Следвайте ни

Какво ни обещават ГЕРБ и БСП в предизборните си програми

viber icon

 

От партията на Борисов залагат на финансова дисциплина, без резки промени в данъчното облагане. Социалистите предлагат премахване на плоския данък. И двете големи партии настояват, че ще реформират администрацията с курс към е-правителство 

 

Броени дни преди вота на 4 април предизборната надпревара е в разгара си и кандидатите за следващия мандат в Народното събрание чертаят своите идеи за светло бъдеще в опит да ни убедят, че могат да изведат България от дъното на европейските класации за жизнен стандарт, брутен вътрешен продукт и инвестиции. 

„Марица“ провери какво обещават ключовите предизборни документи на основните партии по важните въпроси, касаещи икономиката, бизнес климата, финансовата и социална политика.

ГЕРБ - продължават линията на кабинетите „Борисов“ 2 и 3

Управляващата партия представи  предизборната си програма за периода 2021-2025 година без радикални промени в икономическата, социална и финансова политика. Ключови приоритети са отдавна познати - електронно правителство и дигитализация на администрацията, либерализация на енергийния пазар, завършване на газовите връзки с Гърция, Сърбия и Турция. Борбата с корупцията, която бе акцент в предишната програма, остава на дневен ред. Всичко това цели подобряване на бизнес климата в страната. 

Приоритет №1 при публичните харчове ще бъде обаче образованието, за което ще се отделят близо 5% от БВП. Следващите важни акценти са инфраструктурата, ВиК секторът и и саниране. По отношение на усвояването на средства от европейските програми през новия мандат водещи ще бъдат зелената икономика и иновациите.

От ГЕРБ не предвиждат никакви резки движения в данъчната политика, която ще продължи да залага на плоския 10- процентен данък. ГЕРБ не смятат да променят и курса към строга фискална дисциплина. Партията обещава да се справи с дефицитите заради COVID-19, без да вдига данъци, но и без да намалява данъчната тежест. Друга основна цел, която от ГЕРБ залагат, е присъединяване на България към еврозоната по план на 1 януари 2024 г., поради което много от обещанията в предизборната програма са в евро.

В ГЕРБ се надяват, че с тези мерки БВП у нас ще може да стигне около 100 млрд. евро (196 млрд. лв.) през 2025 г., което е значителен ръст в сравнение със сегашните 119 млрд. лева. Целта е БВП на глава от населението да се повиши от актуалните в момента 53% на около 65-70% от средноевропейското равнище. С това партията се надява да обърне емиграционните тенденции, което пък теоретично може да създаде повече конкуренция на вътрешния пазар и да върне специалисти от чужбина в страната.

БСП с прогресивни идеи за стартъп икономика и данъчна реформа

Програмата на левицата, като на опозиционна партия, логично включва много нови идеи. Според документа, основната цел е ускорен икономически растеж, както и увеличаване на доходите, потреблението и инвестициите.

Според БСП трансформация на икономиката у нас минава през два основни стълба. Първият е дигитализация (която присъства в програмата на всяка една партия). Според левицата вторият основен стълб е развитието на водородната икономика. От БСП обръщат специално внимание на малкия и среден бизнес в предизборната си програма. Сред предложенията им са финансов щит за малките и средни предприятия, подкрепа на ликвидността им чрез Българска банка за развитие, подобряване на достъпа  до финансиране и ефективно управление на европейските фондове. С тези мерки от БСП искат да увеличат приноса на микро, малките и средни предприятия към БВП от 58% на 70% - линия, в която са различават коренно от основните си опоненти от ГЕРБ, които по-скоро разчитат на едрия бизнес и създават условия за него.

Едно от предложенията е въвеждане на на Стартъп виза за България. Очевидно от БСП са разбрали икономическия принос при насърчаването на иновациите и също така обещават създаване на юридическа форма за стартъпи и иновативни компании в България чрез изменение на Търговския закон и улесняване участието на такъв тип компании в обществени поръчки.

Фискалната и данъчната политика, която евентуален кабинет на БСП ще изповядва, може да бъде обобщена с цитат от собствената им програма - „устойчиво социално-икономическо развитие с финансова стабилност“. Много от мерките, предложени в документа, са пряко продължение на различни законопроекти, които левицата е внасяла и в това народно събрание - намаляване ставките на ДДС за храни и лекарства и въвеждане на семейното подоходно облагане.

Ключово обаче е намерението на БСП да премахне плоския данък, като го замени с прогресивно подоходно облагане на физическите лица. Освен това от ляво искат и приравняване на данъчните ставки върху доходите, доходите от дивиденти и ликвидационни дялове с данъчните ставки върху доходите от труд. Що се отнася до данъчната политика, ГЕРБ и БСП имат само една обща точка - запазване на сегашната ставка на корпоративния данък.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ДА ВАЙТЕ ДА МЕТЕМ

ДА ВАЙТЕ ДА МЕТЕМ

23.03.2021 | 12:45

НИЩО ПРЕДИЗБОРНИ ФИШЕЦИ А ГЕРБ ДАЖЕ СЪТВОРИ РУСКА СЛЕДА.... ТОВА Е ЦЕНАТА ДА СИ ЗАПАЗИ БОКО ГЪРБА...БАРСЕЛОНСКИ И НЕ САМО... ДВЕ ОСНОВНИ ЕСТА ГЕРБ И БСП КОИТО ПЪЛНЯТ ЧУВАЛА НА ГОСПОД С НЕКАДЪРНИЦИ ЛЪЖЦИ И БЪЛГАРОМРАЗЦИ ....МАЗНИ ОЯДЕНИ Г.ЪЗОВЕ...

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?