Следвайте ни

Надя Танева: Няма начин да няма начин!

viber icon

В най-трудните мигове й помага, че е позитивен човек. С усмивка подхожда към всичко, макар че хората обикновено я търсят, настроени негативно - когато системата им е отнела нещо или не им позволява друго.

 

Животът понякога кривва в толкова неочаквана посока, че никому не е хрумнало да проправи пътека нататък. Колкото и тежък да е пътят обаче, той може да бъде направен поне малко по-лек.  И няма начин да няма начин!

С това кредо вече 11 г. шефката на Дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив Надя Танева се опитва да разрешава всевъзможни казуси. А като кандидат-депутат в листата на ГЕРБ има амбицията да участва и в създаването на политиките в социалната сфера.

Когато преди 20 г. взела диплома на филолог от Пловдивския университет и родила първия си син, не подозирала, че ще прекрачи в друго професионално поле. След майчинството  попаднала на обява на фондация, която набирала персонал с хуманитарно образование -  за първия групов дом, след който после у нас се развиха центровете за настаняване от семеен тип. Танева се оказала един от  200 кандидати и сред 15-имата финалисти. След 3 месеца обучение постъпила като социален работник.

По онова време у нас все още не ставало и дума за закриване на социалните домове и нов тип услуги в общността. Първите деца учеха нас, ние - тях, спомня си Надя Танева. Още не били разработени методики и стандарти,  приспособявали се модели от чужбина. Ежедневните срещи с децата и родителите и малките победи на осиновяването са сред спомените, които не избледняват.

И сега Танева си поплаква, когато получава снимки на пораснали вече мъже и жени,

които на свой ред са станали майки и бащи.

„Разбрах, че това е моето призвание. Когато видя дете да каже своето първо стихотворение, когато се срещне със семейството си след дълга раздяла и сме успели да го върнем отново у дома, значи сме сторили добро“, казва Надя Танева. За да става тя самата все по-добра в това, завършила втора магистратура  - „Управление на социални дейности“. Не я свъртяло и когато на бял свят се появил вторият й син - времето на майчинството използвала  за трета - по психология. Щом се върнах на работа, бях сигурна, че това е моят път, спомня си шефката на социалните, която има и научна степен "доктор" след дисертация за социалната интеграция на хора с увреждания.

Всеки ден е предизвикателство, защото съдбите са толкова шарени, че невинаги се вписват в казусите, описани в закона. Когато това се случи, Танева търси начин за подкрепа през общините и неправителствените организации. Така е осигуряван и топъл обяд, и асистент на човек в нужда. Често някой влиза в кабинета и казва: „Взимам 200 лв. пенсия, как ще ми помогнете?“. Именно затова е важно

всеки в системата да познава пълния спектър услуги,

които предлагат всички звена и организации. „Социалната работа не е административна, тя  изисква подкрепа, която е индивидуална, и  интегриран подход“, казва Танева. И в тази политика на ГЕРБ вижда своята роля в създаването на бъдещи механизми, за които ще има решение за всеки човек с уникална история.

Всеки може да се окаже в нужда от подкрепата на социалната сфера, убедена е Танева. Но често усилията на хората в нея остават невидими. Самата тя изпитва най-голямо удовлетворение, когато някой се върне да благодари след време - дори вече да е забравила неговия случай. Наскоро майка дошла в приемното време с  роза в ръка. В лицето зад маската - поради противоепидемичните мерки, в първия момент Танева не познала жената от семейството, за което преди години се вдигна медиен шум. Детето тогава падна през прозореца. След обстойно проучване на случая социалните работници заключиха, че се касае за инцидент, и родителите бяха подкрепени в грижата за хлапето. 

Има и моменти на „поражения“ - когато ти се иска да помогнеш, но нямаш съдействие от семейството, признава Танева. Случвало се е колегите й да сторят чудеса за човек на улицата,  без лична карта, без осигуровки и пенсия. С помощ от полиция и фондации са вадени документи и внасяни дължими суми. И тъкмо когато е издействано настаняване,

човекът се е отказвал, за да отиде пак на пейката

и да се жалва, че никой не му помага.

Как понася емоционалния товар всеки ден да се сблъсква с тежки житейски ситуации? „Често съм си мислела, че по-лошо от това не може да има. Но животът ме опровергава и ме среща с още по-злощастни съдби“, казва Танева. Никога не връща хора. А когато ги изпраща, не се крие от колегите, докато изтрива сълза. В дирекцията знаят за петте минути, които й трябват да остане насаме, за да се отърси от чуждата болка и да търси решение с трезвия ум на професионалиста.

"По същия начин плача на едно и също място във филм, който съм гледала много пъти", усмихва се на себе си Надя Танева. В най-трудните мигове й помага, че е позитивен човек. С усмивка подхожда към всичко, макар че обикновено я търсят хора, настроени негативно - когато системата им е отнела нещо или не им позволява друго.

Да помириш черното и бялото

В кратките мигове за почивка Надя Танева съзерцава морето и оставя гладката му шир да „отмие“ напрежението. Обича тишината на природата.

Нови сили й дават децата й -  големият син е вече на 22  г. и учи право, малкият е на 16 г. Една хубава рокля и чаша вино с приятелки правят останалото. Помага и колекцията от орхидеи по целия перваз на кабинета, които пощуряват да цъфтят през май.

Който добре работи, му се полага и добре да се весели, вярва Надя Танева и повежда цялата служба на народни танци.

А по повод днешния празник Благовещение, на който Дева Мария получава благата вест, че ще роди Спасителя, пожелава на всяка майка да отгледа живот, опирайки се на християнските и човешките добродетели.

Спокойствие в нейния женски свят внася любимото синьо, макар че по-често посяга към тоалети в черно и червено. „Обичам яркото и контраста - казва тя. - В живота е така -  никога не е само черно или бяло, но винаги има начин да се помирят крайностите.“

Лекарство от другия край на света

Историята на Венцислав Стоянов е доказателство как максимата „Няма начин да няма начин“ наистина работи. Мъжът е баща на 29-годишния Мартин, който е прикован на легло от дълги години след припадък и кома. Състоянието му станало още по-тежко след  смъртта на майка му от онкозаболяване. Оттогава бившият военен е неотлъчно до сина си. 

Разбрал, че шефката на социалните е необикновен човек, още когато с встъпването си в длъжност поканила на среща фондацията „Различни, но равни“, хора с увреждания и техните семейства. „Разкажете ми, за да ви помогна“, казала им Танева. Оттам нататък подкрепяла във всичко организацията и била постоянен гост на празниците.

Случаят срещнал Венцислав с нея по-късно, когато се оказало невъзможно да намери лекарството ривотрил за сина си. Механизмите на социалната помощ нямало как да стигнат до решение. И Танева потърсила алтернатива - в. „Марица“ разказа тогава историята, а българи от цял свят пратиха над 200 опаковки, които семейството подели с още 15 нуждаещи се.

„За този човек влизам в огъня!“, зарича се днес Венцислав, не на шега.

„Дори да нямаш час, това момиче минава по коридора и те пита за какво чакаш. Не само усмихната и добра, а се мъчи да помогне“, казва и Цана Бочева. Тя е инвалид и социалните я познават. Често ходи за отоплителни помощи, социална оценка, интеграционни добавки. „Обичам тази жена, защото винаги откликва -казва тя. - Там, където се е наканила да отиде, много ще им е от полза. И нека си остане същата!“

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

mmm___

mmm___

25.03.2021 | 17:33

Прекрасен човек и професионалист, с много добро сърце!

Отговори
2 1
Дада

Дада

25.03.2021 | 12:41

Кърлежите на БКП ГЕРБ отново наредени да пият кръвта на българския народ. Га-ДНА терористична комунистическа престъпна организация докарала България през последните 11 години до социален холокост икономически геноцид първо място в света по смъртност нещастие демографска катастрофа и колапс и сега с цялата си арогантност цинизъм арогантност и безочие ми излизат със заучени клишета за няква работа или нямало начин за Еди кво си . Безработицата ни е вече над 50% реално и ни наредиха отново на първо място в света и по тази лоша черта и тенденция . ГЕРБ БКП е ПРОКЛЯТИЕТО на България

Отговори
2 3
Батко

Батко

25.03.2021 | 11:48

Абе махайте се, крадци гербави!

Отговори
3 3
Некой си

Некой си

25.03.2021 | 12:41

Това длъжностно лице на ГЕРБ е най-недосегаемата и обгрижвана персона в държавната администрация. Всички съдебни решения винаги са в негова полза. Реализираните икономии от социална дейност се превръщат в бонуси за дългогодишните партийци или се раздават на заслужили активисти.

Отговори
1 3
Икономиите

Икономиите

25.03.2021 | 22:53

От социални дейности са разстреляни човешки съдби.

Отговори
1 3
кой  ти го

кой ти го

25.03.2021 | 11:41

горката това сентенция на вуте ли е???? оти а работим като че ни мине...??!!! сега хубаво гледайте тая колко е дебела каква ще я изкараме ако стане депутат...с носилка за прасета...

Отговори
4 3
Свинкс

Свинкс

25.03.2021 | 11:29

Каква карикатура си с тея дебели табани!

Отговори
6 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?