71
Следвайте ни

Горещи данни: Интригата на изборите се заплита

viber icon

„Алфа Рисърч” и „Тренд” представиха в бТВ последните си проучвания.

Изследването на „Алфа Рисърч“ е финансирано от самата агенция и е проведено между 8-15 септември сред 1017 пълнолетни граждани чрез пряко интервю. То показва, че ако изборите бяха днес първа политическа сила щеше да е ГЕРБ с 21,1%, ИТН – 16,9%, БСП – 16,5%, ДБ –13,2%, ДПС – 9,6%, „Изправи се БГ! Ние идваме“ са на ръба с 4,1%. Проучването е проведено преди обявяването на „Продължаваме промяната”, затова проектът на Кирил Петков не фигурира в него. Боряна Димитрова посочи обаче, че проучванията на „Алфа Рисърч” показват 9 на сто за Петков.

Социологическо проучване на „Тренд“ е направено по поръчка на вестник „24 часа“ между 8 и 15 септември чрез интервюта „лице в лице“ с таблет сред 1012 души на възраст над 18 г.

Електоралните нагласи показват, че ГЕРБ-СДС събират най-голяма подкрепа (24,4%), на второ място са „Има такъв народ“ (17,5%) и трети – БСП (16,6%). Следват ДПС (9,3%), новата формация на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев (9,1%) и „Демократична България“ (8,5%). Под 4-процентовата бариера, но в рамките на статистическата грешка са „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Интригата на миналите избори бе как ще се представи „Има такъв народ”. Интригата на тези избори е „Продължаваме промяната” на Кирил Петков и Асен Василев, коментира директорът на „Алфа Рисърч” Боряна Димитрова. Тя каза какви са разликите между Слави Трифонов и Кирил Петков, както и между политическите им проекти.

„Тези проекти са антиподи. От комуникационната стилистика до същността на партиите. В единия случай виждаме един сърдит лидер, който наставлява чрез „Фейсбук“ постове. От другата страна – един лидер, който не спира да „пръска“ чар, усмивки и който не се кара, а съблазнява с кафе и мекици. Това са два коренно различни проекта, които за кратък период прегрупират политическото пространство“, заяви социологът.

„Според мен има и една качествена разлика – в предишните две Народни събрания „Демократична България“ успя да си извоюва статута на формация, която може да легитимира определена коалиция или форма на управление. Различното е, че ДБ губи контрола на този статут. Петков и Василев са вторият субект, който може да легитимира следващ редовен кабинет“, коментира и Димитър Ганев от „Тренд”.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Krypto

Krypto

25.09.2021 | 19:48

Как лесно и бързо да печелим криптовалута биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
0 0
Време е за размисъл

Време е за размисъл

25.09.2021 | 12:29

ВСИЧКИ ЗНАЕМ че “МАТ’РИАЛЪТ” в БЪЛГАРИЯ е МНОГО ЗЛЕ и ВЪПРЕКИ че е НАЙ-БЕДНИЯТ в ЕВРОПА въпреки това НЕ ХОДИ ДА ГЛАСУВА, а после все мрънка и се оплаква.......... ДОБРЕ ЧЕ ОТ ЧУЖБИНА ГЛАСУВАЩИТЕ ПРОМЕНЯТ НЕЩАТА, ДАНО И ТОЗИ ПЪТ ГЛАСУВАТ МАСОВО, ТА БЕЛКИМ СЕ ОТТЪРВЕМ ОТ ДОСЕГАШНИТЕ КЛАКЬОРИ.

Отговори
4 5
...

...

25.09.2021 | 14:06

То лошият материал не заслужава да има право на глас толкова често.

Отговори
2 2
Така е най-лесно

Така е най-лесно

25.09.2021 | 11:40

Лице в лице , за да може интервюиращият да манипулира по-лесно данните , защото няма да има анкетни карти . Той каза и готово , вече сме социолози . Измамници@ за пари . 1017 сигурно само в София сте ги питали , ако сте питали и в страна и не вие харесал отговорът е лесно да се манипулират данните .

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?