Следвайте ни

Над 55 000 са заявените гласове от чужбина за изборите на 11 юли

viber icon

Над 55 000 са подадените до момента заявления за гласуване зад граница. Това каза говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева в студиото на БТВ. Тя подчерта, че срокът за това е до 15 юни.

"Имаме обявени над 560 места, на които ще бъдат открити секции. До 18-19 юни е срокът за определяне броя на секциите в чужбина. В България трябва да има машини в около 9400 секции, към момента зад граница трябва да има в 242 секции. Имаме 9600 машини и ще направим възможното да се справим. Много по-добре ще бъде в повече секции да има повече от една. Ако успеем да доставим тези допълнителни машини, ще поставим по две в повече от 700 секции. Това ще облекчи процеса и ще гарантира спокойствието на избирателите. Ако не ги доставим, ще трябва да се обърне особено внимание в тези секционни избирателни комисии, в които са гласували повече избиратели да се създаде организацията, така че процесът на гласуване с машина да стане по-бърз", посочи Росица Матева.

По думите й ще бъде трудно, ако в дадена секция има една машина и тя по някаква причина не стартира, да се достави нова. В тези случаи ще се гласува с хартиени бюлетини, обясни Матева.

По темата за втората фирма, която е предложила машини за България, Матева каза, че фирмата е заявила, че може да достави 5000 машини при 50% авансово плащане и е имало само твърдение, че машините са същите като в обществената поръчка, но не е било сигурно, че софтуерът на държавата ни може да бъде инсталиран на тези машини. „Нямаше цена на офертата. Поискахме да ни бъде предоставена една машина, за да я видим, както и нейните технически характеристики, но до момента не сме получили отговор", каза говорителят на ЦИК.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?