Следвайте ни

ГЕРБ развързва ръцете на кметовете с подоходен местен данък

viber icon

Данъчните оценки ще се актуализират всяка година, за да не изостават от пазарните, такса смет - на принципа "замърсителят плаща" 

ГЕРБ се връща към десните ценности и управленски политики след няколко силно центристки години, когато партията управлява в коалиция с Обединени патриоти. Това личи по идеите за промени в местните налози, заложени в предизборната програма на партията.

Според авторите на документа е крайно време да се мисли за укрепване на данъчния капацитет на местните власти. Основните промени са свързани с въвеждането на подоходен местен данък, нова философия в изчисляването на такса смет, засилване на екологичния компонент при данък МПС и въвеждане на справедлив механизъм в изчисляването на данъчните оценки за имотите, с които са свързани няколко налога.   

Според финансистите на ГЕРБ идеята за подоходен местен данък ще даде възможност за реална децентрализация и провеждане на независима икономическа политика от местните общности. От партията уточняват, че преценката за това как да сработи налогът ще е в ръцете на местните власти. Идеята не е нова за ГЕРБ. Още преди две години тогавашният министър на финансите Владислав Горанов и бюджетник №1 Менда Стоянова предложиха да се увеличи данъкът върху доходите на физическите лица с 2% - от 10 на 12%. Новите приходи трябваше да се насочат целево към местните финанси. Предложението беше контрапункт  на това да се отстъпят 2% от съществуващия приход от този данък от държавния бюджет на общините.

Макар и болезнена за домакинствата, реформата при таксуване на битовите отпадъци и обществените пространства трябва да завърши с утвърждаването на принципа „замърсителят плаща“, се казва още в програмата на ГЕРБ. Първата стъпка по отношение на повишаването на тежестта на екологичния компонент при облагане на моторните превозни средства беше направена, но тя трябва да бъде подсилена и продължена, настояват авторите на документа. Въвеждането на механизъм за справедлива пазарна оценка на недвижимите имоти и осъвременяването й всяка година трябва да бъде завършено. Разминаването и в двете посоки (нагоре и надолу) на сегашните данъчни оценки спрямо пазарните цени на недвижимите имоти прави облагането им несправедливо, пише в предизборната програма на ГЕРБ.

Ако бъдат въведени, тези промени ще доведат да увеличение на местните данъци и такси, но ще дадат възможност на общините за по-голяма самостоятелност и възможности за развитие. Това пък ще гарантира по-добра жизнена среда за всички граждани, аргументират се от ГЕРБ. Те уточняват, че предлаганите промени са реални стъпки към децентрализацията, за която всички партии настояват от години. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

ivo

ivo

23.03.2021 | 17:52

И кое му е дясното на вдигането на данъци? То поне данъците да се използваха, както трябва, а то некадърни ремонти, пейки по 10 000лв и тоалетни по 200 000лева...

Отговори
8 1
лимбо

лимбо

23.03.2021 | 17:08

Така ма съмнява - следващия мандат умниците ще измислят данъци и такси , пунежи им са празни лимбизиите.

Отговори
4 1
Депутат

Депутат

23.03.2021 | 14:32

Кметовете вълци ги яли

Отговори
3 1
Играта с кутията на Пандора е започнала

Играта с кутията на Пандора е започнала

23.03.2021 | 14:25

Последните 18 месеца са добър пример как пълзящо се напуска властта. Заблудата, че ГЕРБ се бори за победа не може да подведе и слепите вече. Търси се оправдание пред членовете на партията и привидното старание на Борисов, че е борец издиша. Пошлостта на политическия "елит" е всеизвестна и извън границите на България. Какво да се прави? Нищо!!! Агонията ще прерасне в гняв и сгромолясването ще е осезаемо. За дълбоко съжаление малко останаха ЧЕСТНИТЕ и КАДЪРНИТЕ сред народа и особено интелигенцията. Мотивацията за възраждане е една единствена СПРАВЕДЛИВОСТ, а тя се ражда с рестрикции към виновните за моралния погром на нацията. Сега се търси някой с ролята на нов Керенски и пази Боже да се появи нов Ленин.

Отговори
9 2
бандити

бандити

23.03.2021 | 13:05

Ново отупване на празния брашнян чувал.

Отговори
12 2
Батко

Батко

23.03.2021 | 12:46

ГЕРБ не му стигат парите за крадене, нормално е да иска да товари народа с още данъци. Българинът е мазохист, обича да го дерат и пак ще гласува за ГЕРБ!

Отговори
11 4
БРАВО ....

БРАВО ....

23.03.2021 | 12:22

Е ТА ТОЙ ТОЗИ ДАНЪК СИ Е ОТ СОЦИАЛИЗМА ... И ТРЯБВА ДА ЗАМЕСТИ ОНЗИ ОТ РЕПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ...ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ ВЪРНЕ И ЕРГЕНСКИЯ ДАНЪК И СТИГА ВЕЧЕ СА ИДВАЛИ СЕЛЯНДУРИТЕ В ГРАДА ДА ИМА КВОТА И ЗА ЖИТЕЛСТВО.... ВИДЯХТЕ ЛИ КАК ПОМАГА ТОВА ОТ ВАТМАН ЕВГЕНИ МИНЧЕВ СТАНА ЛОРД...

Отговори
9 5
Матросовци на амбразурата

Матросовци на амбразурата

23.03.2021 | 12:06

Шайката да е добре превръща кметовете в боксови круши,за да запълвате финансовата пропаст,която оставя един самозабравил се патологичен лъжец

Отговори
17 2
Десен

Десен

23.03.2021 | 11:48

Увеличаването на данъците или въвеждането на нови данъци не е дясна политика. Левите партии по света и БСП са за вдигане на данъците и увеличаване на данъчната тежест!! Дясната политика е минимална намеса на държавата в бизнеса и живота на хората. ГЕРБ много са се объркали с тази идея....

Отговори
10 8
Коко

Коко

23.03.2021 | 11:47

Който иска да живее нормално,просто отива навън ,работи и печели.Тези,които остават в България, са абсолютни мъченици. Добре,че работещите навън,пращат пари на близките си,за да могат да оцеляват.

Отговори
19 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?