Следвайте ни

Митрополит Николай зове да се спре с омразата

Свещениците благословиха кандидатите на ГЕРБ в Пловдив за успех на изборите

viber icon

Митрополит Николай призова днес по време на молебена в църквата „Св. Марина” да се спре с експерименти, омразата и агресията. Молебенът беше отслужен по повод на откриването на предизборната кампания на ГЕРБ в Пловдив. 

В ексклузивното си послание той напомни, че  предишният парламент не съумява да произведе легитимна власт, която беше дадена от Бога.

 „Поради някакви негови съображения, а ние го наричаме божия спасителен промисъл, не допусна Народното събрание да произведе власт и вместо това властта да премине в служебното правителство. Неведоми са пътищата господни, но със здравия човешки разум ми се струва, че този път Бог сякаш е решил да позволи на българския народ да извърши върху себе си всички експерименти”, каза митрополит Николай. 

И обясни: Експерименти, към които десетилетия  го тласкат всевъзможни лъжепророци. Да види нашият народ как е без правителство, да се повлияе на смяната на държавното устройство, да повери суверенната си воля на бездушните машини. Да позволи най-чистият израз на народовластието, какъвто е изборният процес, да бъде приватизиран. Да бъде изпълнено всяко налудничаво желание, независимо дали изразява по-големи групи хора или неколцина по-гласовите наши съветници. Бог позволи да се опомним, ако се опомним, посочи  глава на пловдивската митрополия.

Митрополит Николай подчерта, че църквата не позволява експерименти и затова е най-устойчивата институция в този свят, а привилата й са основани на любов, на доверието и на съборност, затова е най-атакувана. 

„Да се надяваме, че Бог ще ни даде разум, за да преминем през днешните неуредици и да стъпим на здравия спасителен път, на принципите,върху  които е основана нашата православна вяра и цивилизованото общество”, пожела дядо Николай и отбеляза, че според християнските ценности се уважават другите хора и се грижат за тях, независимо от политическите си пристрастия.  Според него има групи хора, които не уважават тези ценности и възприемат другите хора като инструмент за постигане на своите цели. 

Митрополит Николай  благослови кандидатите за народни представители на ГЕРБ и им пожела успех. „Бъдете неуморни, България има нужда от вяра, вярата се крепи върху надеждата, а източникът на надеждата е любовта. Няма как обществото ни се развива, ако не се обичаме и не се разбираме в името на Исус Христос и родното ни отечество.  Обичайте народа, както църквата го обича”, напътства митрополит Николай. 

Областният лидер на ГЕРБ и вторият в кандидат – депутатската листа Иван Тотев  сподели пред медиите, че започват кампанията със смирение  и пожела на останалите партии също да бъдат смирени. „Надявам се, че България ще излезе от хаоса, в който се намираме и да се спре чувството за несигурност, агресията и хаоса, а след 11 юли да имаме правителство”. 

На молебена присъстваха  кметът Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, водачът на листата на ГЕРБ в областта Дани Каназирева. 

Снимки от Наташа Манева

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Тиква

Тиква

11.06.2021 | 17:46

На тоя да му се национализира резиденцията на тепето, както и Камениците на Тотев. Плюс изгонване от града, без право да стъпят в Пловдив до живот.

Отговори
6 0
Тежи Мончев

Тежи Мончев

11.06.2021 | 17:03

Че кой я налагаше тая омраза 12 години бе попе Тези ,които сега благославяш.На 11 юли с Божията помощ ще ги победим и ,най-после ще си върнем държавата.А по-късно и Пловдив.На крадците мястото им е в затвора ,не в черквата.Виж в затворническия параклис може.А ти спри да служиш на. сатаната.,защото тези ,които днес благослови са служители на дявола.По делата си личат.

Отговори
9 2
мирянин

мирянин

11.06.2021 | 15:25

Ваше Високопреосвещенство, това че сте Митрополит ,не ви дава правото да забърквате Светата Православна Църква политически в подкрепа на конкретна политическа партия. След днешната ви "проповед" ,по скоро политическа реч,не мислех да гласувам.Сега със сигурност ще си упражня правото на глас,но няма да е за Герб.Ще действам на принципа на по-малкото зло.Партия ,която използва Църквата за политически цели ,но заслужава подкрепа.

Отговори
14 2
отец Нафарфорий

отец Нафарфорий

11.06.2021 | 14:25

Корумпирано хомосексуално попче.

Отговори
11 3
НЕЛК

НЕЛК

11.06.2021 | 14:07

В болнични ли е или не? Уж е в болнични, а не се спря да обикаля. Дали ще се намери някой съвестен да направи проверка на фалшивият болничен?!

Отговори
9 2
Дедо ви Николай

Дедо ви Николай

11.06.2021 | 13:23

Ролекс тик-така Ауди А8 е колата Попринцип съм вярващ Ама си обича парата

Отговори
15 4
Мирянин

Мирянин

11.06.2021 | 13:19

И морал трябва, не само божията благословия.

Отговори
16 2
Обратна тяга

Обратна тяга

11.06.2021 | 13:18

Попе, когато анатемоса Тотев от ЛЮБОВ ли го направи?

Отговори
11 2
Обратна тяга

Обратна тяга

11.06.2021 | 13:16

И този прибави няколко стотен гласа за ИТН

Отговори
16 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?