71

Изборите 2 в 1 – какво е различното и какво трябва да знаем ВИДЕО

В неделя избирателите за пръв път ще гласуват едновременно за депутати и за президент. 27 партии и коалиции се борят да влязат в Народното събрание, а кандидатите за депутати са общо 5067. Кандидат-президентските двойки са 23, пише mediapool.com.

И на тези избори, както и на предишните, в секциите с над 300 избиратели в страната и в чужбина ще се гласува само с машини, а в по-малките – само с хартиени бюлетини. Така в 9 399 секции ще има машинно гласуване, като в 2 121 от тях ще има и второ устройство.

В чужбина секциите за гласуване ще са 751, като в 208 от тях ще има машини и то по две.

11 936 машини ще се използват общо в страната и чужбина за изборите на 14 ноември.

За пръв път обаче с машини ще се гласува за два вота едновременно. И този път Централната избирателна комисия (ЦИК) пусна онлайн симулатор, за да могат избирателите да се запознаят със стъпките за гласуване с устройство преди деня на вота. 

 

Независимо дали ще гласуват с хартия или с машина, решилите да идат до урните трябва да представят личната си карта на член на секционната избирателна комисия, който проверява дали избирателят фигурира в избирателния списък, след което сравнява имената.

Някои важни особености на машинния вот

Избирателят трябва да получи от член на секционната избирателна комисия карта, която се поставя в слота на машината. Важно е да се отбележи, че независимо от това, че вотът е 2 в 1, избирателят ще получи само една карта за гласуване. Дори в секцията да има 2 устройства, те няма да са по една за всеки вид вот.

Получената от члена на СИК карта трябва да се постави в слота на машината с чипа нагоре и да се натисне, докато не се чуе леко щракване. След това обаче няма директно да се появи бюлетина.

Вместо това всеки избирател трябва да посочи в кои избори иска да гласува. Ако иска да даде вота си и в двата вида избори, той трябва да натисне първата опция, която гласи "Избори за президент и вицепрезидент и за народни представители".

Ако иска да гласува само за президент, той трябва да избере втората опция, която гласи "Избори за президент и вицепрезидент". А ако иска да гласува само за парламент – да избере третата, която гласи "Избори за народни представители". Тази стъпка е изключително важна, защото ако някой погрешка натисне например, че ще гласува само за депутати и после потвърди решението си, няма да може да гласува за президент и обратното.

Именно по тази причина, след като избирателят е посочил в кои избори иска да гласува и е натиснал "потвърждавам", на екрана ще се появи какво е избрал. Ако е допуснал грешка, може да се върне назад и да промени избора си, а ако не е - отново да натисне "потвърждавам".

Едва след второто потвърждение, на екрана ще се появи бюлетина. Ако е избрал да гласува и в двата вида избор, първо ще се появи бюлетината за президент. Имената на кандидатите са разпределени в две страници. Гласоподавателят трябва да маркира своя вот, а след това може да натисне бутонът "Към избори за НС". Ако формацията, за която избирателят иска да гласува, е на втората страница, той трябва да натисне надписа "Следваща стр". Когато намери партията или коалицията, за която иска да гласува, избирателят може да я маркира и да гласува и с преференция като натисне кръгчето с избрания от него номер, който може да е от 101 нататък.

След като вече е маркиран изборът и за двата вида избори, гласоподавателят трябва да натисне "Преглед". След това на екрана ще се появят кандидат-президентската двойка и формацията, за която е гласувал на парламентарни вот. Ако е гласувал с преференция, ще се появи и името на кандидата в листата.

Ако има допусната грешка, тя може да бъде поправена след натискането на "Промени избора". Ако няма грешка, избирателят трябва да натисне "Гласуване".

След това машината ще отпечата разписка, която гласоподавателят трябва да вземе след звуковия сигнал. Ако той е гласувал и в двата вида избори, ще се отпечатат две разписки. Дали една или две, разписките трябва да бъдат сгънати. След това избирателят трябва да вземе картата от машината и да я даде на член на секционната комисия, а разписките трябва да пусне в специална кутия. После трябва да се подпише в избирателния списък.

Гласуване с хартия

Избирателят трябва да представи личната си карта, за да бъде проверено дали е в избирателния списък. Той трябва да каже дали иска да гласува и в двата вота или само за президент, или само за парламент.

След проверка в списъка представителят на комисията откъсва бюлетина от кочана, показва я на избирателя, сгъва я, поставя един печат на гърба на бюлетината и я подава на избирателя, който влиза в тъмната стаичка и гласува.

Избирателят трябва да отбележи със син химикал със знак "Х" или "V" своят избор в бюлетината. Ако гласува за народни представители и иска да отбележи преференция, той трябва да отбележи със същия знак кръгчето с номера на конкретния кандидат. Първият кандидат в листата е с номер 101, вторият – със 102 и т.н.

След като гласува, избирателят излиза от кабината със сгъната бюлетина или бюлетини и я (ги) подава на член на комисията, който задължително поставя втори печат на гърба на всяка бюлетина и сверява дали номерът ѝ съответства на номера в кочана. След това, без да я разгъва, откъсва отрязъка с номера на бюлетината и го пуска в непрозрачната кутия. Избирателят пък трябва да пусне бюлетината в съответната урна.

Въпреки че списъкът за гласуване е общ за двата избора, избирателят следва да се подпише в две различни колони само за избора, в който е участвал.

По подобен начин протича и гласуването на карантинираните, както и на хората с трайни увреждания, които са подали заявление за гласуване с подвижна урна.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Да изгоним злобаря

Да изгоним злобаря

13.11.2021 | 16:34

Фатмакът си е купил машини и ще си гласува сам за себе си.

Отговори
1 0

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?