965
Следвайте ни

Ново проучване: ГЕРБ с 8% аванс, харвардците са пета сила, Мая зад борда

viber icon

ГЕРБ води със солиден аванс, а новият хит "Продължаваме промяната" е едва пета сила. Коалицията на Мая Манолова пък засега остава зад борда на следващия парламент. Това сочат електоралните нагласи два месеца преди изборите, според последното проучване на "Маркет линкс", представено от Добромир Живков в студиото на bTV. БСП засега е на втора позиция, но разликите с ИТН, ДБ и ПП са в рамките на статистическите отклонения.

Данните сочат 22,6% от гласуващите да пуснат бюлетина за ГЕРБ, следват ги БСП, но на разлика от близо 8 процента - 14,5%. На трето място се нарежда "Има такъв народ" с 13,5 на сто и само процент изоставане от социалистическата партия.

Четвърти са от "Демократична България", които също плътно следват ИТН с изоставане само от процент и половина - те събират 11,9 на сто, според проучването. Отново с нищожна разлика от процент пети поред се ситуират Кирил Петков и Асен Василев с новата им партия "Продължаваме промяната", която събира 10,8%. ДПС са последната партия, която влиза в Народното събрание, с 9,8%. Под чертата от 4%, но около границата, остава "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Възраждане".

"Но влизането на политическата формация на Петков и Василев в политическия живот има потенциал да размести пластовете. Те се появяват директно с резултат 10-11%, което им отрежда пета позиция", направи уговорката социологът от "Маркет линкс".

"При ДПС ресурсът е установен - техният електорат не скача и не пада под определени партии. ПП успява да отнеме електорат от всички останали, особено от ИТН, от ДБ и ИБГНИ. Също и такива, които не са гласували на миналите избори", каза още Живков.

Ако тази прогноза се сбъдне, то партиите на протеста ще успеят да съберат около 40% при условие, че ИБГНИ прескочи бариерата. Това означава, че съставяне на правителство без ГЕРБ, БСП и ДПС продължава да бъде невъзможно.

По показателя "Мобилизация на партийния електорат" отново води ГЕРБ, сочи изследването. "Те се мобилизират чрез противопоставяне на президента и на служебното правителство и новите партии в последните два парламента. До момента симпатизантите на партията на Бойко Борисов изглеждат мобилизирани на пределна степен, вероятно няма да може да покачи този резултат", коментира Живков.

Той уточни, че "Демократична България" (ДБ) също са с много висок процент на мобилизация, но изненадващо има разколебаване сред избирателите на БСП и ДПС. "Продължаваме промяната" като една нова формация на политическата в този момент да има ниска мобилизация. Същите нива отчитахме за "Има такъв народ" (преди април, но видяхме после висока степен на мобилизация", уточни Живков.

Той обобщи, че изборите "2 в 1" ще вдигнат избирателната активност. "Очакваме малко по-висока мобилизация за гласуване и от гледна точка на това, че ще имаме уникално явление в нашата демократична история - гласуване "2 в 1". Очакваме това да повлияе в позитивна посока на избирателната активност. Има и един контрааргумент - усещането, че за президентските избори към настоящия момент липсват алтернативни кандидатури на тази на Румен Радев. Малко изглеждат предизвестени като резултат тези президентски избори. Това може да има известен обратен ефект", коментира социологът.

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкес", проведено сред 1076 лица над 18 г. в страната в периода 14-20 септември т.г. по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (21)

Нина

Нина

24.09.2021 | 07:50

А ДБ може да се простят с парламента хахахаха

Отговори
0 0
Калин

Калин

23.09.2021 | 21:04

Демократична България също ще бъдат зад борда, защото са първенци по нищоправене!

Отговори
1 1
Биткойнър

Биткойнър

23.09.2021 | 19:08

Как лесно и бързо да печелим криптовалута биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
0 1
ГЕРБЕРА

ГЕРБЕРА

23.09.2021 | 17:03

БОЙКО БОРИСОВ Е НОВИЯТ-СТАР ПРЕМИЕР С ГОЛЯМА КОАЛИЦИЯ НА ПУК НА ВСИЧКИ ДЯВОЛИ

Отговори
2 3
Ха-ха

Ха-ха

23.09.2021 | 14:36

ГЕРБ умря. Какви класации какви 5 лв а вие добре ли сте. Трябва да си пълен ид..от или брутален крадец за да гласуваш за ГЕРБ. Наглата тиква Борисов да си стяга куфарите за затвора там му е мястото. Да ви припомня чекмеджетата с кюлчета злато и евро не са за Вас.... Те са си за тиквата, крадлива и нагла.

Отговори
11 7
Жаки

Жаки

23.09.2021 | 15:45

ГЕРБ никога няма да умре, това им беше за урок, сега ще се върнат нови, все пак съм сигурна, че са си взели поука от случилото се тази година. Също смятам да ни подкрепя, след като бях излъгана от ИТН.

Отговори
7 6
Тиква

Тиква

23.09.2021 | 16:44

Колкото се върна НДСВ и бареков.

Отговори
5 2
Малчо

Малчо

23.09.2021 | 14:14

Видяхме калинките на Радев, Видяхме калинките на Пеевски, видяхме Калинките на Прокопием, Видяхме калинките на Божков, ами стига толков, създадоха пълен хаос, повлякоха държавата към инфлация, харчиха пари за пенсии без да е ясно от къде ще дойдът, най верочтно през 2022 ще увеличат пенсионните вноски и отново тоз който не е пенсионер, ще мизерства. Няма причина да не гласуваме за ГЕРБ. Направиха толкова много за България, все пак се надявам и да са си взели поука и да си изчистят издънките!

Отговори
9 7
Герб, за да няма глад

Герб, за да няма глад

23.09.2021 | 14:17

Затова всички заедно трябва да гласуваме за Герб. Да не допуснем този път да ни лъжат, за да не дойде градна радева зима. Тя ще е още по-тежка и по- безпарична от Жанвиденовата.

Отговори
9 10
Сик

Сик

23.09.2021 | 14:40

Има причина суджук гербав. Твоята мутра остави пенсионерите да мрат с 250 лв. Пенсия, за да краде през магистралите.

Отговори
7 5
Итов

Итов

23.09.2021 | 13:40

Социолозите са като магистралките, плащаш и ти дават процентите. На 15 ноември България ще е друга. Кирил и ко ще са първа партия, изненадани ще са анализаторите не и народа, хората жадуват за почтеност и промяна. Промяната идва с ПП като торнадои ще помете всичко.

Отговори
9 17
заблудени костовисти

заблудени костовисти

23.09.2021 | 13:45

ххахахахах. по заблуден скоро не бях видял

Отговори
12 4
Пич....

Пич....

23.09.2021 | 14:22

За тия измамници може да гласуват или купени хора , или ФУНКЦИОНАЛНО НЕГРАМОТНИ . НОРМАЛЕН ЧОВЕК НЕ БИ ГЛАСУВАЛ ЗА ТЯХ . НО ДАВАЙ НАПЪНИ СЕ , ПРОМОТИРАЙ ГИ . ИЗБОРИТЕ ЩЕ ДОЙДАТ И ЩЕ ВИДИМ . А СЕГА ЛАПАЙ КИНТИ КОЛКОТО МОЖЕШ ОТ ТЯХ И АГИТИРАЙ . САМО ДА ТИ КАЖА ПОНЕЖЕ СИ МАЛКО ПРОСТ**** ЦЯЛАТА ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ ЩЕ ГЛАСУВА ЗА ГЕРБ , ЗАЩОТО ГИ Е СТРАХ НОВИТЕ ДА НЕ ПОЧНАТ ДА ГИ РЕЖАТ И МОЖЕ ДА СМЕТНЕШ ТОВА КОЛКО ХОРА СА , ПЛЮС ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА , ПЛЮС ТИЯ ОТ ПЪТНИТЕ ФИРМИ И СЕМЕЙСТВАТА ИМ И КАТО СЛОЖИШ СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ . ВСИЧКИ ПОЛИЦАЙ , ЗАЩОТО ПРИ БОКО СА СИ МНОГО ДОБРЕ . ВОЕННИТЕ , ЗАЩОТО ТАМ НЕЩАТА СА ЗЛЕ. ТАКА ЧЕ ....... ХУБАВО Е МАЛКО ДА МИСЛИШ , А НЕ ДА РЪСИШ ГЛУПОСТИ . НОВИЯТ ОУП НА ПЛОВДИВ БЕШЕ СПРЯН ЛИЧНО ОТ РАДЕВ И СЕГА СЕДИ В АПИ И СПЪВАТ РАЗВИТИЕТО НА ГРАДА . А ОКОЛОВРЪСТНОТО ? ТАКА ЧЕ ..... ГЕРБ ПЕЧЕЛЯТ КОЛКОТО И ДА КРАДАТ ПАК Е ПО- ДОБРЕ ПРИ ТЯХ . ВСИЧКИ КРАДАТ , ВСИЧКИ . НЯМА : АЗ МИСЛЯ ЗА НАРОДА . ВИДЯ СЕ ИТН КАКВО НАПРАВИХА , ВСИЧКО Е ЗА СУБСИДИЯ , ТЕЛЕВИЗИЯТА НЕ ВЪРВИ , НЯМА РЕКЛАМИ , НЯМА АБОНАТИ , А РАЗХОДИТЕ ВЪРВЯТ .

Отговори
7 6
мафия

мафия

23.09.2021 | 13:37

ГЕРБ имат назначени поне половин милион партийни калинки в държавната и общинските администрации! Докато не се изчегъртат от там, те ще гласуват за Вожда и Партията!

Отговори
12 13
заблудени костовисти

заблудени костовисти

23.09.2021 | 13:45

ще си умрете като заблудени. аз живея в едно пловидвски село и там ГЕРБ винаги печели поне 60 гласа и то без никой да работи в администрацията. Хората си гледат животните и виждат ползта от ГЕРБ. Така костовистката ви теза отива директно в кошчето, където сет се насочили и като партия

Отговори
13 10
Герб

Герб

23.09.2021 | 13:08

Само да вметна на горния празноглавец, че за 10 години управление на ГЕРБ БВП се увеличи три пъти и също толкова се дитна минималната работна заплата. Иначе разбирам омразата у феновете на Костов и пратежето му без ден трудов стаж Иванов. Към бунището на историята си отивате с омразата другари. Там ви е мястото

Отговори
16 11
Сик

Сик

23.09.2021 | 14:38

И как след това България пак е на последно място по доходи в ЕС ?

Отговори
7 3
Избирател !

Избирател !

23.09.2021 | 12:37

Има ли хора който да разчитат на ГЕРБ ?Тази партия доказа че не може да управлява държавата както ние избирателите желаем ,тази партия направи такова разделение между ни че чак ме е срам да я споменавам !Крадоха ,крадоха и пак ли ще им предоставим тази възможност ?Нима избирателите и не виждат и чувстват по изтънелия си джоб това което ги спохожда ежедневно !Хора мислете дорде е време после ще е късно и връщане няма назад !Мислете в переспектива за Вашите деца и внуци !Благодаря !Мислете !Народе ????

Отговори
14 17
До избирател ...

До избирател ...

23.09.2021 | 14:30

Това чувство в джоба е по вина на Радев и неговите некомпетентни министри . Само виж тоя на енергетиката , колко е неграмотен като обяснява причините за скока на цената на тока . И сега всички ще плащаме за по-високите пенсии и майчински и всички добавки , които са в полза на мангалите***. Защото един работещ в частния сектор издържа - повече от 2- ма пенсионери , циганин*** и семейството му , държавен служител , полицай , военен , а сега и доста бежанци. Така че скоро ще усетиш и как ще ти се вдигат осигурителните данъци и ти в края на месеца ще вземаш МЕКИЯ .

Отговори
8 6
Васил

Васил

23.09.2021 | 14:36

Само простотии си написал!Кои "кражби" са доказани!?А, изтънелия ти джоб е от умната политика на служебното правителство!Хайде, беж на мекик бара да пляскаш на харвърдците!

Отговори
6 5
Жител!

Жител!

23.09.2021 | 14:37

Толкова злоба лъха от безсмислено настроеното простолюдие, та чак пръска. Всички хвърлят бомби в пресата, в публичното пространство, в коментарите на социалните медии и т.н. (да не се бърка с неадекватния проект на чалгаджиите) за това как ГЕРБ са крали, за нощни шкафчета и възглавници пълни с пачки, но дотук нито един не излезе с неопровержимо доказателство. Защо така драги чегъртачи? Дали е случайност или цялата офанзива срещу ГЕРБ се крепи на теории на конспирацията? За да бъда напълно честен аз също съм на мнение, че управлението на страната в последните години далеч не е минало без кражби, съмнителни усвоявания и странни сделки, но от друга страна държавата ни крета нагоре. Може и да не е със скоростта, с която на всеки от нас му се иска, но все пак е нагоре - прощавайте, беше нагоре. От 6 месеца насам обаче цялата държава пропада в бездна и то с главата надолу. Променящите или подменящите скриха парите от вече разпределения бюджет и гласуваха нов такъв, в който обаче вече спрените пари от предния бюджет липсват. За чий дявол беше тази идиотщина? Единственото логично обяснение е, че вече и те започват с кражбите и то с доста сериозни първи суми. А какво ще бъде занапред, ако ги оставим да си развяват байрака? Партиите на промяната са пълни със стари муцуни отстранени от партиите на статуквото - какво точно ще променят те? А най-новия проект начело с крадец на интелектуална собственост и гражданин на друга държава не само, че не вещае нищо добро, а точно обратното. Айде моля и мислете!

Отговори
7 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?