Следвайте ни

Избори 2021: На какво залагат и за какво спорят партиите

viber icon

Броени дни преди парламентарните избори на 4 април „Марица“ отправя поглед към един от ключовите акценти от предизборните програми на основните кандидати за народния вот - енергетиката.

По традиция енергетиката предизвиква най-много дебати и често поставя разделителна линия между отделните партии. Не така стоят нещата обаче в програмите преди сегашния вот. Като общ акцент от всички тях може да изведем едно - конкурентите се обединяват около идеите за по-екологично чиста икономика и активно въвеждане на отделните компоненти от „Зелената сделка“ у нас през следващите 4 години. 

ГЕРБ обещават да превърнат страната в „незаобиколим фактор на енергийния пазар“

Според управляващата партия промените в климата вече не са тема на научни спорове, а част от средата ни. От ГЕРБ смятат, че „Зелената сделка“ е ключова за трансформацията на енергетиката, индустрията, транспорта и селското стопанство в страната. Трите възлови елемента в програмата са диверсификация, модернизация и ефективност. От ГЕРБ обещават още да продължат курса към пълната либерализация на електрическия и газовия сектор.

Партията на Борисов смята, че е създала стабилна основа за по-нататъшна работа. Конкретните мерки, които ГЕРБ предлагат, са свързани с производителите на енергия от възобновяеми източници, които трябва да бъдат улеснени откъм административни процедури и да имат стимул да се конкурират на пазара. 

Това пък може да стане с няколк​о инструмента: създаване на рамка за развитието на сектора, финансова помощ за интегриране на фотоволтаични, соларни панели или термопомпа в сградите, както и гарантиран пазар за зелената енергия.

Водородната икономика също присъства като възможност с голяма потенциал в програмата на ГЕРБ. Що се отнася до електропреносната мрежа, хората на Борисов ще настояват за дигитализацията й, което те смятат, че ще доведе до повишаване на капацитета на съществуващите междусистемни електропроводи до 1000 MW и възможност за присъединяване на нови мощности до 4000 MW. Като акценти са поставени и насърчаването на ползването на възобновяемата енергия в транспортния бранш, както и повишаване на енергийната ефективност в градската среда.

Левицата ще търси баланса между икономическите потребности и екологичните норми 

БСП поема малко по-различен подход, що се отнася до енергийния сектор в страната и тяхната визия за него през следващите 4 години. Интересно и единствено по рода си е предложението за активно развитие на хидроенергийния потенциал на река Дунав. Сред другите акцентите на партията са развитие на атомната енергетика и рестарт на проекта „Белене“, модернизация на АЕЦ „Козлодуй“ и стъпки по използването на ядрени технологии за внедряване на малки модулни реактори.

Корнелия Нинова и хората й смятат още да превърнат комплекса „Марица-изток“ в пример за трансформация на традиционен ТЕЦ в напълно „зелен“ производител на ток. Развитието на водородни технологии също е заложено като приоритет пред БСП през следващите 4 години, ако получат кредит на доверие на 4 април.

Според левицата либерализацията на енергийния пазар е добре да продължи, но с много по-ясно изразена мисъл за гражданите и семействата, а не само за бизнеса. БСП планират да подготвят специален списък с „енергийно зависимите“ българи и да работят в насока изваждането им от тази категория. Като пряко свързана мярка партията вижда и енергийната ефективност на бизнеса, която от Столетницата планират да стимулират чрез законодателни промени в областта. 

Републиканците предлагат изготвяне на нова енергийна стратегия

Една от най-новите партии на политическата сцена у нас - Републиканци за България на Цветан Цветанов, предлага като първа точка осигуряване на нови източници на доставки на природен газ и ядрено гориво. Според програмата на РБ диверсификацията ще доведе до по-ниски цени на енергията за българските потребители, сигурност на доставките и развитие на конкурентна икономика.

И републиканците смятат „Зелената сделка“ за ключов документ, който трябва да формира енергийната политика на страната през следващия мандат. Хората на Цветанов виждат именно такъв потенциал в развитие на ядрената енергетика и възобновяемите енергийни източници. От партията предвиждат изграждането на хидроенергийните комплекси Никопол​-Турномагурели и Силистра-Калараш съвместно с Румъния, както и на каскадата Горна Арда.

Газификацията също попада като важна точка в програмата на партията, като основната идея е да се изградят газопроводни отклонения към заинтересуваните общини в Северозападна България и Източните Родопи, през които преминава трасето на „Балкански поток“. Реформа в сектора на подземните богатства и оптимизиране на регулаторните режими при добива е последната ключова точка в отрасъл „Енергетика“ на Републиканци за България. 

Партията на Слави с 5 приоритети и задачи в сектора

„Има такъв народ“ си поставя няколко ключови задачи, що се отнася до енергетиката в страната. Първата е формиране на нова балансирана политика в полза на обществото, индивидуалния потребител и националните интереси, но в съответствие с европейската „Зелена сделка“. От партията смятат, че това е постижимо още в първите две години от следващия мандат на кабинета. Като интересен акцент от предлаганите мерки е идеята индивидуалните потребители да бъдат превърнати в производители на зелена енергия, което ще рече тотална либерализация на пазара.

Според Слави Трифонов и хората му е важно да се проведе кампания по оздравяване на структуроопределящите държавни дружества, осигуряване спазването на пазарни принципи и  справяне с корупцията в тях. Що се отнася до „Зелената сделка“, партията обръща по-сериозен поглед към домакинствата и предлага със специално разработени мерки и инструменти да се помогне на бедни семейства да преминат към по-зелени алтернативи.

От „Има такъв народ“ ще разработят и приложение на национална стратегия за конверсия на въглищните региони във високотехнологични индустриални зони, като това ще стане чрез постепенно заместване на въглищните ТЕЦ с високоефективни паро-газови блокове и нови мощности на ВЕИ.

„Демократична България“ се цели в трансформация на целия сектор

В програмата на обединението са заложени няколко приоритета, които „градската десница“ ще следва в секторната си политика. На първо място е изпълнението на поставените цели пред страната по „Зелената сделка“. Визията на партията за следващите 10 години включва все повече електрически автомобили, ВЕИ производство, умни мрежи и декарбонизирана икономика.

От коалицията ще искат замразяване на заключващи икономическото развитие проекти като „АЕЦ „Белене“ и „Козлодуй 7“; обявяване на конкурс за безядрено използване на площадката на АЕЦ "Белене", както и намаляване на загубите от проекта “Турски поток“. Преструктуриране на БЕХ с цел прекратяване на корупцията и сделките на тъмно в енергийния сектор е друго предизборно обещание на демократите. 

В пакета от мерки, който „Демократична България“ предлага, има над 20 отделни точки, сред които личат също трансформация на комплекса „Марица-изток“, пълна реформа на регулаторите и държавните дружества, които имат отношение към енергийния пазар у нас. Един от главните акценти от програмата на обединението личи и тук - децентрализация в смисъла на развитието на енергийно независими общини и създаване на възможност отделните домакинства да станат производители на енергия. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

jon bon

jon bon

02.04.2021 | 10:27

Марица, толкова ли сте безсилни да блокирате IP адреса на малоумното същество, с две думи в речника си, които пише под всеки форум?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?