Следвайте ни

Иван Петков: БСП събра сили да скъса с олигархията

viber icon

- Г-н Петков, вие сте на трето място в листата на БСП и сте пловдивчанинът, който почти сигурно ще е депутат в новото Народно събрание. Осъзнавате ли отговорността, която поемате?

- Разбира се. Работя отдавна в градската организация. Две години бях лидер в младежката организация. Бях избран за общински съветник с преференциален вот, което означава, че имам подкрепа сред моите съграждани.  През целият си мандат като общински съветник съм се борил за справедливост, прозрачност и повече възможности за хората в града. За мен дейността ми в Общинския съвет беше и все още е кауза, а не превръщането му в професия каквато стана за някои с по 5 - 6 мандата в градския парламент.  Доказах как се защитават интересите на гражданите. Възнамерявам да работя така и като народен представител от Пловдив. Използвам случая, да поздравя всички дами по случай 8 март и да им пожелая здраве и късмет, защото те са по-добрата половина от човечеството. 

- Вие често влизахте в противоречие със своите партийни колеги по трудни въпроси за града, защо? 

- На първо място, аз съм част от мнозинството, което няма никакви корпоративни и други зависимости. Именно затова се противoпоставихме на редица съмнителни сделки на модела Гергов-Тотев, който задушаваше града. Като примери могат да се посочат скритата приватизация на държавните акции в „Международен панаир” АД – Пловдив, рушенето на „Данов“ хълм за изграждането на хотел и други. Често ми се е налагало да не съм съгласен с указанията на градския и областен лидер, който  вече не е член на БСП. Радвам се, че БСП събра сили да скъса с олигархията, а градската организация вече се промени, тръгна по нов път с характеристиките на истинска лява и модерна партия. Част от този процес на нова отговорност, на демонстрация на силно лидерство и гаранция за необратимост на обновлението в партията е водачеството на Корнелия Нинова именно тук, в най-тежкия район за изборите предвид корпоративния модел задушават града ни. 

- С какво ще помагате на Пловдив, след като ви изберат за народен представител? 

- Има много проблемни за града въпроси, по които може да работи един депутат от Пловдив. Например затворената Концертна зала, която Министерството на културата обеща да ремонтира още за „Пловдив 2019“. Бившият министър и председател на комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов няколко пъти обеща да осигури сграда за Пловдивска опера, но това така и не се случи. Депутати от ГЕРБ обещаха да разширят Околовръстното шосе в магистрален профил, но още няма дори  проект за това. Ще помагам да се реализира идеята на нашия лидер г-жа Нинова за превръщането на сградата на БНБ в музей на Пловдив, където да се съберат на едно място експозициите на Археологическия и Исторически музей. Проблемите със спортната база в града ни продължават, което трябва да е приоритет по отношение на качеството на живот. Не на последно място, проблемите с екологията в Пловдив се задълбочават и изискват специално внимание и политики по отношение на Марица, зелените площи, нови паркове, въздуха на града. 

- Бихте ли изброили три програмни идеи на БСП, за които ще се борите в Народното събрание? 

- Първата ни задача е да въведем семейното подоходно облагане, за да стимулираме младите работещи семейства да имат повече деца. Демографската криза е много сериозен проблем, а и стимулите трябва да се насочат към образованите и работещи родители. Втората задача е да направим преизчисление на пенсиите на нашите родители. Не е справедливо пенсионерите да зависят от годината, в която са се пенсионирали. Един учител пенсиониран през 2009 година взима два пъти по-малка пенсия от учител пенсиониран през 2020 година при същия стаж и квалификация.

Правителството на БСП е правило вече такава корекция през 2008 година за изравняване на пенсиите при равни други условия. Третата задача, записана в нашата програма е връщане здравеопазването като социална отговорност на държавата. Това е записано в нашата Конституция, но през последните години здравеопазването се превърна в бизнес. През последната година се откроиха остро всички недъзи на тази система. Разбира се има място и за държавни, общински и частни болници, но най-важното е на всеки нуждаещ да се осигури равен и безплатен достъп до здравната система. Това е трудна задача, но БСП има достатъчно експерти в тази сфера, за да предложи най оптималното решение. Подготвени сме, имаме кадри и управленска програма, така че да гарантираме промяна и стабилност за българското общество. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Лимбо

Лимбо

08.03.2021 | 14:00

А ..а, начи си признават със закъснение , че са били дружки с олигархията. Дали са скъсали?!

Отговори
6 5
И този ще го изтраем

И този ще го изтраем

08.03.2021 | 11:02

Момчето е психически лабилно. С Гергов го играят врагове, за да разкрива истинските му противници. Въпрос е на време Нинова да се осъзнае за троянското магаре в близкия си кръг.

Отговори
10 8
Семови

Семови

08.03.2021 | 10:53

Това че Нинова разкара Гергов и кликата му е похвално, но самият факт, че заложи на хора като въпросното сополиво момченце показва липсата на всякаква нормална кадрова алтернатива в БСП град Пловдив.

Отговори
7 8
Катя

Катя

08.03.2021 | 10:43

А сега как беше избран бе льольо...Беше последната дупка на Кавала и Импексова те сложи на 3-то място без да се съобрази с класирането за бъдещите депутати..Ако вземете 2 места ще е цяло чудо и пак зависи от г-жа лъжа дали ще се откаже от пловдивското и предпочете софийското място за да влезеш ти.

Отговори
11 7
Майна

Майна

08.03.2021 | 10:24

БСП е терористична организация обслужваща олигархичния модел ( каквито са и всички други допуснати от ЦИК ба изборите ) няма как дз се справяла с олигарсите . Тя се храни от тях , тя в имунната система на олигарсите и тяхната организирана престъпност . БСП има много дъщерни компании - една от тях е ГЕРБ

Отговори
4 9
Славчо

Славчо

08.03.2021 | 09:40

Браво много хубаво интервю. Бих искал да чуя и другите кандидати за депутати от другите партии.

Отговори
12 10
Коментар

Коментар

08.03.2021 | 09:39

Предложението БНБ да стане на музей е на Тотев. Корнелия само си го присвои. Между другото, сградата не става за тази работа. Има само една зала, а останалото са стаи.

Отговори
7 6
тотев

тотев

08.03.2021 | 14:05

Ми то се оказа, че могат да плагиатстват само

Отговори
7 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?