Следвайте ни

Мерят ни температурата за COVID преди изборите на 4 април

viber icon

Специално назначен човек ще мери температурата на избирателите пред входа в сградата, където ще се гласува на 4 април. Това е само една от мерките, които се предприемат срещу разпространение на COVID-19 в деня на парламентарния вот, съобщиха вчера председателят на 16-а РИК - Пловдив Илиан Иванов и зам.-директорът на РЗИ д-р Аргир Аргиров. Указанията на Министерството на здравеопазването и ЦИК за организацията  са описани на 12 страници.

Изборите ще се провеждат в 459 секции в Пловдив и 521 в областта.  Армия от 7678 души е ангажирана за участие в секционните избирателни комисии (СИК), съставени от 7 или 9 членове, според броя на избирателите. Парламентарно представените партии са длъжни да посочат не по-малко от 12 000 имена, тъй като ще бъдат разкрити допълнителни секции, а освен това  винаги се налага смяна на членове поради различни ситуации, особено в условията на  пандемията. За всички участници в СИК е организирана имунизация, ако желаят.

От 19-членния състав на РИК - Пловдив са се ваксинирали 8, останалите очевидно си имат причини да откажат

На участниците в комисиите се поставя ваксина „Пфайзер”, при която интервалът до втората игла е 21 дни.

 Ваксинирането на участниците в СИК ще отнеме три-четири дни, тъй като на час в кабинетите  обслужват между 12 и 15 души. Създали сме организация, за да осигурим безопасност, каза д-р Аргиров.

В  изборния ден е задължително всички, включително и членовете на СИК, да спазват дистанция от 1,5 метра и  да си слагат маски. На избирателите, които са забравили маски, ще ги раздават безплатно. Предпазните средства, включително и защитни облекла,  ще бъдат осигурени за всички членове на СИК. Не само помещенията, но и всички предмети, включително химикалките, ще се обработват постоянно с дезинфекционни препарати, увери Илиан Иванов.

За граждани, поставени под карантина,  но желаещи да гласуват, все още няма яснота и по всяка вероятност за тях организацията ще се уточни през март.  Един от вариантите е

да се сформират мобилни екипи, които ще разнасят урни по домовете, след като са получили заявка.

Така се прави от години за хора с тежки увреждания. Всеки ден в Пловдив и областта се карантинират по 90-95 човека, има дни и със 130. Но има и хора, които крият, че са болни от COVID и че са били в контакт със заразени, съответно те създават риск.

На повечето места ще има  машинно гласуване, с изключение на 8 секции в Пловдив и 83 в областта, където има по-малък брой избиратели. 

Вече започна разлепване на избирателните списъци, за да може всеки да провери дали е включен. По две палати в панаира  ще бъдат предоставени малко преди 4 април и в деня на самия вот  на 16-а и 17-а РИК, за да не се допуска струпване на хора, които носят чувалите с протоколи и бюлетини. В едната палата ще се изчаква, във втората ще бъда настанена РИК и ще се пускат представителите на двайсетина секции.

До 222 лева могат да заработят председателите на СИК. Както „Марица” писа, на шефовете на комисиите се полагат 105 лева, на зам.-председателите и секретарите - по 95, на редовите членове - по 80 лева. Отделно заради пандемията се начисляват допълнително по 50 на сто върху  възнагражденията, дават се 15 лева за подготовка на изборното помещение, 20 лева за машинно гласуване и 30 лева за пренасяне на протоколите до РИК.  

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Гласувайте

Гласувайте

23.02.2021 | 08:47

Какво ли няма да измислят за да накарат хората да не гласуват

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай