Следвайте ни

Изборният "Уолстрийт" затвори на ниво 50 лева за глас

viber icon

Сезонът на изборната търговия в града под тепетата официално е закрит. И то много преди деня на вота в неделя. Картите са раздадени, а жребият е хвърлен още в последните дни на юни. Основните двигатели на пазарлъка са изправени пред предизвикателствата на машинния вот и необразоваността на своя контингент. Дали са се справили, ще стане ясно на 11 юли. При всички положения обаче избирателната активност в етническите квартали ще е в пъти по-ниска от предишни години, а причините са много.

 

Глас срещу Пенчо Славейков на хартия. Точно 50 лв. достигна цената на вота из ромските квартали в Пловдив и региона, сочат информатори на „Марица“.  Търговията е факт въпреки силния натиск от страна на полицията и прокуратурата. Ефектът от тарашенето по къщи, дворове, складове, магазини и паланки е само един - промяна в организацията на купуването на гласове. Ако преди схемите са се осъществявали без големи притеснения в светлата част на конкретния ден, сега „мръсната“ работа се върши след полунощ, когато институциите са разхлабили хватката.

Класическата схема на изборна търговия си остава директната. Няма списъци с лични данни, флашки и компютри, защото тук властват правилата на племето. Съответната политическа партия брои пари на представителите на влиятелна ромска фамилия. Оттук насетне следва разпределяне по долните етажи - на близки, роднини, приятели, сватанаци и т.н. Хората с пачките минават от човек на човек, тъй като имат ангажимента да обяснят кой е номерът в бюлетината и как се гласува, след което да платят предварително за услугата. Продавачите взимат парите срещу своята дума. Доказателствата за успешната търговия са в резултатите от вота.  

Кой определя цената

Тук ключово е изкуството на пазарлъка. Именно това се цени в етническите квартали. Пазарлъкът се осъществява между тарторите и представители на съответната политическа партия, решила да играе нечестно.

За предстоящите избори първоначалната цена на глас достигна 120 лв., сочат информаторите на медията ни. Организаторът на купения вот вече преценява каква част от парите да даде и каква да задържи за себе си. До избирателя достигат минимум 30 лв., като таванът на залозите тази година е ударил 50 лв. на глас, но не навсякъде. Пак зависи от пазарлъка.

Съществена роля в търговията с вота играят лихварите, били те легитимни, или не. Най-често те са в ролята на преговарящите с представителите на политическите сили. Те са бизнесмени, имат една или няколко заложни къщи, които могат да използват като удобно прикритие, а и като средство за оказване на натиск. Част от тях се подсигуряват за изборния ден, като прибират личните карти на уговорените. Връщат им ги в деня на вота или в деня за размисъл, припомняйки им какво са се договорили и че може да има последствия, ако клаузите по устния договор не се изпълнят.

Гаранция - Франция

Като във всяка друга нерегламентирана търговия 100-процентова сигурност за изпълнение на ангажиментите няма. Преди някои тартори караха гласуващите под конвой да снимат бюлетината за доказателство. Но това вече е изключително трудно, а на всичко отгоре този път ще се гласува с машини. Най-ефективна си остава  проверката дали броят на гласовете в съответната секция съвпада с купения вот. Но пък после остава голямата въпросителна - как ще се разбере кой точно е прибрал пари, без да изпълни своята част от уговорката. Тогава се разчита на вътрешните агенти по секциите, които следят по възможност кой какво е свършил. Но пак няма пълна гаранция.

Досадните машини 

Машинното гласуване сериозно ще обърка бизнеса на дилърите. Особено ако партията, пазарувала гласове, се намира на втората страница. Неграмотният избирател няма да може да се справи с операцията да премести електронната бюлетина напред и да намери казаното му номерче. Обучението на тарторите вече е преминало, но напрежението за тях остава - ще осигурят ли това, за което им се плаща?  

Възможността за провал идва още преди човекът от махалата да стъпи в изборната секция и от страха от машината, че до този момент са нямали челен сблъсък с нея. Освен това идва и притеснението, че устройството за гласуване влиза в обсега на цялата секционна комисия и на застъпниците. Естествено е, когато вършиш нещо нередно, да се чувстваш сконфузно, когато всички погледи са вперени в теб и пръста на ръката ти, коментират информаторите на „Марица“. Това, от своя страна, ще доведе до „грешния“ избор и до „подарък“ на други политически сили, различни от тези, раздали пачките. Каквото и да правят полицията и прокуратурата, купен вот и този път ще има. Със сигурност обаче щетите ще са по-малки в сравнение с предишните години - заради машините и пустото "Столипиново" в сезона на гурбета.

3 партии пазарували в "Столипиново" на 4 април

Пазарлък за гласове в полза на три политически партии се вихрел в пловдивския квартал "Столипиново" за изборите за народни представители на 4 април. Това са казали част от разпитаните 7 души след спецакцията в махалата миналия петък, съобщиха за "Марица" от прокуратурата. 

Тези твърдения ще бъдат проверени с допълнителни следствени действия - разпити на свидетели, кореспонденция с Районната избирателна комисия, изготвяне на почеркова и техническа експертиза и други, обясниха от държавното обвинение. 

Прокуратурата бе уведомена за предприетите действия по време на акцията едва в понеделник. Досъдебното производство обаче е започнало още в петък със съставяне на протокола за претърсване и изземване в офис на фирма за дограма в кв. „Столипиново“, извършено от полицията. Тогава бяха иззети множество вещи - сред тях дамаджани с алкохол, над 50 чифта маратонки, около 6000 лв. в различна валута, незаконни боеприпаси, както и три тефтера с данните на 2000 потенциални избиратели. Задържан за 24 часа бе 40-годишният собственик на фирмата. По делото са разпитани в качеството на свидетели 7 лица, четири от тях - пред съдия.

Заради големия обем работа по разследването и кратките срокове на принципа на случайния избор е определен екип от двама наблюдаващи прокурори. Освен това след анализ от прокуратурата стигат до извода, че от страна на МВР са извършени нарушения във връзка с акцията в махалата.

"При извършен анализ на постъпилите материали е констатирано, че наказателното производство е започнато като бързо, без да са налице законовите предпоставки за това - лицето да е било заловено при или непосредствено след извършване на престъплението, лицето да е посочено от свидетел очевидец като извършител на деянието и т.н.", подчертават от държавното обвинение. 

На нарочен брифинг в съботния ден те съобщиха пред медиите за акцията, но без никаква конкретика, посочвайки, че МВР е действало презглава и без да уведоми навреме представител на Районната прокуратура. Действията бяха и последната капка в морето на мира между държавното обвинение и МВР. В свои изявления в медиите служебният вътрешен министър се изказа негативно както за работата на главния прокурор, така и на Пловдивската прокуратура. Това предизвика остра реакция и обширна позиция от прокурорите в града под тепетата.   

По случая в "Столипиново" предстои да бъдат установени всички 2000 души, записани в откритите тефтери, както и кои от  тях в показанията си могат да свидетелстват за купуване на гласове. До момента са снети извънпроцесуални обяснения на част от записаните, в които те отричат да са им били предлагани или давани пари за гласуване за определена партия. Действия по разследването продължават.

40 души въртят бизнеса с купения вот в най-големия етнически квартал  

Броят на участниците в купения вот се определя от големината на съответния квартал или махала и съответно от откритите изборни секции. В етническите махали в Асеновград например отговорниците са 5-6, в Кричим - не повече от 3-4 души. В "Столипиново" те са между 40 и 50 души, а в Шекер махала - между 10 и 15. Това са проверени и сигурни хора, които обичат да демонстрират доброто си социално положение. Обикновено става въпрос за бизнесмени, търговци, лихвари и собственици на заложни къщи - хора, които всеки един разпознава в махалата или квартала, който обитава.  Задачата им не е лесна на фона на това, че в градовете около Пловдив няма по-малка секция от 400-500 души. Някои секции в "Столипиново" пък наброяват 1400-1500 души, като например тази в училище „Пенчо Славейков“.

Тези познати лица влизат в схемата „десетници-стотници“, която в годините се оказва най-резултатна, доколкото е възможно предвид отлива в ромския вот като цяло. На практика в пловдивска среда схемата изглежда така: даден представител на политическа партия си има петима отговорници за търговията с вота. От своя страна, тези петима имат 10 свои отговорници, които контролират 20 души, обикновено цял род. Сумата за глас от първоизточника тръгва от 100-120 лв. и стига до стотника. Тръгвайки по йерархията надолу, сумата се стопява до 60 лв. при десетника, а до съответния избирател парите се оказват още наполовина - 30 лв. Особеното на тази схема е, че се крепи основно на роднинството и приятелството. Участват много близки  - роднини, семейни приятели, проверени „външни“ хора. „Стотниците и десетниците не разчитат на случайни, за да се запази тайната“, категорични са информаторите на „Марица“.

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

От кухнята

От кухнята

08.07.2021 | 08:39

Партия ГЕРБ в Пазарджик вече на много места не разчита на застъпници заради машините

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?