Следвайте ни

Каква я свършиха пловдивските депутати в 44-тото Народно събрание

viber icon

Народните представители се сещат за онези, които са ги избрали, когато дойде време за следващия вот  

Заседанията на  44-тото Народно събрание спират от днес, защото започва  надпреварата  за следващия парламент.  Комисиите ще продължат работата си до 26 март, но ще се събират само ако се налага да се вземат спешни решения.

В навечерието на предизборната кампания си задаваме въпроси какво свършиха  депутатите и как изпълниха обещанията, които ни даваха преди 4 години? На национално ниво

отличници с отчета са патриотите 

- техните 300 лева най-ниска пенсия вече са факт, минималната заплата също пълзи нагоре. Има с какво да се похвалят и представителите на ГЕРБ, чието правителство гарантира финансова стабилност на страната, напредъка на социалната система и успешното усвояване на европейските фондове, а в последната година - и овладяването на ситуацията с пандемията от коронавирус. Опозицията има скромен принос по основния си приоритет - да осветли случаите на корупция и да накара мнозинството най-накрая да стартира реформите в съдебната система.   

Що се отнася до обещаното пред избиратели от съответните райони, повечето депутати ще трябва доста да се изчервят, докато се почесват по главите, мислейки какво точно са свършили. По традиция те се сещат за онези, които ги избират, от избори на избори. През другото време ни забравят. Ние - също. Анкета на "Марица" показва, че

гражданите с мъка си спомнят един-двама, максимум трима депутати от Пловдив.

Самите народни представители също се затрудняват, когато трябва да изредят имената на колегите си, влезли в парламента от 16-и МИР Пловдив-област. 

Преди четири години Пловдив изпрати  в парламента 11 депутати (толкова е квотата за 16-и многомандатен район).  ГЕРБ вкара в  44-тото НС  5 народни представители, БСП - трима, Обединените патриоти ​- двама, ВОЛЯ - 1. В момента това са   Менда Стоянова, Вежди Рашидов, Атанас Ташков, Димитър Лазаров и Спас Гърневски от  листата на ГЕРБ, проф. Иво Христов, доц. Георги Йорданов и Теодора Халачева от БСП, Славчо Атанасов и Александър Сиди от Обединени патриоти, Елена Пешева от ВОЛЯ.

След изборите водачът на пловдивската листа на ГЕРБ Бойко Борисов  стана премиер, в резултат на което на банката седна следващият в листата -  Димитър Лазаров. Промяна имаше и във ВОЛЯ ​- Елена Аксиева зае мястото  на Нина Миткова.

Четири години по-късно повечето от избирателите  не помнят за кого точно са гласували. Депутатите са познати предимно на изкушените  в политиката и най-вече в собствените си партии, а също така на хора, които по една или друга причина са търсили  тяхното съдействие. За куриоз,  дори и самите  депутати  се затрудняват да изброят имената на  колегите от Пловдив и Пловдивска област, сочи експресното допитване на „Марица”.  

Най-популярни са  бившите кметове на Пловдив

Спас Гърневски  и Славчо Атанасов, които бяха кметове, а също така и  Менда Стоянова като един от финансовите стражари на държавата. 

Славчо Атанасов се отказа от надпреварата за нов мандат

Според оптимистичните прогнози най-много половината от сегашния състав има шанс за нов мандат, въпреки че  за това има доста  подусловия. Със сигурност това са  Бойко Борисов,  Вежди Рашидов и  Спас Гърневски  от ГЕРБ и  Иво Христов  от БСП. На кантар засега е Александър Сиди. Менда Стоянова и Славчо Атанасов сами се отказаха от надпреварата, а Атанас Ташков, Димитър Лазаров, доц. Георги Йорданов и Теодора Халачева не попаднаха в листите. 

Самите депутати считат, че са работили неуморно в комисиите и в пленарната зала, поддържайки тесни контакти с избирателите си. Славчо Атанасов твърди, че  в приемната му  идвали  десетки граждани. Спас Гърневски дава отлична оценка на  групата на ГЕРБ и уверява, че нито един от проблемите на пловдивчани не е оставен без внимание. Доц. Георги Йорданов съжалява, че управляващите не приемат  рационалните предложения на БСП.

Менда Стоянова е на мнение, че повечето от медиите представят парламента предимно когато има скандални дебати, но не и огромната работа, която се върши.

Пловдивските депутати нямат неизвинени отсъствия

от заседанията. Наказван със забележки, при това два пъти, е Спас Гърневски за нанесените обиди срещу колегите му от левицата.

Всички участват  минимум в една, а някои ​- в 4 - 5 парламентарни комисии, както и в групите за приятелство на България с други държави. Димитър Лазаров е активен член на 15 групи.

Като цяло депутатите от Пловдив нямат традиция да защитават заедно интересите на града, увлечени в битката между партиите. Може би и това е една от причините да не се ползват с висок рейтинг сред избирателите си. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

Майни, майни

Майни, майни

10.03.2021 | 00:27

Ако и този път пловдивчани изберат тези доказани интелектуални бисери, начело с Бойко-шибаняка, както го определи една журналистка, Спас Гърневски и Менда Стоянова, след всички безобразия и увеличение на държавния дълг с 20 милиара, то ще се запишем в аналите на България като най-тъпите граждани, най-безхаберните, най-големите врагове не само на Пловдив но и на цяла България. Ще докажем, че не само политическото невежество ни е скандално, ние сме се опростачили до невеоятност. Фактите са повече от видимите звезди на небето.

Отговори
10 3
ФАРАОН

ФАРАОН

05.03.2021 | 23:02

КАТО КАЗВАМ ПЛОВДИВ, ВИЗИРАМ ЦЕЛОТО ЖИВОТНО-НАСЕЛЕНИЕ ОТ ТРАКИЙСКИ ПРОИЗХОД :)

Отговори
1 2
ФАРАОН

ФАРАОН

05.03.2021 | 22:59

ЗАТОВА И ПЛОВДИВСКИТЕ ГО-ВЕД-ДА, ЩЕ ЗАМИНАТ ЗАЕДНО С ОСТАНАЛОТО ЖИВОТНО-НАСЕЛЕНИЕ НА КЕНЕФИСТАН У, НЕБИТИЕТО :)

Отговори
5 2
ФАРАОН

ФАРАОН

05.03.2021 | 22:57

КОГАТО В ЕДНА ДЪРЖАВА, НО НЕ КЕНЕФИСТАН ИМА ТЕЖКА ФИНАНСОВА КРИЗА, КАТО ВЕЛИКАТА ДЕПЕРЕСИЯ, ДЪРЖАВАТА ЗАПОЧВА ДА СТРОИ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЕКТИ И ПО ТОЗИ НАЧИН ДА РАЗПРЕДЕЛЯ ПАРИ ОТ БЮДЖЕТА МЕЖДУ ФИРМИТЕ И СЪОТВЕТНО ГРАЖДАНИТЕ, ТЕ ПЪК ПОЧВАТ ДА ПАЗАРУВАТ И ТАКА ИКОНОМИКАТА СЕ РАЗВЪРТА. КЪДЕ ОБАЧЕ СА ПАРИТЕ ЗА СТРОЕЖА НА МЕТРОТО И МАГИСТРАЛИТЕ У КЕНЕФИСТАН? - ПРЕЗ ПОДСТАВЕНИ ФИРМИ ЗАМИНАВАТ ЗА БОЯРИШНИК НА ПРАСЕТО КОЛХОЗКИН. ЕТО ТАКАВА Я СВЪРШИХА, ПЛОВДИВСКИТЕ ГОВЕДА! :)

Отговори
8 6
Баба ти МС!

Баба ти МС!

05.03.2021 | 19:11

Окрадоха общината! Станаха мулти милионери! Заграбените пари и имоти немогат да изхарчат и внуците им! По крадлива пасмина не е имало в съвременната история на Пловдив! Сметна паката и КПКОНПИ незабавно да започне разследване за установяване на умуществото им и съвпада ли то с приходите, които са декларирали!,! Такива крадци не са се раждали в Пловдив!

Отговори
27 1
Петров

Петров

05.03.2021 | 16:13

Относно Мента Стоянова е необходимо .НАП и прокуратура да извършат незабавно проверка на имуществото и средствата притежавани от нея и роднините и и да докажат произхода на средствата.

Отговори
28 3
Пик

Пик

05.03.2021 | 14:48

Тотев свърши половината от един огромен комплекс на мястото на Каменица, майка му една вила за милион в Белащица, а Мутрагеньо - няколко милиарда.

Отговори
26 2
МЕКО КАЗАНО..

МЕКО КАЗАНО..

05.03.2021 | 14:23

НАДЕБЕЛЯХА ПОГРОЗНЯХА ОСИГУРИХА СИ НЕКАДЪРНИТЕ ДЕЦА И СЕМЕЙСТВА С ИМОТИ И ДОХОДИ КОИТО ЩЕ ИМ СТИГНАТ ЗА 9 ЖИВОТА..... И ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ НИ НЕНАВИЖДАХА ЧЕ ИМ МЪТИМ ВОДАТА ПО НЯКОГА..... ВИДЯХ МЕНДА НА ЖИВО АМИ ТОВА СИ Е НАПРАВО СВИНСКО ПР.АСЕ....ТО БИВА БИВА АМА ДА СЕ ИЗТЪРВЕШ ТОЛКОВА....АМА КАТО ЛАПАШ НА АВАНТА КАК ДА СПРЕШ....

Отговори
25 3
КОВИД...

КОВИД...

05.03.2021 | 10:36

АМИ ТИЯ ШЕБЕЦИ НА СНИМКАТА ПРОСТО СЕ НАГУШИХА С МАНГИЗИ.... НЕКА МЕНДА ДОКАЖЕ ИМОТНОТО СИ СЪСТОЯНИЕ" ОТКАЗВАЙКИ "СЕ ОТ ПОЛИТИКАТА.....

Отговори
35 4
ПИГМЕИ...ЛАКОМИ

ПИГМЕИ...ЛАКОМИ

05.03.2021 | 10:34

НИКАКВА ЛИЗАХА ПОДМЕТКИ...КАКВАТО ЩЕ СВЪРШАТ И СЛЕДВАЩИТЕ...ТЕЗИ СТАРИКУ.РВИ ВЕЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА СА В ПАРЛАМЕНТА..... СПРАВКА ЗА ИВОТНО СЪСТОЯНИЕ ВЛЕЗЛИ И ИЗЛЕЗЛИ...ДОКАЗАНО ДО СТОТИНКА....ИНАЧЕ КОНФИСКАЦИЯ..... ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ ДА ПОПЪЛВАД СЕМЕЙНА ПОСОХОДНА ДЕКЛАРАЦИЯ...... ВЛЯЗАЛ ИЗЛЯЗАЛ.....ДОКАЗАНА ДО СТОТИНКА...ИНАЧЕ В ПОЛЗА НА ПОЛЗУ РОДУ.... НАШИТЕ ДЕПУТАТИ СА ПИГМЕИ ЛАКОМИ КАТО ЛАМИ....

Отговори
28 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?