Следвайте ни

Корнелия Нинова: Предлагаме модерна и конкретна програма за управление с грижа за хората

viber icon

Интервю на Корнелия Нинова в предаването „Още от деня” по БНТ

Водеща: Огласихте управленска програма за първите 100 управление на левицата. Това изглежда като заявка за премиерски пост, а вие досега се въздържате от това да кажете кой ще е премиер, ако БСП вземе управлението. Вие ли ще бъдете?

Корнелия Нинова: Това, което направихме днес е модерна европейска практика. В редица европейски държави партията, която претендира да управлява излиза с такава програма за първите 100 дни преди изборите, за да са наясно избирателите какво избират.

Освен това в тази ситуация смятаме, че е още по-наложително, защото има нужда от спешни действия буквално в първите дни при спечелване на избори в няколко посоки:

- за опазване живота и здравето на хората

- за възстановяване на икономиката

- за повишаване на доходите и осигуряване на работа.

Това са мотивите ни да излезем днес с такава конкретна и ясна програма.

Заявката я знаем - 4-те най-важни проблема:

- Здравеопазване, икономика, социална политика и образование.

Можем да ги решим. Ето нашите конкретни предложения.

Водеща: Голямата критика към ГЕРБ е, че се нарушава ваксинационния план. Вие включвате определени мерки във вашата програма за управление за първите 100 дни. Нека да чуем по какъв начин смятате да решите тази криза.

Корнелия Нинова: До първата седмица от тези 100 дни актуализиране на списъците на възрастните хора, хронично болни и хората на първа линия.

До 2 седмици служебно доставяне от РЗИ на ваксините на личните лекари, които да започнат ваксинация по тези списъци.

До 1 месец програма, организация и отделяне на ковид болници и чисти болници,  за да могат и хората, които страдат от други заболявания да имат достъп до лечение.

Веднага, буквално от първите дни начало на разговори за доставка на ваксини - китайска и руска. Вижте днешната информация - Австрия вече е договорила 1 000 000 броя ваксини “Спутник V”.

Веднага, буквално в първите 7 дни забрана на продажба на държавни и общински болници, защото в момента знам поне 2, където минах в страната - в Старозагорско и Пазарджишко са на масата на продажба. Общински болници за продажба в тази  криза е абсурд.

Водеща: Докато беше здравен министър сегашният финансов министър Кирил Ананиев каза, че ще се продават имоти на болници или крила на болници, които не работят, за да могат да се покрият дълговете на болниците. Знаем, че особено общинските болници имат много дългове. Не приемате ли такъв вариант за покриване дълговете на болниците?

Корнелия Нинова: Не, той е временен и няма ефект. Ще се продаде едно имущество и временно ще се покрие дългът, но тези болници по модела, по който функционира здравеопазването ще натрупат нови дългове, а няма да има какво повече да се продава.

Нашето предложение е държавата да поеме дълговете на общинските и държавните болници и превръщането им от търговски дружества в лечебни заведения. Затова е необходимо да се направят сериозни законодателни промени, които ще се случат в края на тези 100 дни.

Водеща: Г-жо Нинова, вие казвате разделяме ковид болници от чисти болници. Как обаче в един малък град ще разделите лекуването на тези болни, като има само една болница в града?

Корнелия Нинова: Ще им се осигурява транспорт до най-близката ковид болница. Защото на тези хора, които имат други заболявания, получават инфаркти, инсулти трябва да се осигури адекватно лечение, както и операциите разбира се.

Водеща: Доходите са друга много ключова тема, която е важна за всеки един от избирателите. Какво е вашето решение за тези първи 100 дни?

Корнелия Нинова: Още в първия месец ежемесечна държавна помощ във всяко домакинство така както направиха много европейски държави.

Изплащане по една минимална заплата на самоосигуряващите се лица, на работещи родителите, които останаха да гледат децата си поради затварянето на училищата и детските градини - 70% от трудовия им доход, но не по-малко от една минимална работна заплата.

Това са спешните мерки, които планираме  да изпълним още в първия месец.

Водеща: Колко средства ще са необходими за тези спешни мерки и откъде, от кое перо в бюджета ще бъдат взети?

Корнелия Нинова: Пари има достатъчно в държавата. Ако направите една сметка за това колко пари бяха изхарчени в последните месеци от премиера Борисов неконтролирано от парламента и извън бюджета, те надхвърлят няколко милиарда. Важно е как се харчат тези пари. Защото в момента правителството на ГЕРБ и “Обединени патриоти” харчат хаотично, предизборно, с краткосрочни цели.

Тази програма, която днес представихме за първите 100 дни струва по-малко от парите, които се похарчиха в последните месеци, но залага дългосрочни политики. Мерки, които ще имат трайно влияние и трайни последици - например подготовката в тези първи 3 месеца за преизчисляване на всички пенсии струва милиард и 200, а 50-те лв, разделено на 4 години е 3 стотинка на ден за възрастния човек, което е страшно унизително струваше около милиард.

Водеща: Ще ги продължите ли тези 50 лв, до момента в който не започне решаване по някакъв друг модел на получаването на пенсиите?

Корнелия Нинова: Да, 50-те лв в този момент, макар и нищо, макар и обидно към пенсионерите, им помага в критичен момент. Но този проблем трябва да се реши дълготрайно с преизчисляване на всички пенсии, което ще доведе до увеличаване на всички пенсии с между 20 и 30%.

Разбира се много политика трябва да вложим в първите 100 дни. Много  сме заложили за младите хора, за младите семейства, защото те са втората уязвима група с помощи за децата, безплатни лекарства до 14 години, безплатните учебници. Помощите за майчинство за втората година да станат с размера на минималната заплата. 

6500лв еднократна помощ за първо и второ дете на работещи родители, които се осигуряват и редица други мерки, които за 10 минути няма да имам време да представя.

Водеща: ГЕРБ ви критикуват, че ще вдигате данъците върху доходите, защото вашата идея както неведнъж сте споделяли е въвеждане на прогресивния данък. И за да сведем този въпрос до конкретика - как на един млад човек със заплата над 3 000 лв вие обяснявате, че трябва да гласува за вас?

Корнелия Нинова: Ако получава да кажем 3 000 лв и има едно дете ще плаща данък върху 2500.

Ако има две деца, ще плаща данък върху 2000. Тоест 1000 лв ще му останат необлагаем минимум.

Що се отнася до прогресивния данък близо 790 000 семейства ще плащат по-малък данък заради семейното подоходно облагане. 120 000 ще плащат малко по-висок и 3 500 000 човека същия както досега.

Обясняваме го с желанието за намаляване на неравенствата, за справедливо и солидарно общество. Всички трябва по някакъв начин в тази криза да си помагаме и да бъдем съпричастни. И ще се позова отново и на световна и европейска практика - почти навсякъде, с много малко изключения няма плосък данък. Почти навсякъде е прогресивен.

Водеща: Вие обявихте образованието като друг основен ваш приоритет. И нещо много конкретно казвате: по един учебник за един учебен предмет. Безспорно това ще улесни родители, учители, но някак си ще изправите срещу себе си един цял бранш - на книгоиздателите, на съставителите на учебници, които в един момент ще останат без работа.

Корнелия Нинова: Не, едва ли ще останат без работа. По този начин ще гарантираме еднаквост в обучението, защото сега по един предмет по един клас в цялата страна понякога се учи по 11 различни учебници. Освен това най-важно е съдържанието. Привеждане съдържанието в разбираем за децата вид, който отговаря на техните възрастови особености. И да отговаря на истинската българска история и да включва българските класици, българската култура и духовност. По-важно е съдържанието, отколкото технологията. При това за издаването на това съдържание да отговаря държавата. Тоест повече държава в образованието.

Водеща: ДДС за книгите и учебниците колко е според вашата програма?

Корнелия Нинова: Ние предлагаме намаляване на ДДС върху храни и лекарства.

И няколко думи за икономиката в този 100-дневен план, защото нищо от това, което говорихме досега няма да бъде изразено, ако не е осигурено със средства от икономиката.

Спешни мерки в икономиката са необходими като например това, че още в първите 15 дни възнамеряваме да въведем данъчна ваканция за бизнеса и до 45 дни да намалим с 30%?документите, които се подават за помощ по  различни програми в  ковид кризата.

И 50% съкращаване на сроковете за плащане на тези пари. Защото фирмите чакат почти по година за помощи.

Но най-важното е не само за тези 100 дни. Започваме веднага сваляне на административния,  икономически политически рекет върху фирмите.

Освобождаване на икономиката от всякакъв натиск. Държавните служби няма да се използват като средство за натиск върху тях. Големите няма да натискат малките и да ги изсмукват от пазара.

И правителство, и политици няма да ви искат комисионни, за да получавате обществени поръчки.

Така че спасяването от рекета е даване на свобода и въздух на бизнеса. Ще ги помолим те да правят 2 неща: да произвеждат брутен вътрешен продукт и да откриват работни места. А държавата и правителството да бъде зад гърба им и да им помага с всичко, което може.

Водеща:  Последни думи към избирателите в последните 20 секунди:

Корнелия Нинова:

Уважаеми български граждани,

не се страхувайте, излезте и гласувайте, ако искате да имаме достъп до здравеопазване, добри доходи, децата ни да бъдат образовани, да живеем спокойно, със сигурност в домовете и на улицата.

 На 4-ти, 4-ти с номер 4 в бюлетината. С грижа за хората!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Момата...от БСП...

Момата...от БСП...

06.04.2021 | 18:31

Не ми е ясно нинова очи ли има или патладжани!!! Цялото й изпълнително бюро подаде оставка заради провал в партията и изборите!!!! Тя не !!! И сега ще спасява света тя!!!!! Тя!!! Ездачката!той коня уйде в ряката!!! Тя не е разбрала! Тая идва по нагла и от Бойко... Сега е редно депутатите от БСП да се откажат и да не влезат в парламента.... НЕКА ИМАМЕ САМ ЮНАК НА КОНЯ!!!!!

Отговори
0 0
Майна

Майна

31.03.2021 | 11:20

Обяснил съм с подробности в над 150 изречения дума по дума защо БСП е другото лице на ГЕРБ под общ знак на БКП .Защо никога няма да гласувам както за ГЕРБ така и за БСП , защо всяка точка в програмата на БСП е пълна ГЛУПОСТ и за нищо не стават. Не смятам че трябва по 1 час да се пишат коментари под тъ-панарката Корнелия и за това че говори пълни глупости. Програмата в икономиката освен премахването на Плоския данък във всяко други отношение е пълен леш . Всички заложени мерки на БСП за никъв х-у-й Не стават.

Отговори
5 1
Изтъркания  лаф

Изтъркания лаф

31.03.2021 | 09:20

С грижа за хората! Изтъркания лаф на наш Славчо. Ясен е като бял ден. За 4 години Славчо не можа да разбере че хората не трябва да сядат на метални пейки поставяни по обществени места. това е изкуствено разболяване на хората. С гржа за хората!

Отговори
5 0
Аууу

Аууу

31.03.2021 | 09:16

Тая немой да я гледам и просто незнам как някой с целия си акъл ще иде да гласува за тия изчадия на хора които са ни мачкали и вкарвали предците ни в затвори за какво ли не . Я се скрийте

Отговори
9 0
Минка Григорова

Минка Григорова

31.03.2021 | 08:54

Конкретно и ясно, с номер 4 и Бог да пази България!

Отговори
1 7
каквото ти е името

каквото ти е името

31.03.2021 | 19:05

такава си и ти овцььь

Отговори
3 1
хаха

хаха

31.03.2021 | 22:01

крадлата ТЕХНОИМПЕКСОВА има програма как да окраде милиардите от ЕС

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?