Следвайте ни

Изпращаме парламента на инженерите, на мода идват лекарите

viber icon

Освен с рекордно нисък рейтинг 44-тият парламент  ще бъде запомнен с твърде малък брой юристи, като за първи път от доста мандати в ръководството му нямаше нито един. 

49.3 е средната възраст на депутатите. Най-младите - на 31, са Теодора Халачева  от БСП и Михаил Христов, който стартира от левицата, но приключи като независим. Доайенът е  Тома Томов от БСП - на 79. 27 са депутатите, за които мандатът е трети, четвърти мандат приключват 42-ма. Сред тях са основно депутати от ГЕРБ и БСП, като шефките на двете групи Даниела Дариткова и Корнелия Нинова.

За пръв път в този парламент юристите бяха удивително малко - едва 26, докато обичайната им цифра е била между 45 и 65.    

В отиващия си парламент най-много са инженерите ​- 61, следвани от икономистите - 37. Лекарите са 20, но в новия парламент се очаква броят им да скочи значително заради нарастващата популярност на медиците по време на пандемията. 

44-тото НС може да се похвали с цели 4-ма генерали. В ГЕРБ са вицеадмирал Пламен Манушев и ген. Константин Попов. Депутат е и бившият началник на отбраната ген. Симеон Симеонов (ДПС). В БСП пък е бригаден ген. Кольо Милев, бивш шеф на танковата бригада в Карлово. 

Доста в този парламент са и творците и хората на изкуството. Творческото лоби се предвожда от шефа на комисията по култура Вежди Рашидов (ГЕРБ). В същата група е и музикантът Калин Вельов.

Най-силно обаче са представени актьорите - Евгени Будинов и Николай Сираков от ГЕРБ, Атанас Попдимитров и Нона Йотова в БСП.  Това беше и последният мандат на покойния Стефан Данаилов. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?