Следвайте ни

Калин Славов: Избиратели са били обезкуражавни да ползват машинно гласуване

viber icon

Засечени са случаи, в които членове на СИК са обезкуражавали избиратели да ползват машините за гласуване. Това заяви в ефира на БНТ Калин Славов от “Прозрачност без граници”. Докато на някои избиратели били подавани директно бюлетини, то на други им се казвало, че машините ще заработят по-късно. Според Славов вероятно това е било опит членовете на СИК да си спестят работа при приемането на протоколите.

Калин Славов добави още, че има усещане, че машинното гласуване е една стъпка към електронното гласуване: “Една голяма част от гражданите, тези в чужбина, са поставени под невъзможност да подадат гласа си. Секциите не стигат. Това трябва да бъде законодателно променено”. Той беше категоричен, че чрез декларациите, които гласуващите представят в секциите, може да бъде проверено дали един човек е гласувал в повече от една секция.

Анализаторът ихомир Безлов от “Център за изследване на демокрацията” пък добави, че тези избори са били по-хаотични по две причини. Първата е  смесването на машини и гласуване с бюлетини, а втората - пандемията.  Въпреки това според него няма големи разлики в купения и контролиран вот.  

“Купеният вот се движи от 5-6% до 18-19%. Имайте предвид, че в тези 2500 секции може да има и купен, и контролиран вот”, заяви Безлов.

Според двамата анализатори основният проблем са зависимостите в малките населени места. “Трите големи партии през 2017 година си бяха поделили страната. Отдавна няма секция, в която да се продава само на една партия”, завърши Безлов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ДУМБА ЛУМБА...

ДУМБА ЛУМБА...

05.04.2021 | 09:46

ХАЙДЕ ХОЛАН....МОЖЕ ДА ИЗПЛАШИШ ПРОСТ ЧОВЕК ОТ МАШИННО ГЛАСУВАНЕ... ЦЕЛИЯ СЛЕДВАЩ ВОТ ДОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ДА Е МАШИНЕН....ДАЖЕ БАБИТЕ В МАХАЛИТЕ ДЕТО ДАРИТКОВА И ЦВЕТА ТЪПОЯНЧЕВА ОБИГРАВАХА...И ТАМ НА МАШИНА....

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?