Следвайте ни

Каназирева: Инвестициите във ВиК инфраструктурата в Пловдивска област ще продължат

viber icon

 

Над 20 км водопроводна мрежа във всяка една община в Пловдивска област бяха рехабилитирани през 2020 г. Това заяви водачът на листата на ПП ГЕРБ – СДС  от гражданската квота за 17 МИР Дани Каназирева.

Тя припомни, че като председател на Асоциацията по ВиК  през изминалите месеци, се е запознала с ВиК проблемите в населените места, работила е за тяхното решаване  и ще продължи и в бъдеще.

„За мен беше много важно, че дадохме дългосрочното решение на сериозния проблем с мангана в питейната вода на с. Брестовица. Тази седмица, до 26 март, предстои завършването и на третия дублиращ кладенец. Първите два са вече готови, а лабораторните изследвания сочат, че  съдържанието на водата е в норма. На финала е и процедурата по възлагане на подмяната на довеждащия водопровод и цялата вътрешна водопроводна мрежа в Брестовица, като до седмица предстои подписване на договора. С това изпълних поетите ангажименти към населението, но  продължавам да съм до тях. Оттук нататък   В и К  дружеството е на ход, за  да следи за качественото изпълнение на строителния процес, съобщи Каназирева и посочи част от другите населени места, в които са решени ВиК проблеми.

По думите й през 2020 година е извършена цялостна рехабилитация на 2,5 км. довеждащ водопровод в село Войнягово, община Карлово и на 1 км. за град Сопот, където е имало проблем с недостиг на вода през летните месеци. През настоящата година ще се продължи и с рехабилитацията на още 1,5км в града.

Намерено е решение и за с. Тополово, община Асеновград  като във ВиК мрежата е включен  нов водоем, който осигурява допълнително водно количество за сухите месеци.

Наред с това са избрани и изпълнители за пълна рехабилитация на довеждащата ВиК инфраструктура с дължина над 40км. за общините Първомай, Хисаря, Карлово и Асеновград,

Каназирева е категорична, че държавната  политика за изграждане на нови пречиствателни станции ще продължи и занапред, защото те имат важно значение както за благоустрояването на населените места като част от тяхната инфраструктура, така и за опазване на околната среда.

 


Във всички населени места, не само в Пловдивска област, с население над 10 хиляди еквивалент жители, вече има изградени такива. По този начин се отстранява над 70% от общия замърсителен товар в страната.

„Голям проблем в нашата област имахме с пречиствателната станция в Първомай, но правителството в края на миналата година отпусна 300 хиляди лева за нейния ремонт, припомни в анализа си Каназирева.

Тя допълни, че следващото предизвикателство ще е  изграждането на пречиствателни станции и в по-малките населени места от 2000 до 10 000 еквивалент жители, което ще намали общия замърсителен товар над 90% в страната.

„В национален мащаб за периода 2014-2023 г. инвестициите във ВиК сектора са значително увеличени в изпълнение на Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България. Поетапно се рехабилитира силно амортизираната ВиК мрежа в страната, която е с дължина над 90 000 км. Беше извършена рехабилитация и разширение на близо 2000 км водопреносна и близо 320 км канализационна мрежа. Само през бюджета на МРРБ за 4 години са вложени 181 904 019 лева във ВиК инфраструктура.  14 ВиК оператора работят по мащабни европроекти за изграждане и рехабилитация на стотици километри водопроводи и канализация. Ще се модернизират пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води, помпени станции и други съоръжения. Това ще гарантира по-добра ВиК услуга за над 2 млн. българи, в това число и жители на област Пловдив, заключи  Каназирева.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Здравка

Здравка

22.03.2021 | 11:08

Няма проектант,строителен надзор и инвеститори да не реват от ВиК-Пловдив,заради некомпетентноста на Лафчиева завършила Технология на тютюна ,Папучаров полицай пенсионер и както и управителя приет Право в Бургаски свободен уневерситет и прехвърли се последната година в Пловдивски уневерситет за да има диплома от ПУ-Пловдив.Това е ГЕРБ.Некадърник до Некадърник.

Отговори
5 0
Поне някои не сме канарчета

Поне някои не сме канарчета

22.03.2021 | 08:41

Пак лъжеш бе Здраве.спри се.Имай малко с.рама.Новото. Ауди купи ли? Трябва да си напъчеш в София.Да им покажеш ,че си от гешефтарите и лапачите.Авторитет да имаш джанъм.

Отговори
3 0
Ццц

Ццц

22.03.2021 | 01:04

Хубав пиар си прави здравето. След десетина дни ще духне към шоплука и сбогом обещания, сбогом серсеми, да дойде следващия!

Отговори
3 0
ЦИК

ЦИК

21.03.2021 | 17:58

Липсва текста "Купуването и продаването на гласове е престъпление" !

Отговори
4 0
Док

Док

21.03.2021 | 17:09

Няма канализация в марково и белащица ве госпожа кви инвестиции

Отговори
7 0
Селянин

Селянин

21.03.2021 | 17:10

И тва в 21век

Отговори
8 0
Ива

Ива

21.03.2021 | 17:03

В Пловдив има 350 км. азбестови тръби, които са признати от ЕС за канцерогенни. За тях защо мълчи Здравка.

Отговори
7 0
...

...

21.03.2021 | 16:11

2 метра тръба не могат да сменят и на бул. Васил Априлов се пука през 2 седмици, а инвестиции щели да правят за милиони!

Отговори
10 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?