Следвайте ни

От ЦИК обясниха защо предпочитат избори 2 в 1

viber icon

Парламентът вече насрочи президентския вот за 14 ноември. Ако в този ден не излязат да гласуват повече от 51% от имащите право на глас, се отива на балотаж на 21 ноември. А президентът ще реши за коя от двете дати да насрочи и предсрочните избори за 47-ото Народно събрание.

Според текстовете от Изборния кодекс – вот 2 в 1 е възможен. В правилата е разписано – партии и коалиции, които са издигнали президентска двойка, ще използват същия номер в бюлетината за парламентарния вот. А останалите, борещи се само за място в парламента, участват в жребий за незаетите номера.

Според Конституцията президентът с един указ разпуска Народното събрание и насрочва дата за парламентарен вот, а с втори указ назначава служебно правителство. Дори и да реши то да бъде в същия състав се издава нов указ. И докато България е в очакване ще има ли вот 2 в 1, от ЦИК обясниха защо е по-добре те да са с първия тур на президентския вот, съобщава NOVA.

За да се осигури безпроблемен вот 2 в 1, от комисията пресмятат, че е необходимо да се закупят допълнително около 2000 машини.

„Сега сме с намерението да бъде поставена втора машина в секции, в които са гласували повече от 300 избиратели на изборите на 11 юли. Това са малко над 2 300 секции”, каза Росица Матева, говорител на ЦИК.

Гласуването с машини е довело до отлив на избиратели, смята математикът Михаил Константинов.

„Ако се гласува 2 в 1, символичният субект баба Гинка ще трябва да завърти 5 екрана и да направи 6 опции. Пожелавам й успех”, коментира той.

Експертите обаче не обвързват избирателната активност с пандемията, в каквито условия отново ще трябва да отидем до урните.

„На 11 юли гласуваха 600 000 души по-малко отколкото на 4 април при положение, че през пролетта имаше много повече инфектирани и много повече умиращи”, каза още математикът.

За изборната комисия е по-добре парламентарните избори да са с първия тур на президентския вот, иначе ще има трудности.

„Много по-кратък ще бъде периодът, в който да бъде инсталирана върху машините – бюлетината, в която ще бъдат определени двете президентски кандидатски двойки и едновременно с това да бъде инсталирана бюлетината за парламентарните избори”, каза още Константинов.

А самият Румен Радев не е радетел на избори 2 в 1, но по всичко изглежда е притиснат да мисли в тази посока.

„Ще търся баланс в решението. Такова смесване на парламентарни и президентски избори е против духа на нашата конституция”, заяви той.

Според изчисления на експертите избори 2 в 1 ще спестят около 60 милиона лева на държавата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?