Следвайте ни

Корнелия Нинова не е забравила първото си голямо увлечение

Дамата, която днес ръководи БСП, е завършила с пълно отличие Националната гимназия за древни езици и култура

viber icon

Ако я нямаше археологията, историята щеше да е само низ от хипотези. Именно археологията е онова романтично, но и доста изнурително физическо и интелектуално занимание, което разкрива фактите – най-важният инструмент на историята, а днес и на политиката. 

Археологията е ровене в душата на миналото. То пък е моментът, който ни прави такива, каквито сме, защото човек не може да се отърве от природата си. Ако не познаваме миналото, няма как да знаем кои сме.

За да дълбаеш в нето обаче са нужни голямо търпение, самодисциплина и приключенски дух и явно те не липсват на Корнелия Нинова. Малко хора знаят, че за лидера на социалистите археологията е страст още от ученическите години.

Заради влечението й  към древногръцката литература и античната култура Корнелия кандидатства в Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ“ (НГДЕК). Не само успява да влезе в най-елитното за времето си училище, но и го завършва с пълно отличие. В момента НГДЕК има статут на класически лицей към СУ "Св. Климент Охридски", а нейни възпитаници са наши бележити учени, актьори, журналисти и  политици.

В онези години Корнелия Нинова изучава латински, старогръцки и старобългарски език, литература, история, история на културата и философия. Латинският и до днес ѝ е слабост като в парламентарните кулоари или на срещи обича да цитира латински сентенции и автори.  За ученическия си период си спомня: „В НГДЕК ни преподаваха кадри от Софийския университет, които ни възпитаваха в свобода. Те ни извадиха от стандартните рамки и ни направиха различни, волни, с размах и мироглед“.  Навярно знанията върху езика на правото и богатата подготовка по хуманитарни и класически дисциплини й помагат да завърши с пълно отличие и Юридическия факултет на Алма Матер.

Именно в ученическите години са първите срещи на Нинова с древните артефакти. Благодарение на изградените връзки с класически училища в цяла Европа, НГДЕК осигурява на разменни начала участие на учениците си в археологически разкопки. Така младата Корнелия Нинова попада в Катедралното училище в гр. Орхус, Дания, където изкарва специализация по археология. Орхус е основан е през 8. век по време на викингите и е най-старият град в Скандинавия. Там младите класици участват в разкопки на древни селища от епохата на неолита. 

Незабравим за Нинова остава и споменът от пътуването на целия й клас от НГДЕК до остров Крит в края на 80-те години по договор за културен обмен между България и Гърция. Там участват в разкопки и успяват да посетят най-големият археологически обект от времето на минойската цивилизация - Дворецът в Кносос, изграден около 2000 г. преди новата ера.

Решаването на загадките от миналото дава основа за разбиране на настоящето и нерядко определя бъдещето ни. Може би това е и формулата за един успешен политик, която Нинова е научила добре и следва по пътя на политическата си кариера.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Тошко

Тошко

28.02.2021 | 17:00

Долу БСП! Хора, които влизат в парламента и демонстративно не се регистрират за да спъват работата на НС нямат място в политиката! ВЪН завинаги!

Отговори
1 4
К. Маркс

К. Маркс

28.02.2021 | 16:30

Много изкопаеми на тази снимката

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?