Следвайте ни

Карантинираните си поръчват вот вкъщи до 8 юли

viber icon

Граждани, поставени под карантина, могат да поискат мобилна урна вкъщи, за да гласуват на парламентарните избори на 11 юли. Срокът за подаване на молби е до 8 юли, тоест три дни преди вота. Според указанията на ЦИК подвижните секции се образуват само при условие че има над 10 желаещи в един район. В Пловдив на същия принцип са сформирани  три секционни комисии, които в деня на вота ще обслужват хора с увреждания на посечените от тях адреси. Отделно за инвалиди от години Общината организира специализиран превоз с бусове до урните. 

От 16-а РИК - Пловдив до края на работния ден вчера нямаше яснота на кои места в града ще бъдат разположени трите машини, за да могат избирателите да видят как с натискане на бутони се пуска бюлетина. Устройствата са доставени, но на заседанието на комисията мненията се разделиха, въпреки че председателят Спас Шуманов предложи машините да се монтират за по два дни в районните кметства. Въпросът щеше да се дискутира в РИК и снощи. 

За целия изборен ден по традиция се въвежда "сухият" закон. Със заповед на кмета Здравко Димитров се забранява продажбата и сервирането на алкохол  от 6 до 21 часа. Изключение се допуска само за предварително планирани семейни тържества, включително за сватби. Общината няма да издава разрешителни за провеждане на масови мероприятия в деня на изборите, за да не се създават предпоставки за нарушаване на обществения ред, съобщиха от администрацията.

Районните кметове съвместно с ОД на МВР и РПУ са задължени да организират опазването на обществения ред и да осигурят контрола на 11 юли. 

Машини ще има почти във всички секции в Пловдив, тъй като повечето са с над 300 избиратели. Областната администрация посреща днес и хартиените бюлетини, които ще бъдат раздадени на всички общини.

С камион с пломби и полицейска охрана за Пловдив  се доставят 308 500 бюлетини, за областта -  294 000. С това количество се подсигурява вотът на сто процента във всички избирателни секции, включително и в тези, където се гласува с машини, увериха от Областната администрация.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?