Следвайте ни

Избиратели към новата власт: Ред в държавата и бой по корумпираните

viber icon

Управлението на държавата да бъде по-прозрачно и да се преборим с корупцията – това послание отправи към новите народни представители  Маринела Андонова, която беше първа, гласувала в 53-та секция в ОУ „Димитър Талев“ в район „Южен“. 

36-годишната жена, по професия уеб дизайнер, досега не е пропуснала нито едни избори. Убедена е, че хората трябва да се възползват от конституционното си право да избират управляващите и да настояват те да си изпълняват обещанията. Маската беше си сложила още преди да влезе в сградата. "Редно е специалистите да преценят за мерките", каза Маринела по повод на радикалното искане на част от ресторантьори  новата власт от един път и завинаги да отмени затваряне на заведенията заради GOVID-19.

Опашка се натрупа  пред входа на училището още преди да отворят секциите. Служителите на Второ РУП учтиво предупреждаваха  хората да си слагат маски. От комисиите обясниха, че още вчера минаха проверки на РЗИ за дезинфекционните средства и строго наредиха без маска да не се допускат избиратели в секциите.

Славка Райнова, медицински работник, препоръча на новите депутати да се вслушват повече в гласа на хората и да обръщат особено внимание на образованието и здравеопазването. „София не е България  и не бива да съдят за ситуацията в страната по стандарта в столицата, който е по-висок“, заръча още жената, преди да пусне бюлетина. 

Лиляна Кафалиева и нейната дъщеря Светла, които живеят на ул. „Димитър Талев“, също подраниха да гласуват.  „Лесно е, хората не бива да се притесняват от машините“, казаха на излизане жените и препоръчаха на новата власт да въведе повече ред в държавата. 

В 59-та секция  в първите 10 минути  своя глас дадоха  5 – 6 избиратели. Никой не се затруднява с машината , увериха от СИК. Репортерът на „Марица“ също  гласува за броени секунди.

„Мразя машинното гласуване и цялото устройство в държавата!“, гневно декларира пред репортера пенсионер, докато чакаше реда си. Но не пожела да каже името си, нито да обясни каква промяна иска. „И партиите ги мразя. Ако бях по-млад, щях да емигрирам“, отвърна човекът и не можа да обясни защо тогава ще гласува.

В Старческия дом на Коматевско шосе  рано сутринта се натрупаха опашки пред 86-та секция. Възрастните хора се затрудниха с машините, с мъка поставяха картата, трудно се ориентираха в надписите. Наложи се  от комисията да обясняват  как се работи с машината. 

Пред всички секции има указателни табели, на които подробно, със снимков материал  са показани действията при машинен вот. 

Спокойно е и без опашки пред секциите в ОУ „Пенчо Славейков“ в „Столипиново“. 

„Изборният ден започна нормално, ако не се брои забавянето в трите секции в града заради технически причини със софтуера, които са отстранени“, обобщи говорителят на 16-та РИК Гергана Николова.  

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Георги

Георги

11.07.2021 | 14:09

Машинното гласуване е много по-лесно и бързо, но ако имаше добра организация и качествени машини, но отново виждаме хауса създаден от комунистите!

Отговори
4 3
Сали Арманджиев

Сали Арманджиев

11.07.2021 | 12:08

Изключително интелигентни коментари. Горд съм, че съм пловдивчанин

Отговори
5 1
Василев

Василев

11.07.2021 | 12:20

Като се започне от статията препечатана от Отечествен фронт 1960 година, та се завърши с интелигентните коментари. Чипът на целия народ е за смяна, а не ни е виновно правителството. (Временното е с още по стар чип)

Отговори
6 5
FARAON

FARAON

11.07.2021 | 11:21

ОТ МДК ПИРДОП ДЕТО ГО ПОМПАТ СК АПАНИТЕ БИВОЛИ, ОЩЕ 1 ЛЕВ НЕ СЪМ ПОЛУЧИЛ ОТ ПРИВАТИЗАЦИЯТА СЪС ЗЕЛЕНИТЕ БОНОВИ КНИЖКИ :)

Отговори
7 1
FARAON

FARAON

11.07.2021 | 11:20

ИЗ-БО-РИ! ДЕ-БИ-ЛИ! ИЗ-БО-РИ! ДЕ-БИ-ЛИ! :)

Отговори
6 4
FARAON

FARAON

11.07.2021 | 11:19

КОНЦЕСИИТЕ НА ЛЕТИЩАТА, СОФИЙСКА ВОДА, КАНАДСКОТО ЗЛАТО, "АМЕРИКАНСКИТЕ" МАРИЦИ, ТЕЦ АХМЕД ДОГАН.... КЪМ КОИ СПАДАТ? :)

Отговори
13 1
Готип

Готип

11.07.2021 | 12:56

Към ГЕРБ

Отговори
5 2
Иво

Иво

11.07.2021 | 17:42

Към хардвардските юпита на Царя, които сториха всичко, което изреждате,

Отговори
2 0
Иво

Иво

11.07.2021 | 17:44

Не сме късопаметни, другарю, всичко това е дело на хардварските специалисти на царя.

Отговори
2 1
Асан

Асан

11.07.2021 | 09:58

Е как ше бият себе си да не са мазохисти :)))))))

Отговори
6 3
11g

11g

11.07.2021 | 09:54

Adqq dig .,

Отговори
2 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?