Следвайте ни

Първи голям гаф с вота, спряха машините във Велико Търново и Добрич

viber icon

Първи голям гаф с парламентарния вот огласи Централната избирателна комисия. Гласуването с машини в целия избирателен район - Велико Търново е спряно, заради проблем с нареждането на преференциите. Това съобщи Димитър Димитров, член и говорител на ЦИК. Първите трима от списък за преференции в избирателния район се преместени на последните три места в списъка, който се показва на екрана. Машинното гласуване се спира в 320 секции в района, то продължава само с хартиени бюлетини.

Очаква се РИК - Велико Търново да излезе с решение как ще се отчитат подадените през машините преференции, но вероятно ще се запази изборът направен от гласоподавателите. Проблемът е открит сравнително рано, малко след 08:00 часа по сигнал от Демократична България". Той е можел да бъде избегнат, защото още при пускането на машините се прави разпечатка на протокола, но никой не обърнал внимание, че имената в списъка на преференциите са объркани, каза Димитров.

По-рано от РИК Велико Търново съобщиха, че фирмата, отговорна за машинното гласуване е получено уверение, че въпреки размяната на имената спрямо номера на преференцията, ако се гласува за номера той ще бъде зачетен в края на гласуването

Проблем с машинното гласуване има и в Добрич. Очаква се решението на Централната избирателна комисия дали да бъде преустановено машинното гласуане в областта. Причината за това са сигнали за липсващи елементи в бюлетината. Това съобщи председателят на РИК - Добрич Цонка Велкова.

"Сигнализираха ни Секционните избирателни комисии за разменени и дублирани имена. Липсва и квадратчето "Не подкрепям никого". Членовете на СИК сами се преупреждават и проверяват, което е добре, че са бдителни"- заяви тя.

По думите й към момента РИК се е самосезирала и е започнало поетапното преустановяване на машинното гласуване в областта.

 10 машини не са успели да заработят в началото на изборния ден и в тези 10 секции няма да има машинно гласуване, съобщиха още от ЦИК. От Комисията са решили, ако някоя машина се повреди, тя да не бъде поправяна или подменяна.

Така че секциите, в които се гласува машинно, вече са по-малко и заради технически проблем с машините - 9388. В тези 10 секции гласуването ще става само с хартиена бюлетина, каза говорителят на ЦИК Таня Цанева.

От ЦИК съобщиха, че към 9 часа общият брой на подвижните избирателни секции в страната е 283. От тях в болници са 199, за карантинираните те са 46, а в местата за задържане те са 12, има секции и в домовете за възрастни хора.

В избирателен район - Бургас вчера са изпратили на местните СИК черни химикалки, но те своевременно са били заменени със сини. Само в една секция гласуването е започнало с черни химикалки, нарушението вече е прекратено и се очаква в РИК да се произнесе, че вотът, отбелязан с черен химикал в тази секция, ще се приеме за валиден, съобщиха от ЦИК.

При гласуването в чужбина има само една секция - във Франция, местните власти не са разрешили да отвори, заради противоепидемични мерки, съобщи още Димитров.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?