Следвайте ни

Как Малкият Мук на царя стана премиер на Слави

viber icon

С избора на 51-годишния икономист Николай Василев за премиер на предложения от "Има такъв народ" кабинет, Слави Трифонов потвърди шегите, че иска да бъде следващият цар в родната политика след Симеон Сакскобургготски. Макар и подчертан технократ и с куп престижни дипломи, Василев стана популярен именно като част от екипа на НДСВ.

Последната му публична поява беше отново в компанията на Сакскобургготски и най-приближените му хора при откриването на изложбата на бившата царска депутатка Камелия Касабова, която вече се изявява като художничка.

Съвсем млад, Василев бе част от групата на юпитата, които се върнаха със семействата си от Лондон заради Сакскобургготски и приятелството си с неговия син княз Кирил.

Докато беше във властта, дребничкият варненец често беше наричан Малкия Мук на царя. Също като героя от приказката на Вилхелм Хауф, Николай се оказа бързоходец в политиката, а ролята на вълшебни чехли изиграха умението му да намира общ език с всеки, новаторските му идеи и неизменното доверие на Сакскобургготски. Не случайно е автор на управленската програма на царистите, озаглавена "Хората са богатството на България".

Негови са идеите за ниски данъци, нулев бюджетен дефицит, намаляване на външния дълг, развитие на капиталовите пазари, приватизация, концесии, намаляване на административните бариери пред бизнеса. Пребори се и "евро" да се изписва правилно на кирилица на банкнотите на европейската валута. 

За разлика от "господаря на мълчанието" Слави Трифонов, Василев е рядко словоохотлив и интересен като събеседник и винаги откликва на въпроси  на медиите.

Василев има зад гърба си опита като вицепремиер и министър на три ведомства - икономика, транспорт и държавна администрация

  В кабинета на Сакскобургготски той бе първо вицепремиер и министър на икономиката (2001-2003 г.), а след това зам.-министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.). Неговият екип като министър на икономиката доведе до облекчаване или премахването на 162 регулаторни режима. В този период работи също така за развитието на капиталовите пазари и привличането на чужди инвестиции в страната. Като министър на транспорта и съобщенията се ангажира с обновяването на влаковете и модернизацията на БДЖ. Той договаря 50 нови мотриси Сименс. Компютризира всички училища и университети в страната.

В кабинета на Сергей Станишев оглави новосъздаденото министерство на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.). Дори успя да намали със 17 000 чиновниците, което сега изглежда истински подвиг.

Това обаче е и едно от уязвимите места на Василев, защото  в тройната коалиция НДСВ управляваше заедно с ДПС и БСП, заклеймени сега от "Има такъв народ".

Василев напълно отговаря на изискванията на Трифонов за образован и опитен експерт, който се чувства гражданин на света. „Бъдещият премиер трябва да е с профил, различен от моя. Трябва да е някой, който е учил, говори чужди езици и достойно представя България", заяви Слави в интервю за "Монд".

А Василев наистина може да се похвали със солидно образование в университети на три континента

През 1994 г. завършва икономика в Университета за икономически науки в Будапеща. Има магистърска степен по международна икономика и финанси от Университета Brandeis (САЩ) с обменна програма в Университета Keio (Токио, Япония), както и бакалавърски степени от Щатския университет на Ню Йорк (САЩ) и Университета за икономически науки в Будапеща (Унгария). От 1999 г. той притежава степен CFA (сертифициран финансов аналитик). Владее английски, унгарски и руски език, има базови познания по френски, немски и японски.

Може да се похвали и с успешен частен бизнес в последните 13 години.

От 1996 до 2001 г. работи като инвестиционен банкер. През този период е натрупал богат опит в сферата на инвестициите в световните пазари на акции, като е работил за три мултинационални компании. Бил е старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets – Лондон, асоцииран директор на UBS (бившата SBC Warburg Dillon Read) в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон, данъчен консултант в Coopers & Lybrand – Будапеща.

От август 2009 г. Николай Василев е управляващ партньор в Експат Капитал, която със своето лицензирано управляващо дружество Експат Асет Мениджмънт, е една от най-големите независими компании за управление на активи в България. Групата компании на Експат Капитал управлява 3 договорни фонда с глобален фокус, 11 борсово търгувани фонда, следващи движението на основни индекси на акции от Централна и Източна Европа, 1 фонд за недвижими имоти и стотици индивидуални инвестиционни сметки.  Николай Василев е женен за Силвия Антонова Василева. Имат две дъщери – Виктория (р. 2007 г.) и Александра (р. 2012 г.).

И двете се справят добре в училище, имат отличен английски, а каката учи и испански. Също така тренират усърдно лека атлетика.

От дете  много обича глобуси, карти и атласи

Има голяма колекция от тях, която постоянно обогатява. За него глобусът е символ на свободата и необятното, на възможността да пътуваш по целия свят. Има глобуси и вкъщи, и в офиса си.

Най-любимо му е съзвездието Орион, има такова на тавана на спалнята си. Като ученик е бил любител астроном, ходел на метеорни експедиции, писал е научни доклади на национални астрономически конференции. Бил толкова запален, че мислел да става професионален астроном, но после надделели финансите.

Николай Василев е живял една година в Япония и е много впечатлен от културата . За втори път обикнах Япония, когато гледах филма “Последният самурай”, разказва той. И това поставило началото на колекцията му от самурайски мечове. Подарявал е такива за рождени дни на някои от най-важните хора в държавата като цар Симеон, Бойко Борисов, Ахмед Доган, Сергей Станишев, както и на свои близки приятели. За мен самурайският меч е символ най-вече на чест, казва Василев, чийто баща е морски офицер.

 

Васко Вълчев

Васко Вълчев

Медия координатор

Васко Вълчев e завършил Българска филология. Работил е в „Пловдивски новини” и „Вести”. През 1997 г. участва в създаването на "Стандарт Пловдив". От 2001 г. се присъединява към столичния екип на изданието. От 2006 г. до 2018 г. е зам.-главен редактор на "Стандарт". През 2019 г. е координатор на столичния екип на "Трафик нюз". От началото на 2020 г. се присъединява към "Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (28)

ТИМ ДПС ГРУ

ТИМ ДПС ГРУ

14.07.2021 | 17:46

Бащата на Николай Василев е бил началник на Военно-морското разузнаване в НРБ! Това обяснява всичко в кариерното му развитие и живота!

Отговори
3 0
Бог да пази България!

Бог да пази България!

14.07.2021 | 18:50

Славчо си направи Хара Хири с Хари Потър! Този компроментиран Пигмей ако стане премиер ще до съсипе и без това ограбената ни бедна, изтормозена и съсипана държавица! Вервайте ми!

Отговори
1 0
ТИМ ДПС ГРУ

ТИМ ДПС ГРУ

14.07.2021 | 17:44

Бащата на Николай Василев е бил шеф на Военно-морското разузнаване в НРБ! Това обяснява всичко в живота му!

Отговори
1 0
Тоягасан

Тоягасан

13.07.2021 | 08:01

Май Борисов ще се окаже прав - тоя комплексар Слави Трифонов, с има няма 60 депутата ще взима цялата отговорност да управлява? Чакай бе аланколу, ти въобще усещаш ли се къде се намираш? - Слави не иска правителство! Мен лично служебното ми е ок.

Отговори
0 1
Сик

Сик

12.07.2021 | 19:55

Малкия Мук няма да е премиер защото така не се прави правитество. На Учиндолеца му предстои да го разбере по трудния начин.

Отговори
5 0
Сик

Сик

12.07.2021 | 19:54

Гербавите тролове чакали Виденова зима. Тиква прости гербаджийски - вас ви чака закриване на партийката като НДСВ и вкарване на вашата мутра в затвора.

Отговори
4 4
Да не бързаме

Да не бързаме

12.07.2021 | 19:52

Все още малкия мук НЕ Е премиер. И едва ли ще стане! Наивно и глупаво е с 25% да се надяваш на управление! Без дори да се направи опит за преговори с който и да е! Отрицанието НИКОГА не е било градивно!

Отговори
8 0
Да, най-вероятно

Да, най-вероятно

12.07.2021 | 18:21

Чака ни виденова зима, ама в пъти по-“студена”!

Отговори
6 4
Прогностик

Прогностик

13.07.2021 | 07:39

Виденова зима без Виденов, Костя Копейкин, Малинов, Сидеров и вся осталная няма как да стане.

Отговори
1 0
Честито на чалгарите, берачите на ягоди

Честито на чалгарите, берачите на ягоди

12.07.2021 | 18:10

Сега българинът чалгар ще разбере за какво е гласувал. Идва зима, идват високи цени, идва пандемия, а тези ще приберат парите ни от банките.

Отговори
9 3
Осемстотон дни

Осемстотон дни

12.07.2021 | 17:01

Той беше един от помагачите за бързото ни оправяне, тогава не стана както трябва ама сега може и по бързо да ни поправят.

Отговори
11 1
Бай Ставри

Бай Ставри

12.07.2021 | 16:18

Чакам гробарите на България в Централния Сифииски затвор.Бой и Ибан ще има до насита.Следват курФенски те медии като Марица....

Отговори
7 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?