Следвайте ни

Мая Манолова сваля депутатите от служебните лимузини

viber icon

Първият проект на решение, който ще внесем, ще е за създаване на Комисия по ревизията, която първо да се заеме с черните каси на властта – „Автомагистрали“, Монтажи, ДКК, държавният ВиК-холдинг, Държавната петролна компания, Държавното предприятие за управление на язовирите.

Това заяви Мая Манолова от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ на брифинг днес.

Ще проверим Националната програма „Енергийна ефективност“ и решенията на Министерския съвет за раздаване на пари. Само за последните месеци Борисов похарчи 5 млрд. лв. с решения на Министерския съвет, каза още Манолова.

Ще проверим големите обществени поръчки и ще предложим промени в Закона за обществените поръчки. Освен концесията на летище София, ще проверим и концесиите, свързани с добив на подземни богатства – злато, цветни метали, както и кариерите. В работата на тази комисия ще са всички скандални сделки и теми, предложени от българските граждани, категорична бе тя.

Относно изявлението на председателя на БСП „Изправи се! Мутри вън!“, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ да се обединят срещу концесията на летище „София“, Манолова заяви, че БСП и всички парламентарни групи ще имат възможност да подкрепят решението за Комисията за ревизията, както и кои сделки и концесии да се включат в работата й.

Ще променим Закона за извънредното положение, така че еднократна помощ в размер на една депутатска заплата да получат засегнатите от пандемията микропредприятия с намалял с 30 % оборот. За останалите фирми, които са пострадали от COVID-кризата, ще предложим държавата да поеме процент от постоянните им разходи – наеми, осигуровки, режийни разходи, което е европейска практика. За тежко пострадалите сектори като туризъм и транспорт ще предложим до края на годината да са опростени половината от дължимите осигуровки, допълни Манолова.

Тя подчерта, че пакетът закони, които „Изправи се! Мутри вън!“ ще внесе, включва Закон за личната помощ, Закон за частния фалит, Закон за колекторските фирми, промени в законодателството за дейността на частните съдебни изпълнители, Закон за управление на отпадъците, както и други закони, които са кауза за партньорски граждански организации.

Ще направим промени в Закона за НСО за отнемане привилегиите на министрите и депутатите. Смятаме, че не е нужно ръководството на парламента, председателите на парламентарните групи, кметът на София, министрите и депутатите да се движат с автомобили със специален режим. Ще им дадем възможност да се качат на градския транспорт, каза още Манолова и подчерта, че ще настояват да се премахнат и привилегиите на държавните чиновници в бордовете на държавните предприятия, гласувани в края на 2020 г. с промените в законите за публичните предприятия и държавния служител.

Тя заяви, че паралелното преброяване на „Изправи се! Мутри вън!“ показва 5,3 %, което е по-висок резултат за коалицията от броенето на ЦИК. Ще направим промени в Изборния кодекс за електронно гласуване за българите зад граница, създаване на избирателни райони в чужбина, активна регистрация, за да се изчистят „мъртвите души“ от избирателните списъци. Готови сме за общи действия за смяна на ЦИК и на шефа на „Информационно обслужване“, каза още Манолова.

Ще потърсим за съвместни действия Демократична България и „Има такъв народ“ за съдебната реформа. Ще обсъдим промени в Закона за съдебната власт с цел промяна в състава на ВСС, допълни тя.

Ще отворим парламента за граждани. От сега сме поканили майките на деца с увреждания, представителите на малкия бизнес, на работодателските организации, на хората с екологични каузи, за да внесем техните законодателни промени, категорична бе Манолова.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (18)

Биби

Биби

08.04.2021 | 06:38

Това, което е от Цитат" е съвършено, абсолютно - НЕ ВЯРНО!!! Пиши си някой ей така без да знае нещата от миналото. Ама пиши ли пиши! хе хе

Отговори
1 0
БРАВО!

БРАВО!

07.04.2021 | 16:01

МУТРИ ---> ВЪН!

Отговори
1 1
Никой

Никой

07.04.2021 | 14:51

Недейте да разваляте кацата с мед.Ще ви намрази електората на Гроб

Отговори
2 1
Пчеличката Мая

Пчеличката Мая

07.04.2021 | 09:27

СЕСТРА ГАЛЕВА ,, УСПОКОЙ СЕ ЗА ИМА НЯМА МЕСЕЦ ДВА СИ В ПАРЛАМЕНТА И СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ

Отговори
6 3
Някой

Някой

07.04.2021 | 00:49

Да, тази наистина сваля депутати, затова и викат Мая Общата!

Отговори
13 7
Цитат :

Цитат :

06.04.2021 | 23:08

Ако срещнеш гладен комунист, дай му храна. Ако срещнеш жаден комунист, дай му вода. Ако срещнеш гол комунист, дай му дрехи и обувки. Но никога, никога, никога не давай власт на комунист, защото тогава ВСИЧКИ ще бъдат гладни, жадни, голи и боси. ОСВЕН управляващите комунисти като другарката Импексова ! Малко им бяха купоните на Луканов инфлацията на Виденов и безработицата при Станишев....

Отговори
24 10
Край на цитата

Край на цитата

07.04.2021 | 00:46

Според теб, кои не са били комунисти от Герб?

Отговори
12 7
ДЯДО

ДЯДО

06.04.2021 | 23:05

ТАЗИ ФУСТА , ИНТРИГАНТКА СЕ Е ВЗЕЛА НА МНОГО СЕРИОЗНО.

Отговори
22 10
На ердоган леля му

На ердоган леля му

06.04.2021 | 21:54

Спокойно сестра галева имаш 5% не 30% така че седи си мирно и тихо взимаи си заплатата и се моли да изкарате колко се може повече да не стане да има пак избори скоро

Отговори
34 12
Не сме забравели......

Не сме забравели......

06.04.2021 | 21:38

Че тази овца предложи пеевски за шеф на данс....

Отговори
39 11
1912

1912

06.04.2021 | 21:02

Тази се държи все едно тя е спечелила изборите Нагла та нагла

Отговори
41 14
Трол офанзива

Трол офанзива

07.04.2021 | 00:36

Брей, била нагла, че сваляла депутатите от скъпите лимузини. Герб ли ти плаща бе запалянко?

Отговори
8 13

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?