Следвайте ни

Люта битка в Смолян за четвъртия стол в парламента

135 кандидати в партийните листи мерят сили на вота

viber icon

Предимно местни, малко от тях национално известни, са кандидатите за депутати в листите в Смолянско. Общо 135 са кандидат-депутатите, издигнати от 30 партии и коалиции от 22-ри многомандатен смолянски регион. С пълни листи от тях обаче са едва 8 партии и коалиции. В региона стари и нови имена се борят за едва четири депутатски мандата. Това според местните анализатори предрешава битката до борба за четвъртото депутатско място, тъй като очакванията на база предишни избори и поддръжници са, че ГЕРБ, БСП и ДПС имат отсега гласове за по един сигурен мандат.  

Листата на ГЕРБ се води от д-р Даниела Дариткова, която бе шеф на Здравната комисия в парламента и председател на ПГ на партията. Д-р Дариткова е джипи с над 3000 пациенти, които продължава да лекува, макар да е депутат от 2009 г. в четири Народни събрания. Втори в листата на ГЕРБ е също много популярно име в региона - досегашният областен управител Недялко Славов, който е от Златоград. Той е икономист, смятан от много родопчани за успешен местен политик. Трети е д-р Красимир Събев, уважаван анестезиолог и депутат в 44-тото НС. Той бе трети в листата и на изборите през 2017 г., но стана депутат, след като вторият - Славов, зае поста областен управител. Д-р Събев е от гражданската квота на ГЕРБ и е началник на ОАИЛ в МБАЛ-Смолян след конкурс. Четвърти в листата е предприемачът Владимир Солаков ​- общински ръков​одител на ГЕРБ в Девин и бивш зам.-кмет на община Девин, председател на местното хотелиерско сдружение. В листата на коалицията ГЕРБ-СДС са и експертите и общински съветници Екатерина Гаджева ​- инженер-еколог, директор на РИОСВ, Мария Семерджиева ​- педагог-психолог, началник на РУО, и Денислав Костов - директор на ОД на ДФ “Земеделие“. Последен в листата е Иван Кънев - икономист и общински лидер на СДС в Смолян. 

 Водачът на листата на БСП е досегашният депутат, журналистът Александър Симов, който е от Стара Загора. При реденето на кандидатите имаше брожение в средите на левицата в региона срещу избора му за водач, с оплаквания, че от централата на партията не са се съобразили с местните структури, приемайки го за парашутист. Симов заяви, че ще търси диалог, а не конфронтация, а социалистите се обединиха, че е правилното лице за кампанията им.  Втори в червената листа е Емил Хумчев от Златоград, който е висшист по организация и управление на туристическото обслужване. Бил е зам. областен управител на Смолян и общински съветник от БСП, а последно е председател на ОбС-Златоград. След него в листата има доста млади социалисти, но и уважавани лекари - д-р Марияна Методиева и д-р Ангел Белев, както и Христо Беров, който е доктор по история.  

Александър Симов първо посети Етнографската сбирка на фасула в с. Смилян и лепна зрънце боб на паното за Гинес

Известен в региона е и водачът на листата на ДПС, досегашният депутат Хайри Садъков, който бе предложен от всички общински структури на движението в областта. Садъков е икономист, а преди да бъде депутат в 44-тото НС, работеше като експерт в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Два мандата - 2004 г.-2012 г. и 2015 г.-2017 г., беше председател на ОбС - Мадан.  На второ място е Десислава Кокутева от Девин, юрист с дългогодишен опит, следвана от Велко Хаджиев от Смолян, икономист със собствен бизнес. В листата са психоложката Рина Пехливанова от Рудозем, Светозар Любомиров ​-уважаван педагог по български език с докторска степен от Неделино, Недка Пакулева от Чепеларе ​- също юрист с дългогодишен опит, Диляна Кашокова ​-инженер компютърни и комуникационни системи от Смолян, и Денис Кедиков от рудоземското село Елховец - специалист производствено-технически отдел в частна фирма и UX and UL Designer.

ДПС залага на равна бройка мъже и жени в листата си

Срещ​у тях излиза водачът на листата на "Републиканци за България" Димитър Трендафилов, който преди години бе кандидат за кмет на Смолян от АБВ и "Лидер". Той ​е с две висши образования - икономист и юрист, с дългогодишен опит в банковата сфера, бил е на ръководни длъжности, включително и в IT сектор. В момента е правен съветник на търговски дружества и гл. юрисконсулт на фирма за международен превоз на товари. Втори в листата е Асен Черешаров от Златоград, който е юрист. Бил е шеф на ОИК-Златоград на местните избори 2015 г. и 2019 г. От 2015 г. е юрисконсулт на Община Златоград. Трета е Милена Гайдарова от Девин, която е икономист с над 10 години стаж, последно е работила като старши счетоводител и началник на отдел „Местни данъци и такси“ към Община Девин.

Асен Черешаров от Републиканци за България подари цветя на жените в златоградските села Долен, Ерма река, Старцево и Аламовци на 8 март

Известно от местните избори лице е водачът на листата на "Изправи се! Мутри вън!" Мирослав Фисински, таксиджия с две висши образования, който бе кандидат за кмет на Смолян на последния местен вот, следван в листата от бившия кмет на Златоград Младен Чаушев.

В листата на ВМРО пък втори е бившият кмет на Рудозем Николай Бояджиев, а водачът при войводите е Александър Пецов.

Бивш кандидат за кмет на Пловдив е водач на листата на АБВ в Смолянско. Георги Илчев бе кандидат за кмет на Пловдив през 2015 г. от АБВ. 44-годишният адвокат Илчев е роден в Смолян, но в момента живее в Пловдив.

Кандидат за кмет беше и третият в листата на ПК "Воля и НФСБ" Здравко Чепишев, от Девин, който е юрист. Шампионът по ски алпийски дисциплини Борислав Киряков, който бе кандидат за кмет на Чепеларе през 2015 г., пък повежда листата на "Атака"

Областният координатор на ПП "Възраждане" в Пловдив Ангел Георгиев е водач на листата и в Смолян, и в Пловдив-област.

Първи в листата на "Има такъв народ" е сценаристът от шоуто на Слави Трифонов - Александър Вълчев. 47-годишни​ят шоумен е завършил висше образование икономика и е с корен от смолянското село Бостина. Втори след него пък е областният координатор Асен Кехайов. 28-годишният Кехайов беше участник в „Шоуто на Слави”, когато се правеха кастинги за политици. Представи се по скайп връзка от Далас, САЩ. Младият политик е роден в София, но корените му са от смолянското село Левочево. Той е бакалавър от НБУ - "Гражданска и корпоративна сигурност", с магистратура "Киберсигурност" от университет в Калифорния, САЩ, специалност "Етично хакерство". Работил е 5 години в САЩ по сигурността на различни корпорации. Има и своя фирма, а освен с това се занимава с бойни спортове и самоотбрана. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ЗЗЗ

ЗЗЗ

13.03.2021 | 08:21

Може ли някой да ми обясни как с лекуват 3000 човека от парламентарната трибуна или от ежедневно обикаляне на телевизите?

Отговори
1 0
Няма ли

Няма ли

12.03.2021 | 08:55

Най-после да има ограничение за броя мандати в местни и държавни органи, които може да заема един и същ човек. И то ограничението да не е на партийно ниво, щото партийното номадство стана силно заразно и вече има пандемични размери.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?