Следвайте ни

Първи купувач на гласове с присъда, осем дела в Пловдивско

viber icon

В разгара на изборния ден беше обявена и първата присъда срещу търговец на гласове. Става въпрос за мъж от плевенското село Горни Дъбник.

Наказанието му е 11 месеца условно с изпитателен срок от 3 г. и лишаване от право да заема изборна длъжност за 2 г. Мъжът е привлечен като обвиняем по бързо досъдебно производство за предлагане на имотна облага с цел склоняване упражняване на избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция, съобщиха от държавното обвинение.

От началото на предизборната кампания - до 13.00 часа на 04 април 2021 г., на територията на цялата страна са образувани общо 445 преписки и 33 досъдебни производства. Те съдържат данни и доказателства за покупка на вота, повреждане на имущество на политически партии и агитационни материали, както и за отправяне на заплахи и извършени хулигански действия.

Пловдив се нареди веднага след София по образувани досъдебни производства за купуване на гласове. са разпределени, както следва: АП – София – 15; АП – Пловдив – 8; АП – Варна – 2; АП – Бургас – 1; АП – Велико Търново – 7.

Привлечени в качеството на обвиняеми са 11 души. Спрямо трима от тях е определена мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

В изборния ден са образувани и две бързи досъдебни производства спрямо опитали се да упражнят правото на глас с неистински документи за самоличност и фалшиви удостоверения за гласуване. Спрямо застъпник на една политическа партия е образувано досъдебно производство за извършени хулигански действия.

  Установено е лице, издирвано с червена бюлетина на Интерпол от властите в Индонезия за „пране на пари“ и използване на чужд платежен инструмент чрез скимиращо устройство. Той е предлагал имотна облага с цел гласуване от него политическа партия. Образувано е досъдебно производство, по което са предприети множество действия по разследване – обиски, претърсвания и изземвания от адреси и МПС. Установени и иззети са агитационни материали на политическа партия, списъци с имена на застъпници, дискове и компютърна периферия, свързана с изборния процес. Установени са още четири лица, съпричастни към престъпната дейност.

След обобщаване на постъпващата информация Националното междуведомствено звено ще предостави актуални данни.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?