Следвайте ни

Менда Стоянова: До 1000 лв. минималната заплата и 2400 лв. средната в новия мандат на ГЕРБ-СДС

Стабилното управление си остава запазената марка на ГЕРБ

viber icon

- Г-жо Стоянова, след 12 години в парламента може ли да кажете с ръка на сърцето, че ГЕРБ е партията, която може да гарантира стабилно управление и повишаване на доходите на хората в следващите четири години?

- Категорично да, защото през тези 12 години с малко прекъсване ГЕРБ доказа, че следва стабилна и прогресивна политика. Убедена съм, че и занапред това управление ще бъде запазената марка на ГЕРБ. Смятам, че за 12-те години, особено в областта на финансите и бюджета, се постигна много.

Венецът е приемането на България в преддверието на  еврозоната ERM II. Това е официалното признание за напредъка на държавата ни, откакто сме в Европейския съюз, и реалният шанс до две години България  да бъде член на еврозоната - клуба на  стабилните и богати европейски държави, което ще даде сигурност не само на финансовата система, но и на целия бизнес. 

- През тази година, а и през миналата сте запазили данъците, без да ги увеличавате. Каква данъчна политика предвиждате след парламентарните избори?

- Данъчната политика е ключова в икономическата програма на ГЕРБ. През всичките години на управление сме изпълнявали ангажиментите за стабилна данъчна система. Нито веднъж не сме допуснали повишаване на данъчните ставки.Ние имаме работеща данъчна система с 20% ДДС,10% данък върху печалбата на фирмите и 10% върху доходите на физическите лица. Тя не трябва да се променя, защото носи ползи за хората и за инвеститорите. През тези години без промяна на данъчната политика ние

осигуряваме все повече приходи в бюджета. 

Тази политика способства и за осветляване на икономиката, включително при  акцизите, където според данните  на неправителствени организации  сивата част на икономиката е намаляла изключително много.  Намерението на ГЕРБ  за следващото управление е да не се променя данъчната система, но  в същото време искаме да дадем по-голяма самостоятелност на общините. Това е и  тяхното желание, тъй като основните приходоизточници, които те формират, са от местните данъци и такси,  дейностите на общинските предприятия и управлението на общинската собственост. В нашата програма сме заложили възможности общините да станат партньор на държавната данъчна администрация  при  формирането на местните приходи.

- Преди 4 години си бяхте поставили задача минималната работна заплата да стигне 610 лева, минималната пенсия - 300 лева, средният  учителски доход ​- 1500 лева, средната  заплата за страната - 1000 лева. Какъв ръст да очакваме и как ще се увеличават доходите, ако спечелите изборите?

- Постигнахме всичко, което бяхме заявили като намерение преди четири години, дори и повече ​- минималната работна заплата вече е 650 лева, средният осигурителен доход достигна 1150 - 1200 лева. Минималната пенсия е 300 лева и всяка година продължаваме индексацията по тъй нареченото „златно“ правило. В програмата на ГЕРБ се предвижда

запазване на тенденцията за  по-осезаемо увеличаване на доходите.

През последните 4 години  доходите на всички работещи хора нараснаха с над 50%, а в някои сфери и повече.  Това е резултат не само на усилията на правителството и законовите изисквания за минималните прагове, но и благодарение на осигуряване на добра бизнес среда. Бяха привлечени бизнеси с по-висока добавена стойност, която дава възможност за  по-големи работни заплати. Това са  фармацевтичните бизнеси, високотехнологичните производства, IT и аутсорсинг сектори. В следващото управление, ако хората ни гласуват доверие,  си поставяме за цел повишаване на минималната заплата до 1000 лева, на средната ​- до 2400 лева. Продължаваме  увеличението на учителските заплати, като особено внимание се обръща на ръста на възнагражденията на преподавателския състав във висшите учебни заведения.  Пенсиите ще се индексират ежегодно съобразно с ръста на средния осигурителен доход. Гарантираме постигането  на тези цели в новия мандат, ако  хората ни гласуват доверие. Политиката за повишаване на доходите е задължителна, ако искаме да бъдем не само член на еврозоната, но и пълноценен партньор на европейските държави. Затова е необходимо

доходите в България да станат минимум 65-70% от средните в ЕС,

което не  може да се случи  без  целенасочена политика по доходите, каквато ГЕРБ водеше  и ще продължи да води.

- Инфлацията не изяжда ли този ръст на доходите ни?

- Аз не смятам, че инфлацията се повишава, защото до 2,5% дори се отразяват здравословно на икономиката. Дефлация, или спад на цените, би била лоша новина. Растеж на цените осигурява растеж и на заплатите. Това се постига чрез осветляване на икономиката, защото, когато ние говорим за средна работна заплата, не трябва да забравяме, че все още има бизнеси, които не отчитат изцяло своята дейност на светло. Осветляването на тези доходи рефлектира върху ръста на заплатите, внасяните осигуровки и повишения данък добавена стойност, който влияе и върху цените.

- Бизнесът иска сигурност и да не се създават бюрократични пречки за работа. С какви реални мерки ще отговори ГЕРБ на тези очаквания, особено в условията на пандемията?

- Управляващите са длъжни да обезпечат сигурност на бизнеса по отношение на стабилност и предвидимост на данъчната политика, на държавните финанси, при кредитирането, както и  с помощта на целенасочени политики чрез различни форми на финансиране, включително с европейски средства. За тази стабилност е

необходимо да има компетентна  и електронизирана администрация,

съдебна система, която осигурява еднакво прилагане на закона за всички,  уравновесена външна политика. ГЕРБ е доказал, че досега е създавал благоприятна среда за бизнеса. Затова имаме самочувствието да поискаме следващ мандат.

- ГЕРБ-СДС се състезава с още 29 партии и коалиции. Ще издържите ли на тази конкуренция?

- Голяма част от тях не могат да ни бъдат конкуренция. За съжаление, основната конкурентна партия е БСП. Някои от останалите политически сили са нови, други са нови, но със стари лица, трети са рециклирани. Хората знаят какво са правили през годините и от тази гледна точка те не могат да ни бъдат конкуренция. Неприятното е, че  освен ГЕРБ и БСП повечето от партиите не представят пред избирателите  никаква програма за управление или са извели само отделни послания, от които не става ясно по какъв начин ще се изпълняват. Още по-неприятното е, че тези партии се опитват да привлекат избиратели само на базата на отрицание - анти ГЕРБ.

- С коя от тези партии е възможна коалиция за ГЕРБ-СДС?

- Ние работим в коалиция вече два мандата, но винаги сме водили

преговори само на базата на общи цели в програмите,

за да ги обединим в управленската програма. Сега не виждам кои са общите цели, които биха могли да бъдат основа за коалиционно споразумение. Причината е, че за съжаление, другите партии не са представили програми, на базата на които можем да говорим за следизборно коалиционно споразумение. Още отсега обаче можем да кажем твърдо, че е изключено да бъдем коалиционен партньор с ДПС, а колкото до БСП, е излишно да коментирам, тъй като с водещите им икономисти от калибъра на проф. Румен Гечев (част от екипа, фалирал държавата преди 20 години) няма как да намерим допирни точки.

- Защо се отказахте да бъдете отново кандидат-депутат, въпреки че имате достатъчно опит и енергия?

- Не са малко 12 г. в парламента на водеща тежка комисия, каквато е по бюджет и финанси. През тази комисия минават почти всички закони. Като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ  съм била активна и в партийната работа. Поглеждайки назад, мога да кажа спокойно: „Свършила съм си работата и с достойнство се оттеглям“. Човек трябва да прецени във времето кога да даде път на младите. Мисля, че трябва да има смяна на поколенията, която да се извършва постепенно и с приемственост, а не с декрети, както стана в БСП. В пловдивската листа на ГЕРБ има кандидати с доказани професионални качества. Вежди Рашидов е знаково име в българската култура. Иван Тотев натрупа много опит в местното самоуправление. Радомир Чолаков е юрист, Александър Държиков е специалист в транспорта, Надя Танева дълги години е директор на „Социално подпомагане“. Радваме се, че премиерът и председател на партията Бойко Борисов за пореден път е водач на листата в Пловдив, което показва и оценката му към организацията на ГЕРБ - Пловдив.

ВИЗИТКА

Менда Стоянова е родена на 28 февруари 1956 г. в София. Завършила е икономика във  Висшия икономически институт „Карл Маркс“ (сега УНСС).  Работила е по специалността в Община Пловдив, а след това в Териториалната дирекция на НАП-Пловдив на различни длъжности -  от експерт до директор.  Един от учредителите на ГЕРБ. От 2009 г. неизменно е избирана за народен представител  от Пловдив  в 41-вото, 42-рото, 43-тото и 44-тото Народно събрание. Председател на  парламентарната комисията по бюджет и финанси, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (24)

Малеей

Малеей

31.03.2021 | 20:11

То не е невъзможно 1000 лева МРЗ, ама представяте ли си колко ще е един хляб тогава?

Отговори
1 0
мендо  скрий  се

мендо скрий се

27.03.2021 | 10:50

надявам се марица да не ми скрие коментара...както правят ...по принцип...

Отговори
2 0
мендо  скрий  се

мендо скрий се

27.03.2021 | 10:48

менда най-слабия данъчен инспектор в годините в Пловди... никога тя нямаше отговор на зададен от колега икономисти въпрос...бяхме я кръстили менда питлата...!!!!! когато имахме питане не ходихме при нея защото знаехме че НЕ ЗНАЕ..... Изведнъж тая се закатери по стълбичката и ние икономистите се шегувахме .... е щом менда се хваща ще осе.ре всичко... и ето ти до къде се стига с некадърност.... не стига че краде и лъже ами е и безкрайно нахална...ето как стигна до тук с лазене и нагаждане по чужди сви.рки... като върне с бойко и владо горанов онези 68 милиона на божков ...ние знаем какво да правим....

Отговори
2 0
Менда, кажи защо

Менда, кажи защо

27.03.2021 | 09:55

Държавните служители не направихте да си плащат личните осигуровки, че да поолекне на бюджета в това тежко време? Ама не, вие при положение, че частния бизнес, който пълни хазната се гърчи и загива, увеличихте за 2020 и 2021г. досега бюджетните заплати с до 40-50 процента. Ама нали са наши хора, сигурен стълб при избори.

Отговори
4 0
Ццц

Ццц

27.03.2021 | 06:08

Ужас, простащина, дебелащина, нахалство! Скрийте я тая, скрийте я в дън земя да се не показва вече!

Отговори
6 0
РАБОТА, РАБОТА, РАБОТА !!!

РАБОТА, РАБОТА, РАБОТА !!!

26.03.2021 | 16:22

ЛЪЖИ И МИЗЕРИЯ-ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ !!!

Отговори
11 0
разочарован фен

разочарован фен

26.03.2021 | 15:01

Медно стига лъга.Като подхвърляш такива цифри.да беше влезнала в новия парламент да се ангажираш,като бюджетар.Ти абдикира ,защото знаеш какво ни чака на тези избори и само сега правиш бля-бля.Затова няма да гласувам за ГЕРБ и ще ида за риба.

Отговори
14 1
Нали

Нали

26.03.2021 | 14:56

Моите уважения госпожо Стоянова! Вие сте един от хората, които измъкнаха България от калта наследена ни от комунистите! Вие върнахте надеждата на милиони българи, че е възможен един по-добър живот в тази изтрадала страна! Успех!

Отговори
1 21
Бай Ставри

Бай Ставри

26.03.2021 | 20:50

Само да те светна: Въпросната особа е бивша комунистка – партийна активистка и доказана натегачка. По-възрастните членове на БКП още помнят как са я потупвали по д-упето /тогава наистина хубаво/. Всичките ѝ успехи в данъчното се дължат на верността ѝ към Партията. Дано схвана написаното, НАЛИ, но се съмнявам, защото като чета постовете ти, се убеждавам, бе си завършен д-ебил!

Отговори
11 0
Живеещ  с  400  лева

Живеещ с 400 лева

26.03.2021 | 13:07

За тези хора Бог не съществува.

Отговори
21 2
Ели и Мишо Гатеви

Ели и Мишо Гатеви

26.03.2021 | 13:03

Добре бе Мендо,какво си седнала да обещаващ като поп преди 9 септември.Виж кои пращате в парламента и ви водят листите в Пловдив и областта.Вселенският крадец маминия и една доказана измамница ,която ти си я изключвала от ГЕРБ. Е как този път да ви повярваме и гласуваме пак за вас.Оляхте се.Сега малко в опозиция да се попречистите ,пьк после ще видим дали пак за вас.

Отговори
23 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?