Следвайте ни

Менда Стоянова: Даваме повече права на кметовете, но повишаваме и техните отговорности

viber icon

В програмата  категорично няма послание, с което повсеместно данъкът да се вдигне от 10 на 12 процента, за да се отчислят 2% за общините, казва председателят на Комисията по финанси и бюджет в 44-ото Народно събрание и член на ИК на ГЕРБ

Целта  за укрепване на данъчния капацитет на местните власти, заложена в икономическата програма на ГЕРБ, за която "Марица" вчера писа, е да се въведе законова опция и всяка  община  да вземе решение дали да има увеличение на данък върху общия доход на нейните граждани , а с допълнителните средства да се подпомагат  местните бюджети.  

В програмата  категорично няма послание, с което повсеместно данъкът да се вдигне от 10 на 12 процента, за да се отчислят 2% за общините. Подобно твърдение е некоректно.

Напротив, ние считаме, че такава политика би била неправилна не само по отношение на вдигането на данъка, но и по отношение на това, че приходите ще се разпределят неравномерно, което ще доведе до още по-голяма финансова диспропорция между големите и малките общини. Тоест, от една страна, големите общини ще събират повече средства за разлика от по-малките, където няма силни бизнеси и  многоброен работещ персонал. От друга страна, 2% отчисления за общините  биха намалили постъпленията в републиканския бюджет, а съответно  и възможността за изравнителните субсидии, които сега държавата дава на малките общини като компенсация за това, че те  не разполагат с достатъчно източници за  увеличение на собствени приходи.

Неприемливо би било и отчислението на 2% от сегашните 10% за общините, защото би означавало още по-голямо разтваряне на ножицата между богатите и бедните общини.

Идеята на ГЕРБ е тези общини, които се нуждаят от повече средства и имат съответните  приходоизточници, а

техните местни общности са съгласни да се обложат с допълнителните  2%, 

самостоятелно да  вземат решение и да събират тези приходи в свои бюджети, след като  имат законова форма.

Безспорно е, че такса "битови отпадъци" трябва да се начислява на принципа „замърсителят плаща”, тоест  според количеството на изхвърляната смет. За съжаление, въвеждането на тази промяна в Закона за местните данъци и такси отново се отложи, защото за това  са необходими данните от преброяването на населението. Данните, които НСИ ще предостави след преброяването на общините, ще послужат за базата, върху която ще се разпределя този данък.  Вярно е, че този механизъм би довел до по-голяма данъчна тежест за физическите лица, но години наред населението изхвърля много повече отпадъци от предприятията, но бизнесът плаща повече, въпреки че генерира по-малко отпадъци. В този случай е

изключително важна политиката на общините  за разделното събиране на сметта.

 Ако тази мярка се организира на високо ниво, количеството на изхвърлените от хората битови отпадъци ще бъде много по-малко. Отново е важна ролята на дадената община да засили политиката в тази посока, ако не иска нейните граждани да бъдат натоварени с допълнителни суми.

В предходните мандати сме провели политиката за балансиране на данък МПС с цел да стимулираме  екологично чистите автомобили и да не замърсяваме въздуха със стари коли. Най-големият замърсител са автомобилите, произведени преди  повече от 20-30 години, включително и в Пловдив.  Данък МПС  е един от икономическите лостове срещу замърсяване на околната среда. Днес почти няма хора, които да купуват 30-годишни автомобили, от чийто ауспух излиза черен пушек и ние като общество най-после трябва да признаем пред себе си какво искаме - да дишаме чист въздух или да продължаваме да бъдем автомобилното сметище на Европа.

По отношение на оценките на имоти е справедливо данъчната и пазарната оценка да се доближават, което е важно най-вече за фирмите.

Най-после ние трябва да разберем, че когато говорим за местното самоуправление, редно е да имаме предвид не само привилегии и права, а и задължения и отговорности. Целта на ГЕРБ е да се  увеличават правата на общините, но и да се повишават техните отговорности - да вземат решения за част от данъчната политика, която влияе директно върху местните приходи на съответната община и възможностите <210> за повече собствени приходи за инвестиции.

Контра

Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив:

Предложението отваря вратата за двоен скок на местните данъци

В програмата на ГЕРБ за изборите през 2021 година на стр. 30 има абзац за данъчната политика в местните данъци, в които има четири важни послания, които трябва да се дешифрират по-ясно.

Първото послание е, че ще се „въведе подоходен местен данък”, който не е нова идея на ГЕРБ. Още преди 2 години две знакови лица в ГЕРБ - Владислав Горанов и Менда Стоянова, предложиха да се увеличи данъкът върху доходите на физическите лица с 2% - от 10 на 12%. Това 20% увеличение на данъка да се насочи в местните финанси на общините. Предложението беше контрапункт  на онова да се отстъпят 2% от съществуващия приход от този данък от държавния бюджет на общините. По същество това е увеличение на данъчната тежест на физическите лица в полза на общинските бюджети. Уловката е, че отговорността къде и кога да се вдига данъкът ще бъде прехвърлена на общинските съвети, а не на правителството. Големите градове ще бъдат най-заинтересовани от този нов данък, защото там се формират големите доходи на гражданите. В малките селски общини той почти няма да има смисъл.

Второто послание е, че ще се въведе „реформата за таксуването на битовите отпадъци”. В момента приходите в план-сметката за ТБО се разделят поравно - от гражданите 50% и от фирмите 50%. След въвеждането на принципа „замърсителят плаща” това съотношение ще се промени в посока - от гражданите 90% и от фирмите 10%. Реално таксата за ТБО, която плащат гражданите, ще се удвои. Формата на облагане тепърва ще се уточнява, но резултатът ще е точно такъв.

Данъкът за МПС сега се определя от три фактора - мощността, годините на МПС и екологичната категория. За да се изпълни предвиденото засилване на екологичния компонент, сигурно ще се намали влиянието на възрастта на автомобилите. Това ще доведе до увеличение на данъка на старите автомобили, които в България са над 50%. Резултатът ще е благоприятен  за общините, но ще увеличи данъчната тежест на по-бедното население.

Четвъртото послание е приближаването на данъчната оценка до пазарните цени на имотите. В големите градове данъчните оценки варират от 500 до 800 лева на кв. метър. В последните години пазарните цени се увеличиха и сега варират от 600 до 1400 евро на кв. метър, или от 1200 до 2800 лева на кв. м. Изпълнение на това послание означава почти удвояване на данъчните оценки на имотите. Това ще доведе и до удвояване на прекия данък недвижими имоти.

Сега нека разгледаме едно средно българско семейство от двама възрастни и две деца. Ако приемем, че те имат средно 2000 лева месечен доход, или 24 000 лева годишен доход, а местният парламент в общината, в която живеят, вземе решение за подоходен местен данък, те ще платят допълнително 480 лева за общината. При определяне на такса ТБО на едно лице ще платят и около 350 лева годишна такса. За семейния автомобил ще се наложи да платят около 100 лева данък, а за семейния апартамент - около 200 лева. Така това средно българско семейство ще финансира общината с 1130 лева годишно. Общо увеличението на данъчното натоварване на база тези идеи е удвояване на данъците, плащани на общината.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

УМЕН

УМЕН

25.03.2021 | 02:23

С Една дума за тези всичките данъци взети наедно гражданите на пловдив ще трябва да работят първите шест месеца от годината за да си платят всички данъци ....

Отговори
4 0
Пророк

Пророк

24.03.2021 | 20:22

Бог те гледа,ще те накаже лошо МС

Отговори
6 0
Киро

Киро

24.03.2021 | 16:09

ще гласувам за тая партия, която гарантира, че ще национализира Камениците на Тотев и вкара тая тьотка в затвора.

Отговори
11 1
реноме

реноме

24.03.2021 | 14:37

Като увеличихте данък МПС, въздухът стана ли по-чист? Като променихте с Влади тихомълком закона за БНБ, колко милиарда лева бяха обърнати в Евро? При всяка нормална държава щяха да ви разследват...

Отговори
10 1
МЕНДА КРАДЛА

МЕНДА КРАДЛА

24.03.2021 | 12:12

ТАЗИ ВЕЧЕ ТРЯБВА ДА ДАВА САМО ПОКАЗАНИЯ.... МИЛИОНИТЕ МЕНДООО ДЕТО РАЗЦЕПИХТЕ С ГОРАНОВИЧ...И БОКО....

Отговори
14 5
ДО МЕНДА КРАДЛА

ДО МЕНДА КРАДЛА

24.03.2021 | 12:51

аааа забравяш и Тотев

Отговори
13 2
Време разделно

Време разделно

24.03.2021 | 12:01

Докога бе набие.Пак ново тегло за народа.Садисти.Ако на 4 април не ви изринем ,тогава пък ние сме си мазохисти и си ви заслужавахме.

Отговори
13 1
Дада

Дада

24.03.2021 | 11:56

Счетоводителката на Организираната Престъпност на българската мафия давала ? Когато излезеш пряко и бъдеш избрана от народа Пряко и всяко действие ти бъде съгласувано пряко от НАРОДА чрез Референдум тогава ще казваш кво даваш ! До тогава ще млъкнеш бабке крадлива

Отговори
14 2
Майна

Майна

24.03.2021 | 11:44

Кво даваш ти на дърта вещица крадлива ? Кво даваш ти ма стара нас-рана памперсова про-стачка. Ти не си избрана от народа че да казваш кво да става. Назначена от мафията ве-щица крадлива българомразка

Отговори
14 2
ко/

ко/

24.03.2021 | 11:26

менда е за пандиза! Определено

Отговори
16 2
Менто Менто голяма чифутска ментържийка си Нищо повече

Менто Менто голяма чифутска ментържийка си Нищо повече

24.03.2021 | 10:56

Как по чифутски замислено Чифутската компания ще чака мръсната работа да я свършат кметовете по места а те да чакат и да им се изсипят парите в краката без да са си оцапали ръцете Подобна със схемата на колекторските компаний изкупуващи дълг от Банки Банка ти дава кредит Успоредно с това си прави колекторска фирма на която продава несъбираем кредит Как може Банката да не може да си събере вземанията а колекторската фирма може Така ще започнат да работят и местните дерибей наречени кметове Ще продават на колекторски бандитски фирми дългове на граждани към кметсвото и ще потриват доволно ръце А Мента и чифутска компания ще седят край хазната и ще лапат ни чули ни видяли Защото Държата тоест ТЕ не могат да продават дълг на данъкоплатец А кметсвата могат Добре организиран чифутски мафиотски кръг

Отговори
16 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?