Следвайте ни

Национално обединение на десницата: Ренесанс на автентичното дясно, скъсване с миналото и комунизма

viber icon

С авторитетни и разпознаваеми лица в листата си от коалиция „Национално обединение на десницата“ ще поискат доверието на избирателите от град Пловдив. В коалицията влизат представители от четири партии – КОД, Средна европейска класа, БЗНС и БДФ, обединени от идеята за ренесанс на автентичното дясно, за скъсване с миналото и комунизма. 

Листата в Пловдив се състои от 12 души. Те бяха представени от Жаклин Толева, която е водач на коалиция „Национално обединение на десницата“ в града под тепетата, председател на Български демократически форум (БДФ) и член от съдаването й. По образование е юрист, като има и специалност богословие. Тонева има богат политически и професионален опит. 

„За мен е изключителна чест да бъда водач на листа в синия Пловдив, този, в който в началото се случиха много бързо промените, да работя с хора, които са доказани демократи и антикомунисти. Пред нас стои предизвилателството да допринесем за промяна в България без компромис и за възвръщане на вярата в дясното. Сега сме свидетели на раздробено и подменено усещане за дясно“, каза водачът на листата в Пловдив Жаклин Толева. 

Тя обяви и останалите от коалицията, които ще се борят за доверието на пловдивчани. А те са: 

2. Пепa Деведжиева - председател на партия КОД в Пловдив. В предходния мандат на местната власт тя беше зам.-председател на Общинския съвет. Деведжиева е завършила „Публична администрация”  и „Стопанско управление”, има и магистратура по финансов мениджмънт. Работи в застрахователния бизнес от над 20 години.

3. Aдв. Георги  Иванов - членува в Адвокатска колегия – Пловдив от 25 години, а в БДФ – от 30. Участвал в множество битки, бил е водач в някои от предходните избори в Пловдив област, с утвърдена адвокатска практика и изключителна компетенстност в правото. 

4. Ивайло Спасов – член на партия КОД, завършил е „Публична администрация“ и се занимава с управление на човешките ресурси и администриране, граждански активист, особено в работата си за намаляване на шума и подобряването на градската среда, за прозрачно управлениеи  бързо административно обслужване. 

5. Георги Манев – председател на партия „Средна европейска класа“, с  богат политически опит, 4 мандата е бил общински съветник в Бургас, бизнесмен, член на НПО „Пазители на българщината“, един от основните спонсори на фестивала в Жеравна. 

6. Стефан Пейков - завършил маркетинг, икономическо моделиране и бизнес анализ. Работи като интериорен дизайнер в  частна фирма. 

7. Десислава Атанасова-Чомакова - икономист по образовние, има частен бизнес в областта на счетоводните услуги.

8. Борислав Герговски - балакалвър по педагогика, в момента завършва магистратура „Спорт и училище“,пристрастен към идеята  за запазване и предаване на традициите. Организира школи по автентични танци. 
 
9. Янко Буюклиев – биолог, журналист, особено известен със собствени разработки  в областта на медицината и решения за преодоляване на конкретни проблеми, консул;тант на в-к „Доктор“, един от първите частни предприемачи, меценат и бунтар. 

10. Арх. Невен Митев - бивш главен архитекст на Смолян и Куклен,  над 10 гофини е бил гл. архитект и в Стария град на Пловдив. В момента е в частния бизнес. 

11. Петър Вълчев - магистър по управление на транспорта и по корабни машини и механизми. 

12. Павел Марлоков – журналист, кореспондент на вестник „Трета възраст“ за Пловдив. 

На представянето на листата на „Национално обединение на десницата“ присъства лидерът на партия КОД д-р Петър Москов, който изложи приоритетите на коалицията, коментира и някои от актуалните теми в държавата. 


„Името на коалицията съдържа всичко, което целим – отстояването на националната идентичност и обединение на десните хора. Девизът и мотото, не само на кампанията, а на всеки от нас, е „За България без компромис“. Много години всеки един от нас премина през ежедневни компромиси. Резултатът доведе до това, че фигури като Жан Виденов се явяват като реална политическа алтернатива, а не като човек, който трябва да бъде замерван с камъни. Смисълът на коалицията е да върне мечтите и целите на хората по начина, по който изглеждаха те при скъсването със стария комунистически режим. Старата десница не успя да направи това, защото беше изтъкана от компромиси, първо като отказ да скъса с миналото. Не носталгията към миналото, а липсата на перспектива в настоящето ги кара хората да с се съмняват в това дали демокрацията, правовата държава, многопартийната система  и свободата са ценност за сметката на нещо друго, което е преди това. Хората не търсят старото, те просто не са доволни от това в момента. Една от причината е, че не скъсахме по безкомпромисен начин с миналото. Ние искаме да възродим целите и истинските основания на българската десница, за да може Румен Гечев и Мая Манолова да не бъдат разказвани като алтернатива.  За да може да има силна, просперищата правова държава и граждани, които живеят добр, трябва да се направят 2 неща – да има смислена, ценностно ориентирана десница като „Национално обединение на десницата“,  която да може да постави ясно и без компромис целта за скъсване с миналото. Втората цел – битката с новите комунисти, тези, които в момента разказват себе си като алтернатива“, посочи д-р Петър Москов. По думите няма разлика межди старата десница и модерната левица – те защитават един и същи дневен ред. 

Москов подчерта, че ценност за демократичния и дясно мислещия човек е инидивида и неговия принос към обществото, а не разказ за това как работещите хора трябва да бъдат товарени отново и отново, за да финансират професия „социално слаб“, професия „член на малцинство“ и професия „безделник“. 

„Работоспособен, здрав човек не може да получава социална помощ - това ще видите в програмата на коалицията“, посочи лидерът на партия КОД и допълни, че смисълът на обединението на четирите партии в коалицията е битката с влиянието на старите комунисти и битката с новите комунисти. 

Д-р  Петър Москов коментира и ситуацията в здравната система в момента и по-конкретно темповете на ваксинация срещу коронавируса. 

„Ваксинацията трябва да се случи – и през моркова, и през тоягата. Ако това не се случи, означава бездействие на служебното правителство. Именно то трябва да убеди хората да се ваксинират. Ваксинацията може да се ускори през активната мотивация на личните лекари, на общините и на здравните медиатори в етнически махали“, категоричен е той. 

В Пловдив Москов обяви, че коалиция „Национално обединение на десницата“ ще предложи на всички политически сили да подпишат меморандум за набелязване на мерки за увеличаване на броя на ваксинираните, чиято цел е наесен животът да тръгне в нормалния коловоз - децата да се върнат на училище, бизнесът да работи нормално, болниците да функционират по предназначение, а не като лазарети, в които се лекувт само болни от войната с вируса. 

Д-р Петър Москов определи като „щуротии“ идеите на  здравния министър за реформа в здравната система, включваща да се премахнат лимитите на болниците. „Това ще доведе до следващата стъпка, а тя е вдигане на здравните вноски“, предупреди той. 

„Системата, която прави 2 400 000 хоспитализации, обяви, че колабира при 9000 пациенти с ковид. Ето това е системата, която била задушавана от лимити според сегашният здравен министър. Ако това нещо се превърне в тенденция и тези хора, които считат, че образованието, здравеопазването са  предмет на свободна търговска инициатива, а не същностен ангажимент на държавата, след два месеца ще кажат,  че здравните вноски трябва да бъдат увеличени ,защото тази безлимитна система се нуждае от повече пари“, посочи Москов. 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?