Следвайте ни

ГЕРБ предлага Спас Шуманов за шеф на 16-а РИК

Дарина Тодорова с номинация за ново председателство на 17-а РИК

viber icon

Местните централи на ГЕРБ в Пловдив и областта не се отказват от председателските места в 16-та и 17-та РИК, които заемаха на всички избори, откакто са водеща политическа сила в Народно събрание. 

За шеф на РИК в Пловдив  ГЕРБ ще предложи днес на консултациите Спас Шуманов. Консултациите са свикани от  областния управител Петър Петров.

Спас Шуманов е учредител на ГЕРБ, икономист, има и юридическо образование, беше изпълнителен директор на Международно летище - Пловдив, а сега е член на директорския съвет, обясни Иван Тотев, градски лидер на партията и член на централното ръководство. 

За 17-та РИК е номинирана отново адвокат Дарина Тодорова, която вече няколко пъти изпълнявала тази мисия. Тя е изключителен специалист, подготвена добре, а ГЕРБ като водеща политическа сила с най-много гласове на предишните избори има право на председателско място, каза Георги Мараджиев, координатор на ГЕРБ за областта. Той напомни, че на изборите на 4 април 17-та РИК приключи  в 12 часа през нощта, за разлика от много други комисии, които са работили цяла нощ. 

Районните избирателни комисии са 17-членни. С промени в Изборния кодекс, направени от 45-то Народно събрание, в комисиите вече не участват партии, които имат депутати в Европейския парламент. Квотите са определени от ЦИК и са равни за двете РИК. 

За ГЕРБ се отреждат по  5 места като за политическа сила с най-много депутати в предишното НС, "Има такъв народ" - 4-ма, БСП - 3-ма, Демократична България и "Изправи се. Мутри, вън!" - 1. 

Партиите  имат право да предлагат кандидати за  председател, зам-председатели и секретар. На миналите избори РИК - Пловдив, беше оглавена от юриста Илиан Иванов от ГЕРБ, без да има спорове за поста. По същия начин, без възражения, 17-та РИК за областта пое адвокат  Дарина Тодорова, също от ГЕРБ. Конкуренция имаше за зам.-председателски и секретарски места. Сега политическата ситуация е различна, но окончателното решение ще взима ЦИК, както и на предишните избори.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

избирател

избирател

17.05.2021 | 05:42

Той Е. По-добро милиционерско излъчване не може да се открие !

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?