Следвайте ни

Машините за гласуване са готови за избори „2 в 1”

viber icon

Изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров препоръча президентските избори да се проведат заедно с парламентарните, ако се стигне до нови такива. Той посочи, че ако се гласува в три поредни седмици, може да се стигне до хаос, а екипът, отговарящ за поддръжката на машините няма да успее да се справи с толкова голям обем от работа, съобщава dnevnik.bg.

По думите на шефа на фирмата доставчик на машини за вота един тур ще струва около 5 млн. лева без ДДС. Ако парламентарните и президентските избори се проведат заедно, то тогава няма да се увеличи тази сума, защото в нея е заложена основно логистиката, тъй като предварително ще е изготвен необходимият софтуер.

Тодоров обясни, че в седмицата преди изборите екипите по поддръжката работят почти денонощно и не вижда как биха успели да се справят с три поредни вота. В противен случай ще е нужен нов екип, но това ще оскъпи самите избори, а и ще е нужно време за обучение.

Той добави, че фирмата е изготвила и разиграла сценарий, при който изборите са 2 в 1. При него с една карта ще може да се гласува и за парламент, и за президент. В този случай обаче няма как да се пропусне някой от двата вота, като опцията е да се гласува с "не подкрепям никого".

Според Тодоров има опция и за гласуване с две отделни карти, като всяка от тях ще е или за президентските, или за парламентарните избори. "Тогава обаче става много по-сложно и може да се стигне до огромен хаос за избирателите и секционните комисии. Освен това не се знае дали ще могат да се доставят толкова карти", добави той

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Машина Мадуровка

Машина Мадуровка

23.08.2021 | 11:16

Заглавието трябва да бъде: Изборните резултати са готови, а не машините са готови.

Отговори
4 0
Да така е

Да така е

27.08.2021 | 15:27

Резултатите за готови и заложени в машините а цик очаква края на изборния ден за да ги обяви

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?