Следвайте ни

Инфарктна разлика под 1% между ГЕРБ и ИТН отчете "Маркет линкс"

viber icon

Подкрепата за първите две политически сили е почти еднаква. ГЕРБ-СДС получават 19,7% подкрепа, а „Има такъв народ“ - 18,8%.

Това сочат данните от съвместното проучване, финансирано и реализирано от bTV и „Маркет линкс“ сред 1075 пълнолетни българи в периода 18-25 юни по методите на прякото-лично интервю и онлайн анкета. По думите на социолога Добромир Живков, който представи проучването в ефира на телевизията тази сутрин, при тази разлика на изборите на 11 юли не може да се каже коя политическа сила би била първа. Той допусна, че през тази седмица нещата могат да се обърнат и има тенденции, които дават малко по-висока тежест на сценария ИТН да бъде първа политическа сила.

„През последния месец отчитаме известен спад в подкрепата за ГЕРБ-СДС, която поставя границата под въпрос“, коментира социологът. Третото и четвъртото място са съответно за БСП и „Демократична България“ – 16,9% и 12,5%. Петото за ДПС с 9,5% подкрепа, а шестото за „Изправи се! Мутри вън!“ с 5,4% подкрепа.

„При „Демократична България“ има периферия, която в момента се опитват активно да привлекат. Доколко този процес ще бъде успешен ще предопредели и третото място“, обясни Добромир Живков.

Патриотичните партии обаче не успяват да минат 4-процентната бариера според данните на "Маркет линкс". Социологът уточни, че резултатът може да бъде малко по-различен и реалността в момента дори може да е близо до 4-те процента.

Социолозите отчитат доста висока декларирана готовност за гласуване. Добромир Живков предположи, че тя ще е около тази на изборите на 4 април. 58% са отговорили, че ще гласуват тази неделя.

По думите на Живков е трудно да се предположи каква роля ще изиграе машинното гласуване относно избирателната активност.

Общественото доверие в служебното правителство е високо. Към настоящия момент българското общество одобрява действията му. Разликата между правителството и премиера е минимална – съответно 42% и 43%.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Нали

Нали

05.07.2021 | 17:38

Сега като се окаже, че благодарение на приетият за един ден и обнародван през нощта изборен закон, ДПС стане втора парламентарна група, кой ще бъде първият на клона! Трифонов, Африкански, Маямата, Бойкикев ли, за това, че приеха да отпадне броя на секциите в Турция, или Румбурак президентов затова, че си счупи краката да обнародва закона на пълнолуние!

Отговори
1 2
Абра

Абра

05.07.2021 | 16:18

Отчитат ползите от електроното гласуване. Мъртвите души са голяма пречка за изборите, помагащи на статуквото.

Отговори
1 1
Отврат

Отврат

05.07.2021 | 12:58

Само глупав човек, може да гласува за злобен и самотен човек като Славчо

Отговори
6 6
Ерембегеч

Ерембегеч

05.07.2021 | 16:26

Вместо за депесар, нали?!

Отговори
1 1
А.Дамянов

А.Дамянов

05.07.2021 | 12:36

Хайде да не прибързваме. Нека медицинския персонал е готов, но все още не е ясно кой ще е с инфаркт.

Отговори
11 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?