Следвайте ни

Изборна игра на думи: Манипулация VS саботаж

viber icon

Не е важно как гласуват избирателите, а кой брои гласовете. Този цитат, приписван на Сталин, започва да изветрява с намесата на машините. Редица специалисти твърдят, че няма по-сигурно от гласуването на „банкомата“ (както на по-прост език обясняват същността на устройството в махалите).  Но не само сложността на машината за представителите на малцинствата е напът да спъне вота. Освен вялата предизборна кампания, която се наблюдава на два пъти тази година навсякъде - за изборите на 4 април и за предстоящите в неделя, прави впечатление друго. Нито един представител на политическа партия не си направи труда да влезе в махалата и да се срещне със своите платени или не избиратели. Всички помним как в предишни години политически лидери си правеха ПР на гърба  на малцинствата. Ако не друго, поне разговаряха с тях и ги лъжеха в очите. А сега разчитат само и единствено на търговията без лице. Това е много притеснителен процес, откъдето и да го погледнем. Ако излезем извън махалите, политическите партии останаха боси откъм подход, скъсаха всякакви отношения с избирателите, няма я дискусията, няма го сблъсъка на визии и идеи. Лидери и водачи на листи обикалят на турне, срещат се с по двама-трима фенове и пускат финалните надписи на кампанията. По законите на физиката подобно отношение среща противодействие и то се изразява в абсолютна апатия към политическия живот в страната. Това много ясно личи по активността на избирателите в изборния ден и по резултатите след неговия край. А когато политиката отсъства от ежедневието на хората, тя започва да се „самоконтролира“ на принципа на хаоса. Виновни има и те са от двете страни на барикадата. Ти пасуваш, аз се възползвам. Ти пасуваш, аз купувам. Ти гласуваш, аз пасувам. Може би най-точната дума е безумен кръговрат.

Ако говорим за купуването на вота, трябва да споменем и възможностите за саботаж. Първото се счита за прийом на силните, а второто - на слабите в играта. Хората с парите се опитват да манипулират вота, насочвайки го в желана посока с финикийски стимули. Вторите, осъзнали безсилието си, търсят всякакви начини да саботират вота и то без да влагат особен паричен, а умствен ресурс.

Тихата война между двете групировки с една и съща цел - провал на изборите, всъщност остава в периферията. Докато едните въртят пазарлък за цената на вота, другите се чудят ще могат ли да прецакат картите за гласуване с „Каноконлит“. Докато едните спят спокойно, раздали пачки за подкрепата в изборния ден, другите ровят из нета и се консултират с компютърни спецове как може да се блокират устройствата за гласуване. На другия воюват МВР и прокуратурата - структурите, които трябва да гарантират честни избори в държавата на законите. Вместо да ударят заедно като юмрук по купения вот, те се бият помежду си с доводи кой на кого пречи във войната срещу търговията с гласове и опорочаването на изборния процес и демокрацията. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?