорданов и Танер Кадир Тюркоглу.  Бакърджиев е и председател на предизборните щабове на Има такъв народ в 16 и 17 МИР.

Има такъв народ е трета политическа сила в Карлово, там тя събира 3862 гласа и е на по-малко от 300 гласа след ГЕРБ, която пък е втора сила с 4158 гласа. Сопот, другата подбалканска община, категорично дава гласа си за партия на Слави Трифонов – на нея се доверяват 1 121 избиратели – това са близо половината от гласувалите в неделя.

В Хисаря партията на шоумена е трета с 950 гласа. Същото е положението и в община Брезово, където ИТН има 330 гласа.

Регионът на север от Пловдив продължава да бъде червена крепост в парламентарните избори, въпреки че местната власт в три от общините се държи от ГЕРБ-СДС вече няколко мандата. Повече избиратели от Карловско гласуваха за социалистите. Червените надвиха ГЕРБ-СДС с 428 гласа във възрожденската община. Резултатът е   4586 за БСП срещу 4518 за ГЕРБ. Тази тенденция да гласуват повече за БСП на парламентарни избори се запазва и в Хисаря, където социалистите също са първа сила с 1201 гласа, при 889 за ГЕРБ, и в община Брезово – 853 гласа за БСП и 615 за ГЕРБ.  А в Карлово, Хисаря и Брезово кметовете на общините са от коалицията ГЕРБ-СДС. В работническия Сопот БСП е втора политическа сила след „Има такъв народ“.

Макар да не е първа политическа сила ГЕРБ също ще изпрати най-вероятно двама народни представители от 17-МИР. Освен водачката на листата Дани Каназирева в бившия партиен дом ще влезе или Данка Люртова от Карлово, втора в листата на ГЕРБ, или Младен Шишков от Раковски, който по неокончателни данни има 1820 преференции.

Прави впечатление още, че Демократична България на Христо Иванов, която формира огромната част от вота си в София, не е сред най-предпочитаните участници в изборите в малките градове и селата. В община Карлово Демократична България е шеста, шеста е в община Хисаря, също и в Брезово и Сопот. Преди нея категорично е „Изправи се! Мутри вън!“

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?