Следвайте ни

ГЕРБ-СДС категорични: Образованието остава водещ приоритет

viber icon

Образованието е инвестицията с най-голяма възвръщаемост и то остава ключов приоритет за ГЕРБ-СДС. Това заяви на среща в Пловдив Красимир Вълчев - министър на образованието и науката в правителството на Бойко Борисов.

Пред учители и представители на синдикатите той бе категоричен, че ще продължат усилията на ГЕРБ за утвърждаване на учителската и преподавателската професия като професии с висок социален статус. Според Красимир Вълчев задължително условие за това е да продължи увеличението на заплатите.

„За нас образованието не е само предизборен, а и следизборен приоритет. Доказваме го от 2017 г. През последните четири години заплатите на учителите се увеличиха от 86% на 125% от средната за страната. Гарантираме, че ще продължим с бюджетната подкрепа за сектора и ще повишим разходите за образование до 5 на сто от БВП. Ангажираме се размерът на заплатите до 2025 г. да достигне 2500 лева за учителите и 2800 лева за университетските преподаватели”, каза още Красимир Вълчев.

Той изрази опасение, че образованието няма да бъде приоритет на така наречените нови партии и това ясно е проличало в работата на 45-то Народно събрание.

Красимир Вълчев подчерта, че през изминалите години при управлението на ГЕРБ са извършени важни реформи и инвестиции в сферата на предучилищното, училищното и висшето образование. Той каза още, че делегираните бюджети в образованието трябва да останат, тъй като дават финансова независимост. През следващия период ще продължим с инвестициите в дигитализацията и в материалната база на училищата, категоричен бе Красимир Вълчев.

„Като народни представители в 46-то НС ще продължим да отстояваме развитието на образованието като свой приоритет, ще работим за изпълнението на заложените политики”, заяви вторият в листата за 16-ти МИР  инж. Иван Тотев. Той заяви, че през изминалите 10 години при управлението на ГЕРБ Пловдив е пример с програмите, които общината въведе - училище в облака, Монтесори обучението, модернизирането на базата и др. Иван Тотев каза още, че пловдивските учители променят средата, качеството и отношението към учебния процес и са заразителен пример за много хора.

Председателите на КНСБ и „Подкрепа” в Пловдив Боян Бойкински и Атанас Кръстев подчертаха добрия диалог през изминалите четири години. Те акцентираха върху мерките срещу ранното отпадане на децата от училище, обвързването на помощите с ходенето на училище и необходимостта от съвместни усилия на институциите със справянето с проблема.

Третият в листата на ГЕРБ Радомир Чолаков сподели своя опит в прилагането на дуалното обучение и постигнатите добри резултати. „Смятам да се посветя на тази тема, защото видях потенциала на дуалното и професионалното обучение”, категоричен бе той.

Д-р Илко Семерджиев, който е представител на СДС в листата за Пловдив-град, заяви, че в сферата на образованието са направени уникални реформи. „Изборите или продължават развитието на една страна, или го спират. За да продължи развитието на България, направете своя информиран избор на 11-ти юли с № 5 в бюлетината”, призова той.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Бай Тошо

Бай Тошо

29.06.2021 | 16:01

Като ги слушам тия другари, как образованието е приоритет, как културата да е държавна ... Сини другари, мен за какво ме свалихте, защо скачахте против комунизма, като вие бетер него!?

Отговори
0 1
каквото си дробил ,това ще сърбаш маминото

каквото си дробил ,това ще сърбаш маминото

29.06.2021 | 12:19

Махни ги тези очила бе кретен.Ясно е ,че искаш да придобиеш по-интелигентен вид ,но ставаш още по -нелеп и смешен.Тотев ,крадливата приказка за тебе свърши.

Отговори
3 1
помним те от автото марсол.

помним те от автото марсол.

29.06.2021 | 12:00

Смях. Завърши автото с 3.64.Викахме му ваню Тъпото и ваню Марсола.Сега за образование ми говориш.Ти се стягай за пандиза.Хората правилно ти го казват.

Отговори
3 1
Венко Измамата ,някога твое приятелче тотка

Венко Измамата ,някога твое приятелче тотка

29.06.2021 | 11:52

Това е една от последните му пресконференции.Бай Ставри с нетърпение го чака.Следващата пресконференция тотю КРАТУНЬО ще я дава от пандиза .Микрофона ще му бъде черния кожен ЯТАГАН на Алито гъзореза

Отговори
2 1
Образован

Образован

29.06.2021 | 11:47

С необразован лидер - образованието е приоритет! Иван Тотев и автото :)))))

Отговори
3 1
Справедлив

Справедлив

29.06.2021 | 11:45

ВОДЕЩ ПРИОРИТЕТ Е ДА ВЛИЗАТЕ ПО ЗАТВОРИТЕ НАЧЕЛО С ТОЯ "УМНИК"С БЯЛАТА РИЗКА МАМИНИЯ..

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?